TRT Belgesel TV'de Sevdiğim Programlar

Televizyon günlük gündemimin TLC, 360 TV ve TRT Belgesel arasında geçiyor. Haliyle denk geldikçe izlediğim ve sonra bölümlerini kaçırmadığım favori programlarımda oluyor. Daha önce TLC ile ilgili böyle bir post yazdığım için TRT Belgesel programlarını da yazmam gerektiğini düşündüm. TRT Belgesel ağırlık olarak Afrika ülkeleri ile ya da savaş ülkeleri ile ilgili programlar yapıyor. Yaşanmış, gerçek acılar olduğu için daha duyarlı ve dikkatli izlememe sebep oluyor. Mesela son günlerde tüm televizyon programları içerisinde Su Savaşları favorim. Resmen yeni bölüm için gün sayıyor tekrar bölümüne denk gelmişsem tekrar izliyorum. O kadar sürükleyici ve heyecanlı bir program ki izlerken yerimde duramıyorum. Acaba su çıkacak mı, acaba su arıtmasını tamir edebilecekler mi, acaba köy suya kavuşacak mı soruları ile program bitene kadar televizyonun karşısından kalkamıyorum. Tabii tek programın formatı etkili değil birde iki tane sunucusu var onlar aslında programı izletiyor. Birazdan aşağıda bu program hakkında daha detaylı yazacağım. O yüzden çok uzatmadan programlara geçelim.
Bu yazı renklitirtil bloguna aittir ve kullanılması kesinlikle yasaktır.
1. Rikki'nin Türkiye Rotası



Rikki Roath 4 yıldır Türkiye'de yaşıyor ve aşçılık okuyormuş. Türkiye onun için yemek öğrenme açısından ideal bir ülkeymiş. Programda Rikki hem Türkiye'yi karış karış geziyor hemde doğal dediğimiz ürünleri arıyor onların yapımı yerinde gösteriyor. Anadolu'da bazen bir sabun yapımına denk geliyor, bazen turşu kurulmasına, bazen hasat zamanına. Doğalı arayan Rikki'nin programı hem ülkemizin güzel yerlerini bize gösterirken hemde yarım ama güzel Türkçesi ile evimize konuk oluyor. Ben Rikki'nin programını ve aksanını çok seviyorum. Denk gelirseniz bir göz atın derim.

Kanalın site açıklaması:
TRT Belgesel yapımlarından “Annemden Uzakta” ile dikkatleri çeken, kendine has neşesi ve doğallığıyla Türk izleyicisinin sevgisini kazanan Rikki Roath, yepyeni bir proje ile yeniden karşımızda… Amerikalı gezgin, bu kez Anadolu’nun farklı yörelerine giderek üretim yapan insanların arasına karışıyor. Bölge insanlarıyla bir araya gelerek geleneksel ve modern üretim süreçlerini birebir deneyimleyen Rikki, günlük yaşantımızda sıkça kullandığımız ürünlerin oluşum safhalarını incelerken, “doğal ürün nasıl anlaşılır” sorusunun da cevabını arıyor.



2. Uslu Duramayanlar


Her bölüm beni güldüren program mı yoksa sitcom dizi mi anlamadığım güzel kurgulu programı,
Türkiye'nin ilk dizi film kurgulu belgeseli. Cidden programın kurgusunu ve bölüm senaryosunu kim yazıyorsa ellerine sağlık. Programın formatı macera formatı ama aşırı komik bir program. 4 çılgın adam bir olmuş dünyayı geziyor, gezerken de o ülkede ki çılgın, adrenalin yükselten aktivitelerini yapıyorlar. Bir bölümde bakıyorum böcek yiyorlar, bir bakıyorum dağa tırmanıyorlar, bir bakıyorum yüksekten atlıyorlar, bir bakıyorum dayak yiyorlar. Hangi bölümde ne yapacakları belli olmayan bu adamlar beni çok eğlendiriyor. Programdaki karakterlerden beni en çok Serkan Şenalp ve Ozan Aydemir güldürüyor. Çünkü Ozan, Serkan'ı hep kandırıyor ve Serkan'da hep Ozan'ın gazına gelip yapılması zor bir macerayı yapıyor. Yalnız Serkan'a annem çok üzülüyor. Hatta bir bölümünde Ozan Serkan'ı para ile kandırmış ve yüksekten atlayıp bir şeyler okumasını istemişti. Sanırım 4 defa kadar atladıktan sonra bayıldığı için atlamak zorunda kalmıştı. Annem o bölümde vah vah tüh tüh diyerek Serkan'a çok üzülmüştü. Bu programı kesin izlemeniz lazım.

