''İnternet bizi birbirimizden uzaklaştırdı.'' Bu günlerde bu cümleyi daha çok hissettiğimi fark ettim. Sanırım çok toplum içine karışmadığım için pek farkında değildim.
Geçen yaz kumsalda gün batışında, ailecek çekirdek çitlerken konusu açılmıştı. Enişteme, ''Neden sosyal hesapların yok?''diye sorduğumda bana, '' İnternet öyle bir hastalık ki normal hayatta insanın, insan ilişkilerini zedeliyor. Sohbeti bile internet üzerinden yaptığımız için yüz yüze görüşmeye gerek bile duymuyoruz, bu yüzden ben hesap açmıyorum.'' demişti, ardına bir kaç örnek ekleyerek.
Şimdi o sohbeti düşünüyorum da bu günlerde evet, bende onun gibi düşünmeye başladım. İnternette canım, cicim, seni çok özledim yazanlar, yüz yüze gelmemek için bin takla atlamaya başladılar. İşin tuhaf tarafı bu çok normalleşmeye başladı. Zaten cep telefonu ile birlikte bu durum yavaş yavaş başlamıştı. Şimdi bu durum daha çok ayyuka çıktı. Hatta öyle bir duruma geldiler ki insanlar, görüşseler bile ya ellerinde tablet ya da cep telefonu ile ilgilenir oldular. Sohbetler bile genel olarak hep teknoloji üzerine. Şu kişi şu hesabında şunu yapmış, şu kişi şuradaymış, konum atmış gibi şeyler. En son girdiğim ortamda başıma böyle bir durum geldi, teknoloji ile arası iyi olmayan benim bu durum çok garibime gitti. Kendimi dışlanmış gibi hissettim. Belki de bu sürü psikolojisine bende uymalıyım diye düşündüm. Yine de keşke eskisi gibi sıcacık samimi ortamlar olsa. Birilerinin sosyal hesapları yerine kendilerini konuşsak. Birbirimizin gözlerine bakarak sorunlarımızı anlatsak ne güzel olurdu. Bende teknoloji geliştikçe insanı yalnızlaştırmaya itiyor gibi geldi. Ha bir toplulukla oturmuşsun, ha yalnız oturmuşsun fark etmiyor gibiydi. Herkes telefonlarına gömüldüğü için zaten yanında ki insanı görmüyordu. Bu tecrübe ile o gün ben eniştemin demek istediğini anlamamıştım ama bu gün baktığımda çok iyi anlıyorum.
20 Yorumlar
internet bir yönden güzel bir teknoloji ama maalesef dediklerinde haklısın.
YanıtlaSilTabi ki güzel şuan bu cevabı bile yazıyorsam internet sayesinde, sadece ölçü çok kaçtı tamamen sanal yaşanıyor her şey. Aslında onu yazmak istemiştim ben. :)
SilNe güzel yazmişşınız bazı ortamlarda deli gibi telefona bakmak istesem de tutuyorum kendimi cunku baskası benim Yanımda telefonla uğraşsa kötü hissederdim yanımdakilere de Saygısızlık Olmasın diye telefon Kullanım Dişi olur misafirliklerde :) bakalım aynısı o evde cocuklar uyanıkken de başarabilirim inş.
YanıtlaSilBen telefon kullanmadığım için nasıl bir durum bilemem ama arık belli bir şey den sonra sıkıyor karşında ki insanını telefonuna gömülmesi ve ilişki bağlarını zedeliyor. :)
SilÇok doğru yazmışsın ellerine sağlıık
YanıtlaSilTeşekkür ederim. :)
Silyerine göre kullanım ve nasıl kullandığınla alakalı birazda.. Zamane gençliği diye onlara bahane bulurken kendımızde aynı onlara benzedik :) teknolojiden uzak dur ama onsuzda kalma çağı suanda :) denge ve asrırıya kaçmamak çok önemli. toplumda telefon içine gömülen topluluğu bende sevmiyorum. laflar bile artık ordan atılır oldu dedikodu bile orda. ustelik tanımadığı insanlar için neler neler söylüyorlar.
