Ben Kuzey Kore'ye gitmek İstiyorum

Başlığı gördüğünüzde verdiğiniz tepkiyi hayal edebiliyorum ama şaşırmayın sadece daha etkili olsun, dikkat çeksin diye bu başlığı kullandım. Fakat şansım olsa gitmek isterdim. Çünkü bu profilden sonra acaba fotoğrafçı ile anlatılanlar arasında ne kadar doğruluk var merak ediyorum. Kuzey Kore hep medyaya zorba bir başkan ve zulüm gören halk olarak lanse edildi. Hatta bir takım kişiler oralara gitti gizli gizli fotoğraf çekiyoruz işte şu yasak bu yasak dedi. Yılbaşı zamanı bir haber çıkmıştı. Güya Kim Jong Un İsa'ya değil babaanneme tapın demişti halkına. Bende bunun üzerine espri bir şeyler var mı diye sosyal hesaplarımda #northkorea hashtagi ile arama yapmaya başladım. Twitter, Facebook derken Instagramda'da aramaya başladım. Tuhaf bir şekilde ülkeye giden turist fotoğrafları görmeye başladım. Bana göre Kuzey Kore çok korkunç bir ülkeydi. Birde uzak doğu ile ilgilendiğim için ister istemez ülke hakkında daha fazla bilgi edinme şansım olmuştu. Bana göre insanları bir kukla gibi oynatılıyor ve kandırılıyordu. Tabii ki gördüğüm fotoğraflar böyle nostaljik ama o hani özlediğimiz eski zamanlardan birer kare gibi geldi. Bu sırada bir sürü kızlı-erkekli turistin içerisinde bir hesap dikkatimi çekti. 


Bu hesabın adı: dprk360

Bu hesabı yöneten Aram Pan isimli bir fotoğrafçı. İngilizcem pek olmasa da anladığım kadarıyla Kuzey Kore'de bir fotoğraf projesi gerçekleştiriyor. Büyük bir ihtimal uzun süredir ülkede ve ülkenin her bir yerini kare kare fotoğraflayıp bu hesabında yayınlıyor. (Eğer hesabı incelerseniz yanlış anlamışsam beni düzeltin.)

Öncelikle genelde Kuzey Kore'yi gizli kapaklı çekenler insanlarının makinelerden rahatsız olduğunu ve fotoğraflarda mutsuz olduklarını belirtiyorlardı. Fakat bu fotoğrafçının çektiği fotoğraflarda insanlar hep güler yüzlü, mutlu bir şekilde hatta bazen poz vererek fotoğraflarda çıkmışlar. 

İkinci olarak  askerlerin soğuk ve  halka mesafeli olduğu konusuydu.  Arattığımda turistlerin  çoğu askerlerle  fotoğraf çekilmeyi tercih etmişlerdi.  Hani bu  fotoğrafçı izinli  çekim yapıyor diye değil. Yani;  turistlerde rahatlıkla fotoğraflarını çekmişlerdi.



 Üçüncüsü teknoloji. Bir  tane  gizli çekim yapan kişi, ülkede telefon kullanılmanın yasak olduğuna dair  bir   anlatımda bulunmuştu. Fakat ülkede akıllı telefonun olduğunu görebiliyoruz. Tabii ki  diğer ülkeler gibi değil daha kısıtlı olduğunu gördüm.
Video:



Dördüncüsü   ülkede televizyon  ya da başka teknolojilerin olmadığı konusu.
Görüldüğü gibi fuar da televizyon tanıtımları da var;
Kafede  teknolojik  sipariş  olayı;
Televizyonda sadece propaganda değil  programlarında oynadığını görüyoruz.  Hemde  başka ülkenin.
Ülkenin sadece gri yapılardan oluşması ve kasvetli olma efsanesi;
Ülke görüldüğü gibi sadece gri değil bir çok renk kullanılmış.



Ve bahsettiğim nostaljik görüntüler;




Bonus: 
Farklı inançta  turistler de ülkeyi ziyaret edebiliyor. Yani kimsenin inancına karışma durumları yok. 