Kanalın site açıklaması:
Birbirinin zıttı dört insan bir araya gelip dünyanın çeşitli yerlerinde maceralara atılsa ne olur? Komik olaylar mı yaşarlar, gerilimli anlar mı? Ekipteki karakterler kurgusal olsa da başlarına gelenler olaylar gerçek… Her defasında önlerinde bir “yapılacaklar listesi” var; bu da hem onları hem seyircileri heyecanlı maceralara sürüklüyor. Muhammed Cangören, Memduh Kızılkula, Ozan Aydemir, Kürşat Öztürk ve Özden Serkan Şenalp’in karakterleri canlandırdığı, yapımcılığını Suat Keskin’in, yönetmenliğini “Siyah Beyaz Aşk”, “Sana Kalbimi Verdim”, “Sevda Kuşun Kanadında”, “Seddülbahir 32 Saat” dizilerine de imza atan Yasin Uslu’nun üstlendiği proje; taşıdığı adrenalin, mizah ve sürprizleriyle belgesel kalıplarının izin verdiğinden çok daha fazlasını vaat ediyor.

3. Su Savaşları



TRT Belgesel'in en sevdiğim programı yazsam mübalağa olmaz. Su Savaşları programında iki tane sunucu var ve bunlar tamir işlerinden anlıyorlar. Daha doğrusu bence ellerinden gelmeyen hiç bir iş yok. Bu iki sunucu Afrika'da su ile ilgili sorun yaşamış, su kuyuları bozulmuş köylere yardım ediyorlar ve dertlerine çare buluyorlar. Bu yüzden çok özel ve iyi düşünülmüş bir program olduğunu düşünüyorum. Kim düşündüyse gerçekten ellerine, emeğine sağlık. İki sunucunun konuşma tarzını, heyecanlarını ve bunu ekrana iyi yansıtmalarını çok seviyorum. Şimdiye kadar yayınlanmış tüm bölümlerinde hiç egolarının olmamasını ve yöre halkının davetlerini geri çevirmemeleri çok beğeniyorum. Umarım uzun süre bu program devam eder ve izleriz.

Kanalın site açıklaması:
Su; dünyadaki hayatın devamı için yegane kaynaktır. Bizim köklü medeniyetimiz ise deyim yerindeyse büyük bir "su medeniyeti" inşa etmiştir. Türk Belgeselciliğini yeni bir anlatımla buluşturacak olan "Su Savaşları", tarihten bizlere kalan su misyonunu günümüzde de başarıyla yerine getirdiğimiz gerçeğini; ekranlardan izleyiciye taşıyor.

4. İnsanlar ve İnançlar



Bu program farklı inançların nasıl yapıldığını açıklayıcı bir şekilde bize gösteriyor. İlk izlediğimde çok ilgimi çekmiş ve çok şaşırmıştım. Bir bölümünde ölüyü bir sandala koyup suya bıraktılar. Ölü öylece suyun akışına doğru uzaklaşıp gitti ve ben ekrana bakakalmıştım. Bunun gibi bir çok ilginç ve farklı inancı anlatıyor. Bence kültür açısından çok güzel bilgiler veren bir belgeseldi.

Kanalın site açıklaması:
İnsanlar ve inançlar belgeseli sizi dünyanın dört bir tarafındaki dinler, dinlerin ilginç ritüelleri ve insan hikayeleri ile buluşturuyor. Akıl almaz dinsel törenler, inanç için verilen zorlu sınavlar ve cesaret isteyen ibadetler…

5. Yiyeceğin Serüveni 



Bu programı sevme sebebim elde edilen ürünün aşamasını göstermesi. Her bölüm farklı bir ürünün anlatıldığı programın kurgusunu çok seviyorum. Sanki yabancı bir ülkede çekilmiş ve kurgulanmış hissi veriyor. Programda her bölüm bir ürün tanıtılıyor. En sevdiğim bölümü çayın anlatıldığı bölümdü. Çünkü çay ülkemiz için ve benim için su ihtiyacından sonra en önemli içecek. Çayın tarihini, nasıl hasat edildiğini, ne aşamalardan geçtiğini ve çeşitlerini öğrenmek çok eğlenceliydi. Makinelerin paketlemesini, kurutma aşamasını görmekte güzel bir bilgi olarak zihnime kazındı. Programın en son 9. bölümüne denk gelmiştim dondurulmuş gıdalar üzerine bir bölümdü. Ondan sonra izlediğim bölümlere denk geldim. Galiba program 9 bölümlük bir programdı. Denk gelirseniz ya da internet üzerinden izlemenizi tavsiye ederim. 

