Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi (Dizi)

Muhteşem bir dizi yayın hayatına başladı. Bu dizi aylar önce hatta geçen sezondan konuşulmaya başlanmıştı. Plato oluşturulması, senaryosu derken ancak yıl sonuna yeni sezona kaldı. Bence zamanı filan tam yerinde oldu. Açıkçası ilk bölümü beni gerçekten etkiledi. Tamamen sinema tadında görsel şölen izledik. Dizi ağırlık olarak çok sevildi hatta gündemde bölüm bittiği hale uzun süre birinci sırada kaldı.

Bu arada bölüm boyunca çok konuşuldu IV. Baudouin cüzzamlı maskeliymiş sanırım dizideki III. Baudouin ve ilerleyen bölümlerde ya da devam ederse sezonlarda göreceğimiz bir karakter olduğunu düşünüyorum. İlk bölümde kaçıncı Baudouin olduğundan hiç bahsetmediler ve maskeli değil mantık olarak maskeliden önceki diye düşünmüş herkes bana da mantıklı geldi  bunu burada yazmak istedim.

Uğur Güneş hastası olduğumu düzenli okuyucum bilir. Kara çocuk hem yakışıklı hem yetenekli. Aşırı tatlı geliyor tipi, Rabbim sevdiklerine bağışlasın. Bence Uğur Kürt tasvirine uygun bir tip olmuş. Evet Ankaralı ama Doğu erkeklerini andırıyor (belkide kökeni Doğu'dur). Ben o yüzden nokta atışı olduğunu düşünüyorum. Bence bir başka oyuncu oynasaydı yakışmazdı. Çünkü yüzünün kemikli olması, esmer olması, sürmeli göz olması, sesini iyi kullanabilmesi ve mimikleri bende Selahaddin Eyyubi enerjisini hissettirdi. Bölüm boyunca oyunu, oyunculuğu gerçekten dört dörtlüktü. Aksiyon sahnelerinde her zaman iyi bir oyuncuydu ama bu dizide kesinlikle zirveye çıkmıştı. Tarihi dizi geçmişinden de kaynaklı ilk bölüm olmasına rağmen herhangi bir potluk yoktu. Bu karakter için biçilmiş kaftan olmuştu.

Dilin Döğer'in yetenekli bir genç oyuncu olduğunu biliyordum ama ilk tarihi dizi deneyimi olduğu halde bu kadar iyi oynayabileceğini hele hele aksiyon sahnelerinde bu kadar iyi olabileceğini hiç düşünmemiştim. Bir önceki dizisinde eğer şans verilirse iyi yerlerde görürüz demiştim sanırım o şans verildi ve daha da şans verilirse kesinlikle çok iyi yerere gelebilecek bir oyuncu. İkinci işi olduğu halde ortalamanın çok çok üstünde performansı olması ağzımı açık bıraktı. İnşallah aksiyon sahnelerinde dublör kullanmamıştır. Nazar değmesin maşallah.

Mehmet Ali Nuroğlu, Nurettin Zengi karakteri ile karşımıza çıktı. Bölüm boyunca herkes hemfikirdi, Mehmet Ali Nuroğlu usta bir oyuncu. Karakteri izlerken merak ettim ve arama motorundan aradım. Vikipedide bir çizim fotoğraf konulmuş ve o fotoğraf Mehmet Ali Nuroğluna aşırı benziyor. Castı kim oluşturmuşsa görsel hafızası çok yüksek biri. O kadar şaşırdım ki resmen çizim Mehmet Ali Nuroğlu... Sanırım ilerleyen bölümlerde Mehmet Ali Nuroğlu'nun sahnelerini daha fazla görmek istiyorum. Çünkü oyununa doyamadım.

Murat Han hep kötü adamı oynuyor. Sevdiğim oyuncuların kötüyü oynamasını hiç sevmiyorum ama Murat Han'a yakışıyor bu karakterler. Karakterine yakıştırdım bölüm boyunca oyunu da güzeldi. Tek sorun karşıda olması.

