Tozkoparan (Dizi)

Ulusal kanallarda hep belli bir yaş üstü insanların izleyebileceği diziler yapılıyor. Çocukların izleyebileceği türde diziler yapılmadığı için ulusal kanallarda böyle bir açlık vardı. TRT1'in devlet kanalı olarak ulusal kanallara öncü olması açısından bu dizinin TRT1'de yayınlanmasını çok doğru buldum. Bu şekilde çocuklarımızın izleyebileceği türde dizilerin yapılabileceği gösterildi. Genelde çocuk kanallarında diziler olsa da ulusal kanallarda da bu tür dizilerin olmasının iyi olacağını düşünüyorum. Çünkü çoğu çocuk kanalı uydu üzerinden yayın yapıyor ve bazı evlerde bu uydu kanalları çekmeyebiliyor. Bu şekilde daha büyük bir çocuk kitleye ulaşılabilir ve çocuklarımız temiz bir yayın izlemiş olur. Bu yüzden bu projesi gönülden destekliyorum. Diziyi ve oyuncuları çocuk dizisi olarak yorumlayacağım için benim açımdan çok basit olacak.

Özgür Ege Nalcı başrol çocuk oyuncu olarak doğru seçim olmuş. Çipil çipil mavi gözleri ile insanın içine içine işleyen bir karakter olmuş. Yaşına göre güzel bir performans sergilediğini düşünüyorum. Özellikle ok atarken ki tavırları ve beden dili çok hoşuma gitti.
Burak Kut bu karakterlerin adamı gibi geliyor bana. Yani baba karakteri için bulunmaz bir hint kumaşı. Baba karakterine o kadar çok uyuyor ki her baba karakterinde gerçekten o dizide ki çocuk oyuncunun babasıymış hissi veriyor.

Burcu Altın ile Burak Kut'ta çok uyumlu çift olmuşlardı. Fakat Burcu'nun anne karakterini çok yadırgadım. Şöyle ki Burcu hep uçarı, çatlak karakterlerin oyuncusuydu. Bu dizide ise sorumluluklarını bilen ağır başlı bir anne karakterini canlandırıyordu. Bu yüzden bölüm boyunca karaktere alışamadım ve yadırgadım. Zamanla alışacağımı düşünüyorum.

Yalnız baba ve anne karakteri çok yerinde olmuştu. Evimizde gördüğümüz anne ve baba karakterinin doğru yansıtılması çocuklar açısından artı bir puandı.

Helin Melike Çal'ı bu yıl başka bir dizide bir karakterin çocukluğu olarak keşfetmiş ve çok beğenmiştim. Ara vermeden yeni bir projede tekrar görmekten mutlu oldum. Yolu açık olsun iyi bir oyuncu olacağını düşünüyorum. Fiziksel olarak Burcu Altın'a benzediğini düşünüyorum. Güzel bir anne- kız olacaklardır.

Yusuf Gökhan Atalay'ın karakterini çok havalı buldum. Hem çocuklar tarafından fantastik bir karakter haline getirilmiş Yabani karakterine can veriyor hemde eski bir kemankeş... Bence çok çok havalıydı. Dizi nasıl ilerler bilmiyorum ama her karakterin oyuncusu olduğu gibi bu karakterinde oyuncusuydu.

Leya Kırşan, Tuana Naz Tiryaki, Demir Saygı, Doruk Kaan Aslan, Yağız Kılınç, Fatih Yılmaz, Alara Kardak, Deniz Erayvaz çocuk oyuncular da karakterlerini gayet güzel oynamışlardı. Daha her biri bir bebek olduğu için yolları uzun büyüdükçe daha harika işler çıkaracaklardır.

Dizide beni rahatsız eden bir durum vardı. Televizyona hakim olduğum kadarıyla aslında tüm çocuklara yönelik dizi ve çizgi dizilerde bu muhakkak oluyor. Bahsettiğim konu Sinan karakterinin aksi olması, nefret dolu olması. Bu karakter üzerinden sanki çocuk kitleye bir şeylerin aşılandığını düşünüyorum. Umarım zamanla bu karakter kötülük peşinde olmak yerine daha iyi bir karakter olur. Unutmayalım ki yaş kitlesi 8-12 yaş aralığını kapsıyor. Böyle düşününce karakterin çok yanlış olduğunu düşündüm. Mesela bir sahnede arkadaşının elini dolaba sıkıştırıyordu sinirlenip ve eğer dolaba sıkışmasaydı diğer arkadaşını dövecekti. Bundan etkilenebilecek ve havalı bulabilecek çocuk sayısının fazla olduğunu düşünüyorum. Bu karakter daha dikkatli ve çocuk gözünden yazılırsa daha doğru olabilir. Bu karakter haricinde her şeyin aile örf ve adetlerimize uygun yazıldığını üşündüm. Bu arada yukarıda 8-12 yaş aralığı yazdım ama dizi daha üstünün de izlemesine uygun bir diziydi. Yani evin diğer büyük üyelerinin de hoşuna gidebilecek bir diziydi.