O kadar çok fotoğraf var ki hepsini ekran görüntüsü alıp yayınlamak istiyorum. Yapıtlar, alışveriş merkezleri, koca koca binalar, halkın aktiviteleri bir çok fotoğraf... Fakat hepsini yayınlama  gibi bir lüksüm yok bu yüzden  hesaptan inceleme yapmanız lazım. Yalnız ilk gördüğümde çok şaşırdım. Benim düşünceme göre yukarıda da yazdığım gibi ülkenin insanları fakirlik içerisinde, kandırılmış, baskı altında filan bekliyordum. O gösterilen gizli çekimlerin sadece her ülkede olduğu gibi o ülkeninde fakir kısmından çekildiğini düşünüyorum. Tamam belki diğer ülkeler gibi son teknolojiyi kullanmıyorlar, kısıtlılar ama en azından huzurlular. Düşünüyorum da belki de ülkenin batıya bağlı olmaması kendi içerisinde kalkınması rahatsız ettiği için böyle gösteriliyordur kim bilir. Fakat bildiğim ile gördüğüm bambaşkaymış onu anladım. Fotoğraflara baktıkça ülkeye olan ilgisizliğim ilgiye dönüştü yazabilirim. Şimdi bir kaç tane daha ülke ile ilgili fotoğrafların yayınlandığı sayfaları takip ediyorum ve hoşuma gitmeye başladı. Sanırım araştırmadan önce her yazılana inanmamak ve  at gözlüğü ile bakmamak gerekmiş, bunu bir kere daha  anladım. Bu arada diğer turistlerin fotoğraflarından en çok şu iki fotoğrafı sevdim. 
Sanırım ikisi de yılbaşından bu fotoğrafların.
Bu fotoğrafı meydanda duran turistler için beğendim sanmayın. Hemen önde kardan adam ile duran şapşik şey çok hoşuma gitti. Çocuğun bakışları çok temiz ve saf.
Diğeri ise bu fotoğraf, ülke o kadar düzenli ki havai fişek ile kule mi neyse artık o aynı renkte. İkisi de ayrı renk olunca sanki gökyüzü kırmızı gibi durmuş. Bu yüzden hoşuma gitti. 

İşte böyle. Bir gizli ülke dosyasının daha sonuna gelmiş bulunmaktayız. Büyük bir ihtimal yazım okunmayacak uzun olduğu için şöyle bir göz gezdirilecek ama hepimizin canı sağ olsun. Umarım bir gün merak ettiğimiz tüm ülkelere gitme şansımız olur.


Ve umarım bir gün Kuzey Kore halkı tamamen özgür olur.

Yorum Gönder

32 Yorumlar

  1. O kadar ilgimi çekti ki bu postu yazdıktan sonra hemen hesabı takibe alacağım. Uluslararası İlişkiler okurken de hep kapalı kutu olarak nitelendirirdik bu ülkeyi. Öğretilenler çok kalıplaşmış gelirdi bana. Yanılmamışım. Çok teşekkürler!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gördüğümüz kadar değil bildiğimiz kadar biliyoruz maalesef. Hesap bana da çok ilgi çekici geldi. Ben teşekkür ederim yorum için. :)

      Sil
  2. Bunlar hep Amerika'nın oyunları desem çok mu saçma durur :D
    Ama ciddi olarak söylemem gerekirse, hayalinde ki Kuzey Kore aslında Amerika'nın bize lanse ettiği Kuzey Kore'den başka bir şey değil. Kendilerine karşı olan ülkeleri geri kalmış, yobaz, baskıcı ve diktatör olarak nitelendirmeyi seviyor bu zatı muhteremler. Ama aslında araştırınca hiçte öyle olmadığı belli.
    Hani bir şehir efsanesi vardı, sen bilirsin; Kuzey Koreliler, Kpop ve Hallyu ya karşı olduklarından Güney Kore'ye dair ne varsa yasak diye. Sözde gençlerin aklının yıkanmasını istemiyorlarmış. Geçe Sommpi ve JYP nin yaptığı yarışmaya Kuzeyli bir kız katılmıştı. Youtube a video koymaktan çekinmemişti bu kız. İsmi felanda vardı. E hani yasaktı?
    Ne yalan söyleyeyim ben bazı yasakların abartılarak efsaneye dönüştüğünü düşünüyorum. Çin uzun bir zaman turist yasağı uygulamıştı ve o zaman da Çin için demişlerdi bunları...
    Verdiğin hesaba da mutlaka göz atacağım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hep Amerika hep Amerika virüs gibiler vallahi. Maalesef öyle Amerika sömürgeci bir ülke bu yüzden sömüremediği dişini geçiremediği ülkelere karşı hep algı yaratıyor. Evet tek bu değil bir başka efsane bu adamın hesabında da var belli saatten sonra elektriklerin kesik olması konusu. Ülkenin halkı enerji tasarrufu olsun diye led ışıklar ile çalışıyorlarmış yani adam öyle yazmış gecenin 4'ü mü ne diye. Bu ülke için bir çok efsane var köpeklere yedirme, bakanın evine roket atma gibi. Şimdi düşünüyorum da gerçekten böyle olaylar oldu mu? Yoksa bir algı mı? Sanırım Kuzey Kore'de yaşamadan gerçekleri bilemeyeceğiz. :)

