29 Aralık 2014 Pazartesi

Kimchi Yapılışı

Ben kimchi yaptım, ben kimcihi yaptım.Sonunda Beçu buldum yaptım.Türkiye'de çin marulu olarak bilinen aslında kore lahanası olan Beçu'dan yapılan bi nevi turşu ya da meze diyebiliriz.Bildigim kadarıyla uzak dogu ülkelerinde çok sevilen çok bu yiyecegin sağlık açısından çok yararlı oldugu söyleniyor.Bu kimchi'yi aslında kore yemekleri paylaşanlara göre yapmak istedim fakat benim damak tadıma uymadıgını gördüm.Yani şöyle ki balık suyu lazımmış ya da ülkemizde pek bulamayacağımız Kore turpu,pirinç unu ve ya daha da açmak gerekirse kuru soğan, taze soğan ve ya gochugaru (kore pul biberi),tere gibi malzemelerle de yapılıyormuş. Fakat balıktan nefret eden ya da yapılan turşu meze tarzı şeylerde yeşillik sevmeyen benim damak tadıma hiç uygun gelmedi.Çok fazla farklı kimchi tarifi buldum kore ve türk sitelerinde fakat hiç biri bana uymadı.Bende hem daha kolay olan hemde damak tadıma uyacak bir kimchi tarifi buldum.Bu arada muhalefet olarak gelecek yorumları göze alarak araştırdım ki çok fazla değişik kimchi tarifi varmış mesela hiç acı olmayanı varmış ya da salatalık olanı varmış yani varmışta varmış bizim nasıl bazı yöresel yemeklerin bin bir çeşidi oluyor bu da onun gibi bir şey oluyor galiba mantık olarak. Aa bu arada unutmadan söyleyim Aralık ve ocak aylarında çıkan bu lahanayı ben pazardan buldum.O yüzden pazara gidiyorsanız ya da çevrenizde giden varsa pazarcılara Çin marulu olarak sordurabilirsiniz.(Ben eylülden itibaren her pazar sordum sonunda pazarcılar bile beni tanıdı geldiginde geldi senin marul dediler:D )

Peki bu kimchi'yi ben nasıl yaptım ..Hemen tarif vereyim;

Kimchi 


Malzemeler;

1 adet Beçu (Çin marulu ,Kore lahanası) ( Türk marulu ya da lahanası kullanılmaz)
4 diş sarımsak (sarımsak sevmiyorsanız 1 ve ya 2 diş kullanabilirsiniz ya da daha fazla)
Bütün sarımsak büyüklügü kadar 1 tane taze zencefil ve ya 1 çay kaşığı toz zencefil
1 orta boy elma
1 büyük havuç
4 çorba kaşıgı gochugaru (kore pul biberi)(acı sevmiyorsanız 1 ve ya 2 kaşık kullanabilirsiniz )

(Ben bizim pul biberini kullandım 4 kaşık çok acı oldu 3 kaşık olsaymış iyiymiş isot veya pul biberi kullanabilirsiniz)

2 çorba kaşığı elma sirkesi
2-3 çorba kaşığı tuz (ben kaya tuzu kullandım turşudan kalan)
Yapılışı;
*Beçunun dışını yıkayın sonra 4 e bölün her kesilen parçayı kare şeklinde dograyın.
*Daha sonra bol su ile yıkayın suyunu süzdürün.
*Ardından tuz ile karıştırın 1 gece kapalı bir kabın içerisinde bekletin.
*Ertesi gün Beçuları bol su ile 3-4 defa yıkayın hatta her yıkayışta tadına bakın. (çok tuzlu oluyor 1 sefer yıkarsanız ben 5 defa yıkadım).
*Suyunu süzdürün 
*Daha sonra 1 orta boy elmayı soyun rendeleyin.
* Havucu rendeleyin.
*Sarımsakları rendeleyin. 3 karışımı karıştırın.

*Ayrı bir kapta Taze zencefil kullanırsanız onuda rendeleyin 
  * Kırmızı pul biber,zencefil ve az miktarda kaynar su ile bu karışımın özdeşmesini saglayın.
*Son olarak bu malzemeleri birbirine karıştırın ve üzerine sirkeyi ekleyin.
*Bu karışım olduktan sonra lahanaları geniş bir kaba alın ve elinizle bütün malzemeleri karıştırın.
*Son olarak olan karışımı cam bir kavanoza ya da plastik kaplarınıza koyun.
*1 gün oda sıcaklıgında bekletip daha sonrasında buzdolabında saklayın.
*İstediginiz zaman çıkartıp üzerine susam döküp yiyebilirsiniz.
Afiyet olsun.
Aslında kıpkırmızı oldu pul biberin rengi çıktı fakat çekerken ışıktan dolayı beyaz gibi duruyor

10 yorum:

  1. Tuzunu bayagı bir yıkamıssn sen uzun süre dayandı mı? Bide buzdolabında koku yaptı mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ona rağmen tuzluydu yinede iyice iyice emiyor beklediği için.Kapalı şişede olduğundan hayır yapmadı. :3

      Sil
  2. Ellerine sağlık tadı nasıldı ben onu çok merak ettim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tadı idare ederdi. Bizim turşulara can kurban dedim yine de. :)

      Sil
    2. (Okuyucu gülerken sandalyeden düştü)😂😂😂😂😂

      Sil
  3. Pirinc unu ile bu sosu karistirip yapmistik .bu sekildede gayet hizli olmus pratik.tadi nasildi ? Bir de cin marulu migros ve carrefour da var ama buyuk olanlarda 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben bizim turşularımızı parmakla gösteririm. Aaa! Türk turşusu geçiyor diye. ( burası buz mu kesti ne?) Soğuk espri bir yana ciddi anlamda bana uymadı hoşlanmadım. :)

      Sil
  4. Özbekistanda koreli çoktur ve kimchiyi oZbek damak tadına uygun yapmışlar. Gerçekten de çok lezetli ve yemeğin yanında mükemmel gidiyor. Allah nasib ederse tekrardan gidersem mutlaka tarifini öğrenir gelirim. Bursa da sizinle paylaşmak isterim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilgilendirme için teşekkür ederim, bekliyorum tarifi. :)

      Sil

✿Lütfen hiç bir sitenin linkini ve blogunuzun linkini paylaşmayınız.

(BLOG LİNKİNİ PAYLAŞANLARIN YORUMLARINI YAYINLAMIYORUM)

TARTIŞMA YARATACAK CÜMLELERDEN KAÇININIZ, saygı ve sevgi çerçevesinde yorum yapmaya özen gösterelim.

LİNK, SİYASİ, SPOİLER, ÖTEKİLEŞTİRME ve TARTIŞMA yaratacak cümleleri yayınlamıyorum. :]
zhl:)

Tasarım:Sawako Kuronuma