Image and video hosting by TinyPicVurulup tertemiz alnından, uzanmış yatıyor, Bir hilal uğruna, ya Rab, ne güneşler batıyor!

31 Ağustos 2015 Pazartesi

Kışlık Menemen Yapılışı

Geçen yıl turşu kurmayı öğrenince bu yılda diğer bir kışlık olan menemenliği yapmak istedim.Becerebildim mi konusuna gelince becerebildim.Hatta bu sabah tadına bakmak için kahvaltı da küçük şişelerden birini açtık bile.Tadı güzel olunca annemin tarifini sizlerle paylaşmak istedim.
Malzemeler;

30 kilo domates
(Ayaş ve ya yumurta domates-Annem kasa işi aldı domatesleri ondan kendimiz seçmedik)
2 kilo karışık sivri biber ve 10 tane isterseniz süs biber
1 su bardağı sıvı yağ
(1 en büyük boy tencere için)
1 çorba kaşığı tuz.
(Bazıları tuz katmıyormuş fakat bozulmasın diye biz tuz katıyoruz)
1 tencere su

Yapılışı;
1 tencere kaynayan suyun içerisine yıkadığımız domatesleri atıyoruz.
Domatesler hafif haşlanınca su'dan alıyoruz.
(Domatesler patlayacak 5 dakika filan su da kalıyor fazla bekletmeyin haşlanır)
Domatesler soğuyunca haşlanmış patates gibi kabuğunu soyuyoruz.
(Bazıları haşlamadan soyuyorlarmış bu işlem saatler alıyor bir işkence haline geliyor bu yöntem bu işlemin kolay yolu.)
Sonra biber ve domatesleri yemeklik doğruyoruz.
Büyük boy tencereye önce sıvı yağı ve biberleri koyuyoruz.
Biberler hafif pembeleşince domatesleri ekliyoruz.
(Biberleri ayırın biz 3 tencerede bitirebildik o yüzden 3 e ayırdık biberleri her tencere için 1 bardak sıvı yağ gerekli)
45 dakika kadar harlı ateşte pişiriyoruz.
Bu arada yıkadığımız kavanozların kapaklarını kaynar suyun içerisinde bekletiyoruz.
(Kapaklar kaynar su da bekleyince iyi kapanıyorlar)
45 dakika bitiminde ocağı kapatmadan kavanozlara yüzde yüz dolacak şekilde sosu koyup,kaynar sudan çıkardığımız kapağı kurulayıp sıkıca kapatıyoruz.
Kapatılan kavanozları ters çevirip soğumadan güneş almayacak bir yerde altı ve üstüne büyük bezlerle (sofra bezi,battaniye gibi) kapatıyoruz.
24 saat o yerde beklettikten sonra kavanozları kontrol edip herhangi bir sorun yoksa kaldırıyoruz.

Ardından kışın  biraz ısıtıp üzerine yumurta kırıp yiyoruz. :p 
Afiyet olsun.

6 yorum:

  1. buna bənzər bizdə də var amma bizdə aci/sivri bibər çox qatmırıq, qırmızı və yaşıl bolqar bibəri qatırıq və bir də kök qatırıq (isətəməyən qatmaya da bilər) məncə elə eyni yolla da birşirilir, ancaq bibərlə uzun uzun orta endə doğranır. Yağ filan eynidi var :D qışda yumurtasız da çörək batırıb/bandırıb yemək olar, biz makaronla da yeyirik. Çox ləzzətlidir!! ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İsteyen katıyor tatlı biberde kullanıyorlar tercih ve damak zevki meselesi bu. Kırmızı biber katanı duymadım bizde çünkü domates kırmızı ya çok olur diye fakat domates çorbası ve salça çıkıyor kabuklarından ona kırmızı biber katılır.Kök ne ki?Sizinki farklıymış.Makaron mu? :o

      Sil
    2. kök - havuç, makaron-makarna :P :D

      Sil
    3. Hah oldu şimdi makaron deyince ne alaka demiştim.Güzel olur evet bizim yaptıgımız sos da makarna ve kızartma üstüne oluyor domatesli biberli sos aslında. :D

      Sil
  2. oh miss olmuş valla ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Afiyet olsun diyesim geldi.Teşekkür ederim. :D

      Sil

✿Lütfen hiç bir sitenin linkini ve blogunuzun linkini paylaşmayınız.

(BLOG LİNKİNİ PAYLAŞANLARIN YORUMLARINI YAYINLAMIYORUM)

TARTIŞMA YARATACAK CÜMLELERDEN KAÇININIZ, saygı ve sevgi çerçevesinde yorum yapmaya özen gösterelim.

LİNK, SİYASİ, SPOİLER, ÖTEKİLEŞTİRME ve TARTIŞMA yaratacak cümleleri yayınlamıyorum. :]
zhl:)

Tasarım:Sawako Kuronuma