Azeri Türkü mü, Azeri mi?

Çoğumuz gibi benimde internet ortamında rast geldiğim ve sohbet ettiğim Azeri arkadaşlarım oluyor.Arkadaşım olmasa bile herhangi bir yerde yazışma durumum olabiliyor.Kemikte aynı dili konuştuğumuz ve soydaş olduğumuz için kilo metrelerce uzaklıkta olsak da ilişkilerimiz diğer milletlerden farklı oluyor.İnternet sayesinde de böyle tatlı sevimli bir sürü arkadaş da edinme şansım oldu.Fakat benimde çok başıma gelen,zaman zaman youtube'da dahil çoğu sosyal hesapta denk geldiğim bir soru aklıma takıldı.

Şöyle ki,ilk tanışmanın sonrasında -''Azeri misin?'' diye sorduğumda -''Hayır Azeri Türküyüm,Azeri dememelisin.'' diye yanıt alıyorum. Bunun üzerine başka biri ile tanıştığımda kendimi düzeltip
-''Azeri Türkü müsün?'' diye sorduğumda bu seferde, -''Azeri Türkü değil, Azeriyim.'' yanıtını alıyorum.Aynı şekilde sosyal hesaplarda da Türkler bir şey yazdıkları da hemen altında bir müdahale söz konusu oluyor.Benim takıldığım nokta burada başlıyor ve sonuç olarak Azeri biriyle yazışmak istediğim de her seferinde çekinerek yazıyorum.Belli süre sonra kafa karışıklığı olduğu için kime ne tutturursam hesabı,o an hangi hitap aklıma geliyorsa onu yazmaya başlıyorum.ALLAH aşkına biriniz söyleyin bunun doğrusu nedir?Ben ve benim gibi bu duruma düşmüş kişiler,karşısında ki kişiye ne olarak hitap etmeli? Bir de neden biri başka bir hitap olarak uyarırken,diğeri başka bir hitap olarak uyarıyor bunun sebebi nedir?Gerçekten bu konuda çok cahilim ve biri beni aydınlatırsa sevinirim.

Yorum Gönder

22 Yorumlar

  1. Azeri Türkü'dür doğrusu. :) Ama Azeri Türkü dediğinde tepki gösterenleri anlamadım ben de.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende ona anlam veremedim işte, aklıma şey geldi ilk acaba bizde ki gibi ülke içerisinde köken farklılığı mı var da ona mı denk geldim hep diye düşündüm.

      Sil
  2. Ne denilirse denilsin Türkler kardeşler :) O tür yazıları ben de gördüm ama hiç böyle bir tepkiyle karşılaşmadım, ben Azeri de demeyip direk Türk demiştim, hiçbir tepkiyle karşılaşmadım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Youtube'da özellikle çok denk geldim yorumlara. Bana da böyle diyen bir kaç kişi oldu. Yazdığın gibi sonuçta ne denilirse denilsin Türkler kardeşler. Bir millet iki devlet. :D

      Sil
  3. Azeri arkadaşım var ama hiç bu tarz bir muhabbetimiz geçmemiştir. O nedenle yazını okuyunca hayli bir şaşırdım tırtıl. Hani demişsin ya, bir millet iki devlet diye, işte muhabbetimiz de öyledir arkadaşla. Tabii genelini bilemesem de, gönlümde birdir iki millet. Belki de söylediğin gibi köken farklılığı olduğundan kendilerini Azeri yahut Azeri Türkü olarak benimseyenlerde olabilir, lakin ilk defa denk gelince bu tarz bir hadiseye, oldukça şaşırdım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim geçenler oldu.Tabi ki hiç bu tarz mevzulara takılmayan arkadaşlarımda oldu. Hepsi için yazmıyorum ama böyle yapanları da gördüm, karşıma bir şekilde çıktı. :3

      Sil
  4. 15 yıl Azerbaycan'da yaşamış biri olarak size tavsiyem Azerbaycan'lımısın diyin sadece orada da ben çok şaşırmıştım ilk gittiğimde. Zaten orada yaşayan halkta yaşadığı bölgeye göre farklılık gösteriyor.Azeri veya Azeri türkü olmak :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlk başıma geldiğinde ben de çok bozulmuş ve şaşırmıştım. Anladım demek ki bizde ki durum gibi. :3