Kanalın site açıklaması:
Her insan yaşantısını sürdürebilmek için yiyeceklere ihtiyaç duyar ve karşımıza çıkan birbirinden farklı yüzlerce seçenek yaşantımızın temelini oluşturur. Konu yiyecek olduğunda her zaman doğalını ve lezzetlisini ararız. Ancak üretim aşamalarını veya fabrika aşamalarını görmediğimizden genelde son kullanma tarihine odaklanırız. Yiyeceğin Serüveni, bir yiyeceğin üretiminden itibaren soframıza gelene kadar hangi işlemlerden geçtiğini ve kaç farklı şekilde tüketildiğini detaylıca izleyiciye aktarıyor.

6. Aile Olmak



Belgesel insan üzerine yapılmış güzel belgesellerden biri olduğunu düşünüyorum. Ne zorluk olursa olsun aile olmanın önemini ve aile bağlarını çok iyi anlatan bu belgesel bana sürükleyici geldi. Farklı yaşam şartlarında hayat mücadelesi veren ailelerin, bireylerin hikayesi beni derinden etkiledi. En sevdiğim bölüm Endonezya'da Gina'nın olduğu bölümdü. Yetimhaneli Gina'nın mektubu üzerine Alpaslan o topraklara Gina'yı ziyarete gidiyordu. Alpaslan ile Gina çok tatlılardı. Birde Afgan babanın acı dolu yaşamı çok üzmüştü. Keşke TRT Belgesel tamamını internet ortamına aktarsa da size link bırakabilseydim. Eminim siz de bu belgeseli severdiniz. 

Kanalın site açıklaması:
Bütün yıkıcı unsurlara rağmen, aile kurumunu ayakta tutmak için mücadele eden annelerin, babaların ve çocukların etkileyici hikâyesi. Emre Karapınar’ın yönetmenliğini üstlendiği bu yapım, her bir bölümde yeryüzünün farklı bölgelerinde yaşayan; birbirinden farklı insan hikâyelerini evlerimize, bizim ailelerimize konuk ediyor.


FREKANSLAR:
Türksat 4A(SD)
Frekans 11958
Polarizasyon Dikey
Sembol Oranı 27500
FEC 5/6


Türksat 3A(HD)
Frekans 11054
Polarizasyon Dikey
Sembol Oranı 30000
FEC 3/4


Hotbird
Frekans 10762
Polarizasyon Dikey
Sembol Oranı 30000
FEC 3/4

D-Smart 67. Kanal
Teledünya 111. Kanal
Tivibu 99.Kanal
Digitürk 190. Kanal
TRT Karasal İzmir C 36

Yorum Gönder

6 Yorumlar

  1. Bugün okuduğum ikinci belgesel yazısı oldu. Ben de izlemek istiyordum, liste fikir açısından çok iyi oldu benim için. Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazım tam 3 aydır taslaklar bölümündeydi bu gün editleyip tekrar güncelledim. Kim paylaştı bilmiyorum ama tesadüf olmuş, güzelde olmuş. Belgesel sever biri olarak tek olmadığıma sevindim. Ben teşekkür ederim. :)

      Sil
  2. Nasıl yani? Çoğu Türk kadını gibi çekirdeğinizi kucağınıza alıp dizi izlemiyor musunuz? ))) Kaliteli ve bilgi içeren yapımlar anlattığınız gibi güzel oluyor... Yakın bir zamanda evime televizyon almayı düşündürür hale geldim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onu da yapıyorum ondan geri kalır mıyım... :) Evet güzel bilgiler içerdiği için TRT Belgesel'i çok seviyorum televizyon listemde de 1. sırada. Postum uzun olacağı için daha yazmadığım güzel bir sürü belgesel ve programları var. Tek insan değil, tarih, hayvanlar, yiyecekler, icatlar... Bir çok alanda güzel şeyler izlettiriyor izleyicisine. Yelpazesinin geniş olması da benim açımdan kanalın albenisini yükseltiyor. :)

      Sil
  3. Belgesel kanallarından en sevdiğim İz tv'dir. Ama maalesef ki sadece digiturk'te yayın yapıyor :/

    YanıtlaSil

✿Lütfen hiç bir sitenin linkini ve blogunuzun linkini paylaşmayınız.

DİKKAT !!! (BLOG LİNKİNİ PAYLAŞANLARIN YORUMLARINI YAYINLAMIYORUM)

TARTIŞMA YARATACAK CÜMLELERDEN KAÇININIZ, saygı ve sevgi çerçevesinde yorum yapmaya özen gösterelim.

LİNK, SİYASİ, SPOİLER, ÖTEKİLEŞTİRME ve TARTIŞMA yaratacak cümleleri yayınlamıyorum. :]

Yorum sahibinin yaptığı yorumun blog ve blog yöneticisi ile ilgisi yoktur. Sorumluluk yorum yapan kişiye aittir.
zhl:)