Kuşlarla Yolculuk (Dizi)

Her iftar öncesi izlediğim muazzam bir diziden bahsedeceğim size.
Her bölümde ayrı bir hikaye anlatan ve o hikayeden ders çıkarmamız istenen bu dizi ramazan boyunca yayında olacak.

Normalde erken yazacaktım ama nasip olmadı ancak bu zamana yazabildim. Dizinin sevdiğim tarafı oyuncularının içinden içinden oynaması diyebilirim. Yani sanki karakter değil de gerçekmiş gibi rolü sahiplenmiş olduklarını hissettim. Bu yüzden de fazlasıyla sıcak ve samimi bir bütün olarak görmeme sebep oldu. Zaten ben diziyi ilk tanıtımından bu yana bekliyordum ama bu kadar seveceğim, her gün saatini bekleyeceğim hiç aklıma gelmemişti. Ayrıca diziyi izledikçe uyarlandığı eseri de merak etmeye başladım. Virüs biter bitmez satın almak isterim.

Dizinin bir başka sevdiğim tarafı her bölümünün sonunda bir yanlışı fark edip düşündürmesi... Mesela bir bölümünde Dervişin bir tanesi odun satmaya pazara gitmişti. Fakat gitmeden evvel bir yanlışa düşüp ıslak odunları satmak istemişti. Tabii ki malına hile, kesesine haram koymayı planladığı için o yaptığı işin ne bereketi kaldı ne de bir hayrı. Sonuç olarak yaptığı hilenin sonucunu gördü. Bu hikaye bana haram ve helalin, yalan ve doğrunun ne kadar ince bir çizgide olduğunu hatırlattı ve anlattı. Bunun gibi bir çok hikayede güzel mesajlar verdiği için haliyle düşünmemize sebep oluyor. Hemen hemen yarım saat bile sürmediği halde çoğu diziden daha dolu dolu olması da ilgimin daha çok artmasına sebep oluyor. Bir bütün olarak baktığımda, çok beğendiğimden ve bir kusur bulamadığımdan siz de önermek istedim. Bu günlerde evdeyseniz kaçırmamanızı şiddetle tavsiye ederim.
Bu yazı renklitirtil bloguna aittir ve kullanılması kesinlikle yasaktır.
KUŞLARLA YOLCULUK


Tür: Dram, Dini
Yönetmen: Sedat İnci
Senaryo: Feridüddin Attar - Mantık’ut Tayr
Senaryo uyarlama: Serdar Özönalan, Hasan Erimez
Danışman: Dr. İbrahim Halil Üçer
Yapım: Akli Film
Yapımcı: Emre Konuk
Yapım Yılı: 2020
Yayın Günü: Cuma
Yayın Saati: 20.00
Yayın Kanalı: TRT1
Format: Günlük Dizi
Bölüm sayısı: 29
Bölüm saati: 18.50
Başlangıç Tarihi: 24 Nisan 2020
Konu:
Kuşlarla Yolculuk dizisinin her bir bölümünde Mantıku't-Tayr adlı eserdeki 9 kuşu simgeleyen dervişlerin ve “Hüdhüd” ‘ü simgeleyen Şeyhin hayata bakış açılarını, yaşam felsefelerini, evren, doğa ve insanla ilişkilerini değerlendirdiği öyküler işleniyor. Dizinin her bir bölümünde dervişlerin kendileri ile imtihanları, düşünce ve tutumları, Şeyhin tasavvur, telkin ve tavsiyeleri eşliğinde izleyiciye aktarılıyor. Kuşlarla Yolculuk dizisinin her bir bölümünde dokuz ayrı kuşun yanı sıra “papağan kuşunu temsil eden ve “ölümsüzlük iksirini” bulma arzusunu sergileyen Seyyah’ın da maruz kalacağı “imtihan” vesilesiyle Şeyh’in rehberliğine duyacağı ihtiyaç ayrıca işleniyor. Dizinin senaryosuna kaynaklık eden Mantıku’t Tayr eserine göre; keklik karakterinin zaafı dünyaya karşı tamahkar olmasıdır. İşte derviş Cihan da, gizliden gizliye mal biriktirme ve dünya nimetlerine meyil etme zaafı vardır. Cihan Seyyahın gezip gördüğü yerlerdeki “zenginlikleri” anlatmasıyla bu zaafı iyice ortaya çıkar. Dergaha “çok para getirme” bahanesiyle, yaş odunları kuru odunlarla karıştırır. Fakat bu yaptığından ötürü pişmanlık duymaya başlayacaktır çünkü Şeyh Efendi ona, Hüdhüd ile keklik kuşunun arasında geçenleri anlatacak ve Hz. Süleyman’dan kıssa’lar aktaracaktır. Nihayet Cihan nedamet getirir ve hatasından döner.
Oyuncular:
Şeyh: Erdinç Gülener
Seyyah : Tuncer Salman
Derviş Süleyman : Derda Yasir Yanal
Derviş Fazıl : Sabahattin Yakut
Derviş Sami : Hamdi Alp
Derviş Kerem : Halit Can Ünal
Derviş Bahri : Mehmet Emin Kadıhan
Derviş Atıf : Musa Evren
Derviş Enes : Fatih Altun
Derviş Cihan : Anıl Ateş
Derviş Yunus : Şakir Güler