      Sil
  5. Şimdi... Azerbaycanlı olarak yazıyorum:"azerbaucanlı" demelisin. Azeri kelimesinin anlamı-1)iranda tayfa ismi 2)emin değilim ama aşağılamak için kullanılıyor. Azeri türkü de azerinin yanına Türk kelimesi koyulduğu için iyi bir şey olmuyor malesef:) Yani azerbaycanlının kısaltılmasını bir tek Türkiye'de gördüm ben. Korece "aceribaicansaram"; rusçada "azerbaydjanskiy/azerbaydjanka";ingilizcede "azerbaijani(y)" oluyor... Azeri neden olsun ki? Azerbaycanda da "azeriyim" diyenler vaar ama aldıkları tepki iyi değil. Yani o dakika sözleri yarıda kesilip "azerbaycanlı" diye cevap veriyorlar. Azerinin anlamını bilmeyenler olduğu için böyle karışık durumlarla karşılaşman doğal ve üzücü.

    Ps: türkçeyi nasıl öğrendin diğe sorma ben de bilmiyorum:-) Inan çok merak ediyorum. Her kes televizyon/dizi izlerken öğrenmiş ama ben izlemedim ki o.O Yanımda da konuşan birileri yok o.O

    Ps2: yazım ve anlam hataları varsa mianhe^•^ ve ne sorun varsa yaza bilirsin cevaplarım mutlaka

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Açıklaman güzel olmuş teşekkür ederim.Alaylı öğrenmen de değişik olmuş ama iyi olmuş.Belki Türkçe yazanları gördükçe internet üzerinden göz alışkanlığıyla öğrenmiş olabilirsin. :3

      Sil
  6. Bir Azerbaycan aşığı olarak diyebilirim ki en doğrusu Azerbaycan Türkü. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende Azerbaycan aşığıyım ve en büyük hayalim, Dünya gözüyle gidip oraları görmek. :3

      Sil
    2. Benim de öyle :( Odamda kocaman bir Azerbaycan bayrağı asılı ve onu seyrederek uyuyorum :)

      Sil
  7. Merhaba, bloğunuzu çok seviyorum. Hep böyle sık sık yazın. :)
    Bir Türk dili ve edeb. mezunu olarak googleda Türk dili tarihi yazmanizi oneririm. ^_^
    Yazıları okumayın,görsellere bakmanızı tavsiye ederim :) Aklınızdaki soru işaretleri kalkacaktır.Aslında sadece Azeri değil, Türkmen, Özbek, Kazak vs. hepsi güzel Türkcemize ait diğer şiveler. Fakat tarih oyunlarından dolayı Ruslar yüzünden farklı tanıtıldık, Türk devletlerine.Ayrı düşürüldük.
    Azeri, Kazak, Kırgız, Türkmen vs. hepimiz Türküz ama onlara sorsan Türk değiliz diyebilirler. Benim Türkmen arkadaşımla tartışma yaşadığım gibi. Türk olduklarini kabul etmiyor.Azerileri tanimiyorum ama onlarda da böyle olabilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende Türk Dili ve Edebiyatı okuyorum. :D Biliyorum lehçe olduğunu, fakat sorun dil değil bu durumdu terslenince bir kaç kez sorma gereği duydum.Güzel açıklaman için teşekkür ederim. :3

      Sil
  8. Azerbaycanlı olarak bu konuya yorum yazmak istedim. Aslında, evet, buralarda bile "Azeri" kelimeleri işleniyor. Ama çoğunlukla tabi ki, de Azerbaycanlı kelimesi daha uygundur. Azeri kelimesi İranda bir tayfa ismi. Farslar ve ermeniler bunu bir küfür gibi kullanıyorlar fakat bence bu doğru bir düşünce değil. İranlılar ve ermeniler bunun bir küfür olduğunu DÜŞÜNÜYOR. Ama yine söylüyorum bence bu kesinlikle doğru bir düşünce değil. Onlar bunu küfür gibi kullandıkları için bizde de öyle düşünülüyor. Yine de bence siz kullanırken, "Azerbaycanlı mısın?" gibisinden sorsanız daha uygun olur :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben sana 27 Kasımda yazdıgım halde cevabım yok olmuş. Şuan pes diyorum sisteme ve yeni fark ediyorum bunu. Yayınladığım halde geç yazdığım için özür dilerim, benden kaynaklı bir durum değil. Evet bu hassasiyeti çok iyi anladım gelen yorumlardan.Açıklayıcı cevabın için teşekkür ederim. :3