      Sil
  3. Ben yine de pek güvenmiyorum Kuzey'e :) bence hala korkutucu ve gezmek için gitsem bile bendeki bu panikle başım belaya girer kesin :) ve haklısın umarım özgürlüklerine kavuşurlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tek gitmezsin zaten ülkeye giriş izinli filansa bir şey olmaz. Gördüğüm kadarıyla turistler boyunlarına kart takarak geziyorlar. İnşallah kavuşurlar. :)

      Sil
  4. yaaaa aslında ben de kuzey koreye gitmeyi çok isterim. ama çok turist dostu bir ülke olduğuna inandığımdan değil de, merak ettiğimden. koyduğun fotoğraflar çok ilgimi çekti şaşırdım cidden! ama aksini söyleyen gezginler sayısızken, bu kadar huzurlu fotoğraflar yükleyenlerin bir elin parmağını geçmeyişi de merak uyandırıcı... kuzey kore'nin o meşhur mutsuz ve soğuk yüzünü ifşa eden gizli fotoğraflardan sonra ülkenin önlem olarak turistleri belirli rotalarda gezdirdiğini ve oradaki 'halk'ın gizli fotoğraf çekimlerine dair temkinli olduğunu duymuştum. tabi ne ne kadar doğrudur bilemem... ama ülkeye her yıl belli bir sayıda turist almaları, bunu da ince eleyip sık dokumaları, sadece çin'den giriş almaları ve kendi halkının başka ülkelere gitmesini engellemeleri pek de hayra alamet değil gibi. bayaa bayaa korkutucu yaaa ^^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Orasını bilemem ama bu adam neredeyse her şehrine gidiyor zaten konum atarak yüklediği için köy diyebileceğimiz yerlerde mevcut. Sadece Çinli aldığını sanmıyorum yüklediğim fotoğraflarda 3. fotoğrafta küçük çocuklarla fotoğraf çekilen adam Çinli gibi durmuyor. Yine kapalı olan kadın ve ailesi Malezyalı sanırım o turistin hesabına da ulaştım. Bence algı yüzünden batıda ki insanlar gitmeye çekiniyorlar. Bu yüzden de genel olarak komşu ülkelerden giden insanlar çok. Bu kadar suçlama varken kötü insanlara karşı bir önlem alıyor olabilirler. Güvenmemeleri de çok normal gibi geldi. Baktığımızda hep Kuzey Kore kötü olarak lanse ediliyor. Eh! Bu adamlarda bir önlem alıyorlardır. Ayrıca iki üç gün önce takvim basıldığı ile ilgili haber vardı. Ülkeye turist çekmek için yapıldığına dair bir haberdi. Bence adamlar yanlış anlaşılmadan kurtulmak için uğraşıyorlar ama bir türlü kendilerini bu konuda aklayamıyorlar gibi geldi. Tek bu adamın paylaşımları değil çıkan haberleri de birleştirince böyle bir sonuca vardım. Belki yanlış düşünüyorumdur ama adı çıkmış dokuza inmez sekize durumu var gibi. :)

      Sil
  5. Çok bilgilendirici bir yazı olmuş, öncelikle bunun için teşekkürler. Çoğumuz Kuzey Kore'yı soğuk, tehlikeli ve mutsuz bir ülke olarak biliyoruz. Demek ki öyle değilmiş. =) Hesabı ben de inceleyeceğim, tekrar teşekkürler :*

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorum için ben teşekkür ederim. Evet maalesef o şekilde biliyorduk. Demek ki... :)