Dizideki tüm oyuncuları tek tek yazmak istedim. Ana kadro dışında yardımcı oyuncuların bile sektördeki çoğu oyuncudan iyi oynadığı bir cast seçimi olmuş. Çok kaliteli bir oyuncu kadrosu var. Ve jeneriğine bayıldım. Bence bu sezonun en iyi jeneriğine sahip dizisi oldu. Dizinin aksiyon çekimleri, özellikle deniz savaşı sahneleri dört dörtlüktü. Dizinin hikayesi güzel yazmıştı ilk bölümün akışı da güzel yazılmıştı, replikleri de beğendim yalnız sahne içindeki müzikler beni rahatsız etti. Şöyle ki sahnede oyuncu repliği okurken yani diyalog akarken müzik akışı kesiyordu ve sahnenin üstüne çıkıyordu. Sahnenin üzerinde müzik sesi fazla açık olduğu için ve hemen hemen her sahnede müzik olduğu için repliklerin duyulmadığı kısımların olduğunu düşündüm. Çok güçlü, tarihi diziye yakışır müzikler seçilmişti ve oluşturulmuştu ama sahnenin üzerine çıkması sahnenin zorlama olmasını sağlamıştı. İlerleyen bölümlerde müzik birazcık daha kısılırsa ve sahne sesi ön plana çıkarsa kusursuz bir dizi olacağını düşünüyorum. İlk bölüm nasıl başladı nasıl bitti anlamadım çok akıcı, temposu yüksek ve hiç düşmeden devam eden bir ilk bölüm izledik. Yolu açık olsun, ben yüksek ihtimal pazartesi günü dizisi olarak bu diziye devam edeceğim. Çok beğendim seyir zevki yüksekti. Tarihi dizi severlerin kaçırmaması gereken bir dizi olduğunu düşünüyorum. Muhakkak izlemelisiniz.
Bu yazı renklitirtil bloguna aittir ve kullanılması kesinlikle yasaktır.

KUDÜS FATİHİ SELAHADDİN EYYUBİ
Tür: Tarihi, Macera, Aksiyon
Yönetmen: Sedat İnci
Senaryo: Serdar Özönalan
Yapımcı: Emre Konuk
Yapım: Akli Film
Yapım Yılı: 2023
Yayın Günü: Pazartesi
Yayın Kanalı: TRT1
Başlangıç Tarihi: 13 Kasım 2023
Konu:
Dizi Eyyûbî devleti'nin kurucusu Selahaddin Eyyûbî'nin yaşamını anlatmaktadır.
Oyuncular:
Uğur Güneş
Dilin Döğer
Mehmet Ali Nuroğlu
Kaan Çakır
Murat Han
Erdinç Gülener
Tuvana Türkay
Buse Varol
Ekin Türkmen
Gökçe Akyıldız
Sezgin Erdemir
Ece Özdikici
Seda Yıldız

Yorum Gönder

4 Yorumlar

  1. Dilin Döğer'i O Kız'da da beğeniyordum ama tarihi diziye aşırı yakışmış ve kendini çok güzel geliştiren bir oyuncu. Yalnızca her tarihi dizinin Alpaslan, Uyanış vs aynı ilk bölüm senaryosu ile yayına çıkması beni baydı artık. İskelet hiç değişmiyor ve çok tahmin edilebilir oluyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet dizilerin işleyiş stili birbirine benziyor farklılık yok

      Sil
  2. Çevremde çok izleyeni var ve çok beğenilmiş.Tam takip edemiyorum ama ara ara bakıyorum ben de:)

    YanıtlaSil

✿Lütfen hiç bir sitenin linkini ve blogunuzun linkini paylaşmayınız.

DİKKAT !!! (BLOG LİNKİNİ PAYLAŞANLARIN YORUMLARINI YAYINLAMIYORUM)

TARTIŞMA YARATACAK CÜMLELERDEN KAÇININIZ, saygı ve sevgi çerçevesinde yorum yapmaya özen gösterelim.

LİNK, SİYASİ, SPOİLER, ÖTEKİLEŞTİRME ve TARTIŞMA yaratacak cümleleri yayınlamıyorum. :]

Yorum sahibinin yaptığı yorumun blog ve blog yöneticisi ile ilgisi yoktur. Sorumluluk yorum yapan kişiye aittir.
zhl:)