      Sil
  9. Salam Zühal necəsən? :)) Biz əslində azəri sözünü kullanmırıq. Məsələn ana dil dərsimizin adı Azərbaycan dili dir. Azəri dili yox. Azəri sözü yalnız Türkiyədə qısaltma kimi işlənib ilk necə çıxıb ortaya onu da tam bilmirəm. Artıq dostlarımımızın da dediyi kimi/yazdığı kimi azəri tayfası ilə qarışdırmaq istəyənlər var ki niyyətləri yaxşı deyil. Bunlar bizə beləliklə türk soylu xalq deyilsiniz demək istəyir ancaq ad bənzərliyinə görə bunu söyləmək gülüncdür. Məsələn, bizim qədim dövlətlərimizdən birinin adı Albaniya olub ancaq indiki Albaniya dövləti ilə heç bir əlaqəsi yoxdur sadəcə ad bənzərliyi :D Türk sözünü sevməyəni mən də anlamadım. Çünki tarixi bilən bilir hamımız türkük. İstər Türkməni istər Türkiyəli istər Azərbaycanlısı və ya digər türk xalqları olsun. Buralara gəlsən bir gün mənə yazarsan görüşərik ;) Mən də ən çox bütün türk dövlətlərini gəzmək istəyirəm. Çünki bu dövlətlərdə öz dilimdə danışsamda məni anlayacaqlar. ^_^ Bu bir ingilis dilinin dünyəvi dil olmasından daha üstün bir şeydir məncə. :)) Bu yazını indi gördüm görən kimi də fikrimi yazım dedim ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyiyim tatlım sen nasılsın? İnşallah gezebiliriz, ALLAH nasip ederse tabi. Olur da gelirsem görüşürsek ne güzel olurdu. Çok güzel açıklamışsın açıklama için teşekkür ederim canım benim. :*

      Sil
  10. Merhaba canım.Blogunu daha yeni keşfettim ve bir Azeri Türkü olarak cevap yazmak istedim.
    Bizler Azeri Türküyüz.Azeri ayrımını Rusya,Azerbaycan'ı işgal ettiğinde,Türklüklerini ayırmak için ortaya koyduğu bir kelimedir.Azeri kelimesini kullanan Azerbaycan'da yaşayan Azeri Türklerinin Türklüklerinden şüphe etmek gerekir.
    Dedemin babası Ermeni Soykırımı'ndan kaçarak Kars'a yerleşmiş.Kazım Karabekir'in mücadele ettiği Kars topraklarına yüzbinlerce Azeri Türkü yerleşmiştir.
    Kısacası hepimiz Türküz.Azeri Türkleri ,Oğuz kavminden gelir.Anadolu'ya ilk gelen kavimlerdendir.
    Yanlış anlaşılmayı umarım düzeltmişimdir.
    Yazılarını çok beğendim.Umarım devam edersin.Çünkü senin gibi bloguna devam edenler azaldı.
    Yazıların için de çok teşekkür ediyorum ^^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim bilgilendirme için. ALLAH izin verdiği sürece devam etmeyi planlıyorum. Fakat hayat nereye götürür emin değilim. :)

      Sil

✿Lütfen hiç bir sitenin linkini ve blogunuzun linkini paylaşmayınız.

DİKKAT !!! (BLOG LİNKİNİ PAYLAŞANLARIN YORUMLARINI YAYINLAMIYORUM)

TARTIŞMA YARATACAK CÜMLELERDEN KAÇININIZ, saygı ve sevgi çerçevesinde yorum yapmaya özen gösterelim.

LİNK, SİYASİ, SPOİLER, ÖTEKİLEŞTİRME ve TARTIŞMA yaratacak cümleleri yayınlamıyorum. :]

Yorum sahibinin yaptığı yorumun blog ve blog yöneticisi ile ilgisi yoktur. Sorumluluk yorum yapan kişiye aittir.
zhl:)