Dizi de sporun yanı sıra fantastik unsurda kullanılacağı için en çok merak ettiğim kısım fantastik unsurdu. Bana göre fantastik sahneler yerinde işlenmişti. Yani çocukları korkutmadan çocukların dikkatini çekebilecek sahnelerdi. Benden bu sahneler tam not aldı. İşin içine sporun katılması da çocukların zihni açısından doğru görünüyordu. Çekim stilinden ve canlı bir tema kullanılmasından çok hoşlandım. Çekim yerini ve çekim için seçilen evi çok beğendim. Senaryo şimdilik akıcı ve kullanılan dil sadeydi. Senaryo ve diyaloglarda aile teması iyi kullanılmıştı. Dizi de en sevdiğim yer jeneriği oldu. Dizinin jeneriği temasına ve türüne çok uygundu. Bu sezon başlayan çoğu diziden daha iyiydi. Benim için dizi bir iki sahne ve karakter haricinde güzeldi. Siz anne babalar daha iyisini bilirsiniz ama çocuklarınız ile birlikte bu diziyi beraber deneyebileceğinizi düşünüyorum. Benden sizlere tavsiyedir.
Bu yazı renklitirtil bloguna aittir ve kullanılması kesinlikle yasaktır.
Dizi ilk bölümüyle reytinglerde yayın zamanı, 25. sırada, tekrarı ise 42. sırada tamamladı.
TOZKOPARAN
Tür: Aile, Fantastik, Spor
Senaryo: Ramazan Demirli, Gökhan Temel, Selin Arapkirli, Taha İkbal, Özgür Ağaoğlu
Yönetmen: Şevki Es
Yapım: Veya i.m.p. Yapım
Yapımcı: Elif Hamamcı
Yapım yılı: 2018
Yayın günü: Pazar
Yayın saati: 17.50
Yayın kanalı: TRT1
Başlangıç tarihi: 11 Kasım 2018
Konu:
Hayal dünyasında kendisini şahbaz okçu Tozkoparan olarak hayal eden Mete Sağlam, rahatsızlığı ve annesinin korumacı tavırlarından dolayı bugüne kadar okçuluk yapamamıştır. Mete taşındığı kasabada bu fırsatı yakalayacak ve büyük bir maceranın içine girecek.
Oyuncular:
Özgür Ege Nalcı
Burak Kut
Burcu Altın
Helin Melike Çal
Leya Kırşan
Tuana Naz Tiryaki
Demir Saygı
Doruk Kaan Aslan
Yağız Kılınç
Fatih Yılmaz
Alara Kardak
Deniz Erayvaz
Turgay Günay
Emre Şen
Emrah Ben
İlker Coşkun
Dilara Akın Yazıcı 
Seda Çavdar
Yusuf Gökhan Atalay

Yorum Gönder

6 Yorumlar

  1. Biraz amatörce geldi bana :D yine de şuan diziyi izlemeden onyargili konuştuğumu da kabul ediyorum. Bu yazınızdan sonra bir şans vermek istedim. Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çocuk dizileri ülkemizde son yıllardagüzel yapılıyor. Çocuk kanallarında bazen denk geliyorum. Çocuk gözüyle bakıldığı zaman bana göre bu konuda başarılılar. :)

      Sil
  2. Selamlar, ben Ece. Benim küçük bir sorum olacaktı. İnstagram hesabınızda takip ettiğiniz dergiler var. 2 aylık çıkan edebiyat dergileri yada aylık çıkan psikoloji dergileri falan. Ben dergilere abone olmak istiyorum ama nasıl yapacağımı bilmiyorum. Ayrıca bir zararı dokunur mu bana bir dergiye abone olmanın? Bu dergi konusunda bana yardımcı olabilir misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Ece niye instagramdan DM atmadın? :)
      Her derginin sitesi vardır. Mesela hangi dergi diyelim Kafa Dergisi. Sevdiğim dergilerden biri olduğu için ona örnek vereyim. Google'a derginin ismini yazdığınız zaman Kafa Dergi diye sitesi çıkıyor. Satın Al kısmında abonelik bölümü var oradan abone oluyorsun diyebiliyorum. Genelde 1 yıllık ya da 2 yıllık abone olabiliyorsun ama sonrası ne oluyor bilgim yok. Bu arada ben daha önce hiç abone olmadım, aldığım dergiler genel olarak market, büfe ve kitapçılarda satıldığı için gerek duymadım. Instagram arama kısmına Dergi diye yazıp aratırsanız bir çok dergi çıkar bir dergiden diğer dergiyi keşfedebilirsiniz (Ben bu şekilde dergileri keşfediyorum.) bu dergilere DM atarsanız daha iyi yardımcı olurlar.

      Sil
    2. Benim instagramımda bir sorun var şuan onunla uğraşıyorum. Mesajlarım hiçkimseye gitmiyor. Silip baştan açmaya da kıyamıyorum. Öyle bir durum. Teşekkürler bana çok güzel açıkladınız zaten. Sağolun:)

      Sil
    3. Geçmiş olsun. Rica ederim. :)

      Sil

✿Lütfen hiç bir sitenin linkini ve blogunuzun linkini paylaşmayınız.

DİKKAT !!! (BLOG LİNKİNİ PAYLAŞANLARIN YORUMLARINI YAYINLAMIYORUM)

TARTIŞMA YARATACAK CÜMLELERDEN KAÇININIZ, saygı ve sevgi çerçevesinde yorum yapmaya özen gösterelim.

LİNK, SİYASİ, SPOİLER, ÖTEKİLEŞTİRME ve TARTIŞMA yaratacak cümleleri yayınlamıyorum. :]

Yorum sahibinin yaptığı yorumun blog ve blog yöneticisi ile ilgisi yoktur. Sorumluluk yorum yapan kişiye aittir.
zhl:)