YanıtlaSilKesinlikle öyle... Yerinde ve zamanında iyi, konuşuyorsun gözü telefonunda yarım ağız hıhı diyor ya kaçırdım ne demiştin diyor karşında ki insan o da haliyle sinirlendiriyor insanı belli süre sonra da soğuyorsun o insandan zaten. ALLAH akıl versin ne diyelim. :)
SilÇok doğru ve güzel bir yazı olmuş gerçekten. İnsanlar eskiden muhabbet etmek için toplanırlardı şimdi toplanınca herkes kendi telefonuyla ilgileniyor.
YanıtlaSilMaalesef öyle... :)
SilÇok doğru.. Aynı zamanda yapaylaşıyoruz :(
YanıtlaSilMaalesef ki öyle, bakalım bu nereye varacak... :)
SilAslında birbirimize ulaşmak artık bu kadar kolayken böyle uzaklaşmamız ne kadar da büyük bir ironi.
YanıtlaSilAy nasıl güzel bir betimleme bu böyle. Sonumuz hayır olsun... :)
SilÖncellikle duan için Amin.Açıkçası ben akranlarıma göre iletişim araçlarından ve teknolojiden kendi isteğimle uzağım ve soğum.(Özellikle de cep telefonlarına ve sosyal hesaplara karşı.)Onun dışında interneti ise dizi ve film için kullanıyorum :) Yazında ne demek istediğini gerçekten çok iyi anladım.Ben de toplumumuzun bu durumda olmasından oldukça rahatsızlık duyuyorum.(biliyorum sadece bizde yaşanmıyor bu durum.)Bi de benim gibi çok nadir birileriyle konuşmak isteyen biri bu bahsedilen iletişim engeline takılınca ne kadar sinir olyordur öyle değil mi ama? :)
YanıtlaSilEvet çok sinir bozucu oluyor, umarım eskisi gibi olabiliriz. Gerçi artık çok zor gibi geliyor ama neyse. :)
SilEn sinirlendiğim şey :/
YanıtlaSilBenimde. :3
SilYazını okurken "gerçekten bunları ben de yapıyorum" diye kendime bir itirafta bulundum ama kimlerin yanındayken böyle davrandığımı düşününce kendi kendimi akladım.:D Kendi adıma sohbeti hoş olan ya da karşımdakinin egosundan başka konuşacak konu olan sohbetlerde telefonuma çalmadığı sürece bakmamaya çalışıyorum.Aciliyeti olmadıkça da biri telefonla oynamaya başlarsa sıktım insanları diyerek ben de başka şeye yöneliyorum. Çünkü senin de dediğin gibi artık sohbetlerin o sıcak ortamı yok. Ama internet nedeniyle mi bu sıcaklık gitti sıcaklık gittiği için mi internete bu kadar yönelim oluyor sorusu belirdi aklımda. Kendi çevreme bakınca bu kişi kaynaklı gibi geliyor bana artık. Kim bilir belki de artık çok fazla iyi haber duyamamızdan kaynaklı konuşacak bir şey de bulamıyoruzdur..
YanıtlaSilÇok güzel yazmışsın ama o sıcaklığı kurmak bizim elimizde.. Sonuçta belli bir yaş üstü kişiler hala telefonsuz gayette güzel sohbet ortamı kurabiliyorlar. Bu durum genç ve orta yaşlı olan insanlarda mevcut. En azından benim gördüğüm öyle. 45 yaş üstü insanlar yine aynı ortamları yaratabiliyorlar. Sorun biz de bence. :)
Sil✿Lütfen hiç bir sitenin linkini ve blogunuzun linkini paylaşmayınız.
DİKKAT !!! (BLOG LİNKİNİ PAYLAŞANLARIN YORUMLARINI YAYINLAMIYORUM)
✿TARTIŞMA YARATACAK CÜMLELERDEN KAÇININIZ, saygı ve sevgi çerçevesinde yorum yapmaya özen gösterelim.
✿LİNK, SİYASİ, SPOİLER, ÖTEKİLEŞTİRME ve TARTIŞMA yaratacak cümleleri yayınlamıyorum. :]
Yorum sahibinin yaptığı yorumun blog ve blog yöneticisi ile ilgisi yoktur. Sorumluluk yorum yapan kişiye aittir.
zhl:)