      Sil
  6. Kuzey Kore aslında bizden de gelişmiş bir ülke bildiğim kadarıyla. Kapalı kutu gibi anlatmak o hâle getirmek şu devirde zor diye düşünüyorum. Ha öyle olan ülkeler var ancak Kuzey Kore konumu itibariyle öyle olamaz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ama halkına göstermiyor bu gelişmişliğini. Kesinlikle. :)

      Sil
  7. https://youtu.be/9zreZBJouY8 Bu videoyu izlediğimde Kuzey Kore hakkında cidden çok fazla önyargı oluştu bende. Düşünüyorum da dediğin gibi acaba kendi yağlarında kavruldukları ve diğer ülkelerin onları örnek almaması için mi bu kadar kötü gösteriliyorlar acaba? Cidden hangisi doğru merak ediyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende merak ediyorum kimisi kötü anlatıyor kimisi iyi gidip görmedikçe galiba anlayamayacağız. :)

      Sil
  8. Ben sonuna kadar okudum :) Amerikanın(yada öyle tanımladığımız dünya güçlerinin) tüm dünyayı "bişeyleştirme" çabası var bence başkalaştırmada diyebiliriz buna yada kendi değerlerini değersizleştirme, Güney Kore'yi ateistleştirmeye ve batılılaştırmaya çalıştıklarını farkedebiliyoruz kuzey için belki de çabaları boşa çıkmış ve tüm dünyaya bir canavar gibi sunmuş olabilirler. Keşke biz de dahil olmak üzre her ülke kendi kültürüne sahip çıkabilse.
    Batılı tarzda amerikavari dizi-filmlerin Güney Korede daha çok tutulması, kendi kültürlerini yansıtan dizlerin ise yabancı fanlar tarafından sevilir olması; kendi kültürlerinden uzaklaştıklarını gösteren sadece bir örnek, yabancılar bile onların kültürleri hakkında bu kadar meraklı, sevgi doluyken hemde.. Uzun yazdım affola!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güney Kore özünden kopalı çok oluyor Hallyu sistemi çıktıktan sonra tamamen uzaklaştı. Oysa 90'ların başında Kpop ortaya çıkmadan önce sanki daha iyilermiş.Tamam Trot günümüze belki uymazdı ama bir tık biraz geliştirilse Trot çok otantik olurmuş. Neden kültürlerini bu kadar bozdular anlamış değilim. Oysa bir Çin bir Japonya olabilirdi ama başaramadı. Neyse konumuz bu değil. Belki de öyle sunmuş olabilirler gidip görmeden yazamıyoruz da bazıları kötü gösteriyor bazıları iyi peki hangisi doğru bu belli değil. :)

      Sil
  9. Epey uzun süredir benim aklımı kurcalayan bir mesele, anlatılanlar gibi olduğuna inanmıyorum.. Ve ben de gidip görmeyi çok isterdim :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Artık bende inanmıyorum, büyük bir çelişki içerisindeyim. :)

      Sil
  10. ABD'nin geçmişte bütün sosyalist ülkeler aleyhine yürüttüğü muazzam kara propaganda aynen K. Kore için devam ediyor. Aslında çoğumuzun bunu tahmin ettiği fakat emin olamadığını düşünüyorum. Bunca abluka ve kara propagandaya karşı inanılmaz bir varlık gösteriyorlar yine de. Yukarıda bahsettiğiniz akıllı telefon örneğinde olduğu gibi, batı ve başta ABD tabi, hi-tech ürünlerin ülkeye girişini engelliyorlar, nerede kaldı lisans hakkı. Adamlar her şeylerini kendileri yapmak zorundalar. Belli ölçüde Çin H.C.'nin yardımı olmasa, herhalde daha da zor olurdu yaşamları. Tabii ki ülke yönetiminde Marksizme uzak bir tek adam iktidarı ve totaliterizm bugün artık kabul edilebilir bir durum değil. Ama bunun dışında hiç de ABD'nin karşı propagandasında yaratılmaya çalışılan o sefil, zavallı halk imajından da görüldüğü gibi, eser yok. Küreselleşmenin bir sonucu olarak, artık gerçekler görmek isteyen gözlerden fazla saklanamıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok güzel yazmışsınız üzerine yazacak cümle bulamadım olayı çok güzel özetlemişsiniz. Teşekkür ederim. :)