Yorum Gönder

20 Yorumlar

  1. Bir kaç defa denk geldim ama izlemedim. Şimdi blogunda okuyunca oldukça merak ettim. Mutlaka izleyeyim, severim bu tarz dizileri 👍

    YanıtlaSil
  2. Denk geldim ama baştan izlemedim diye bakmadım. Eğer böyle her bölüm farklıysa bakabilirim, merak ettim baya. Sana keyifli seyirler^^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her bölüm bir hikaye var evet, teşekkür ederim. :)

      Sil
  3. Tarih kokan bir dizi. Şans vermeli bence.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle vermelisin, kitabı içinde şans verilmeli ama çok ağır bir dil varmış öyle diyorlar. :)

      Sil
  4. Umarım keyifli seyirler demişimdir. :D Kontrol etmeden yayımladım yorumu. :D

    YanıtlaSil
  5. Merhaba. Ben size 6 bölğmlük bir dizi önermek istiyorum. Bir ingiliz dizisi. Bol aksanlı!!! Tolstoyun eseri WAR AND PEACE kitabının 2016 da çekilmiş dizisi. İzleyip yorumlarsanız çok sevinirim. Ben bir günde bir çırpıda bitirdim. İngiliz tarihi dizileri çok ama çok kaliteli oluyorlar.

    YanıtlaSil
  6. Ramazan ayında TRT1'in böyle anlamlı diziler yayınlamasını çok seviyorum. :) Şuan televizyonum yok ama aklıma geldikçe internetten açıp izleyeceğim teşekkürler çok güzel bir yazı olmuş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, TRT1 her daim favorimdir. Hep güçlü ve seçici dizilere yer veriyor. :)

      Sil
  7. Tanıtımını görmüştüm ama izlemedim henüz😊

    YanıtlaSil
  8. Babamda bakıyor buna tabi haliyle bizde izliyoruz gerçekten çok güzel bir dizi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Babanız güzel bir şeye vesile oluyormuş. Babana selamlar hürmetler. :)

      Sil
  9. Her dizide aynı düşünceleri paylaştığım bir blogger özlettiniz kendinizi 😀 artık Kanal 7 izlemiyor musunuz sizin Hint dizileriyle ilgili yazılarınızı okumak çok keyif vericiydi 🙂

    YanıtlaSil
  10. Aynı düşüncelere denk gelmek ne kadar güzel. Takip etmeye devam ediyorum ama çok bilgisayar açamıyorum, 2020 felaket yoğun geçiyor ondan kaynaklı yazıları yazamadım. :)

    YanıtlaSil
  11. Kitabini duyup listeye atmistim alma sirasi henuz gelmedi. Dizisine bakamadim ama yunus emre tari bir dizi ise cok sey kacirdim derim.

    YanıtlaSil

✿Lütfen hiç bir sitenin linkini ve blogunuzun linkini paylaşmayınız.

DİKKAT !!! (BLOG LİNKİNİ PAYLAŞANLARIN YORUMLARINI YAYINLAMIYORUM)

TARTIŞMA YARATACAK CÜMLELERDEN KAÇININIZ, saygı ve sevgi çerçevesinde yorum yapmaya özen gösterelim.

LİNK, SİYASİ, SPOİLER, ÖTEKİLEŞTİRME ve TARTIŞMA yaratacak cümleleri yayınlamıyorum. :]

Yorum sahibinin yaptığı yorumun blog ve blog yöneticisi ile ilgisi yoktur. Sorumluluk yorum yapan kişiye aittir.
zhl:)