      Sil
  11. Gerçekten çok şaşırdım, bir Türk gitmişti hatta bloguna yazmış yasak çekimli fotoğraflar yok şurayı gizli çektim yok şurda şunu dediler gibi. O zaman Kuzey Kore çok korkunç gelmişti böyle grili mrili kimse mutlu değil, hep propaganda yapılıyor tarzında düşünmüştüm. demek ki değilmiş :^) Şaşırdım bu kadar renkli olmasına.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende biliyorum o Türk blogu özenle takip ediyorum kendilerini. Şöyle olabilir diye düşünüyorum aslında belki batılı insanlara biraz farklı davranıyor olabilirler bunu da düşünmemiz lazım. Bu adam Singapur'lu sanırım. Haliyle bir tık daha ötedir. Düşününce şimdi bir Azerbaycan vatandaşı ile bir İngiliz vatandaşı bizim için farklı konumdadır belki onlarda da öyle bir konum farkı vardır. Renkli olmasına bende çok şaşırdım. :)

      Sil
    2. Kesinlikle öyle. Bunca yıldır çok çektikleri batılılara karşı biraz mesafeli durmaları ve endişeli bakmaları gayet normal. Aksi -hiç bir şey olmamış gibi davranmaları- tuhaf olurdu zaten.

      Sil
  12. ve umarım Kuzey Kore ile Güney Kore birleşir. Ayrıca at gözlüğü takmama konusunda çok haklısınız Bir şeyi iyi araştırmak gerek 😉😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok birleşmesinler böyle daha iyi. Kuzey Kore'de estetik yok birleşirlerse Kore ırkının gerçekte nasıl bir görünüşe sahip olduğu unutulur. Yok olur. Kesinlikle! :)

      Sil
  13. Bir süre önce oradaki hükümetin bütün vatandaşlara mutlaka ev verdiğini okumuştum acaba oda yalan mı :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiç bilgim yok ev veriyorsa ne ala darısı bizim ülkemize. :)

      Sil
  14. Huuu iyi ki yazmışsın bu yazıyı senin sayende gerçekten de at gözluklerimi çıkardım bir kaç video ve yazı okumuştum kuzey kore hakkında ve soğumuştum resmen hiç doğru düzgün araştırmadan tam da amerikanın yapmak istediği şeyi yapmıştım "kanmıştım" çok ama çok teşekkür ederim ❤🖒

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende öyleydim çok korkunç geliyordu bana ama bir kaç hesapla bunu aştım. İnşallah ikincisini yazacağım başka bir hesap daha var bu şekilde paylaşan. O biraz farklı ülkelere de gidiyor paylaşıyor gezgin biri yani. Bu yüzden çekimlerini biriktirmesini bekliyorum. :)

      Sil
  15. Sonuna kadar okudum bile. Cok guzel yazmissin. Evet on yargi acayip bir sey. Bi de nedense ben bu bloga yeni yazi gelmiyor saniyordum. Guncel oldugunu gorunce hemen takibe aliyorum. Artik Kore beni kesmedigi icin senin paylasimlarin cok faydali.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu ay harici aslında her ay aktifimdir ama sağlık sorunlarımdan dolayı bir süredir gün aşırı yazı yazamıyorum. Onun haricinde elimden geldiğince yazı girmeye çalışıyorum. Çok teşekkür ederim çok mutlu ettin beni. Umarım tüm yazacağım yazıları beğenerek okursun. :)

      Sil

✿Lütfen hiç bir sitenin linkini ve blogunuzun linkini paylaşmayınız.

DİKKAT !!! (BLOG LİNKİNİ PAYLAŞANLARIN YORUMLARINI YAYINLAMIYORUM)

TARTIŞMA YARATACAK CÜMLELERDEN KAÇININIZ, saygı ve sevgi çerçevesinde yorum yapmaya özen gösterelim.

LİNK, SİYASİ, SPOİLER, ÖTEKİLEŞTİRME ve TARTIŞMA yaratacak cümleleri yayınlamıyorum. :]

Yorum sahibinin yaptığı yorumun blog ve blog yöneticisi ile ilgisi yoktur. Sorumluluk yorum yapan kişiye aittir.
zhl:)