1 Nisan Şaka Günü

Bu gün 1 nisan öfke doluyor insan.Yılın en sevmedigim günü çattı geldi. Ciddi olarak hiç sevmiyorum sürekli insanlar bi şaka yapma merakındalar bazıları bu durumu abartıp  saçmaladıkları da oluyor şaka yapayım derken kaka  yapabiliyorlar eşek şakası denilen şakalardan yapmaya çalışıyorlar.Kimi zaman endişe duyuyorsun kimi zaman korkuyorsun kimi zamanda  çok agır bir şaka sonucunda günün maffolabiliyor.İşte twitter özellikle facebook gibi yerlerde de her şeyi müslüman ve Türk milletine  pay biçmek adına  saçma sapan şeyler paylaşıyorlar.Gülünç geliyor niyeyse bütün dünyanın önemli günleri hep Türklere karşı  yapılmış eylemler sonucunda çıkmıştır.Ne kadar inanabiliriz ne kadarı dogrudur ne kadarı bilgi kirliligidir bilemem ama  artık dünyadaki her önemli günü Türklere karşı yapılmış olmaktan bi bıkın  ben sıkıldım onlar sıkılmadı  belli bir dönem sonra inanası da gelmiyor insanın açıkcası yaw he he diyorsun.Tamam önemli bir milletiz önemli bir geçmişimiz varda bana göre dünyanın en özel milleti ve  ülkesi biziz  ama her olayda  Türk milletine yorulmaz ki arkadaş .Bu yüzden  araştırdım   biraz yine bilgi kirlilikleri dolu bir  net surf'unden sonra en   iyi bilginin bu oldugunu düşündüm iyi okumalar.



1 Nisan Şaka Günü

1 Nisan Şaka Günü, her yılın 1 Nisan günü kutlanır. Genelde şaka gününde insanların birbirine şaka yapması gelenek haline gelmiştir.

Nisan 1 şakası hakkında farklı kültür , inanç ve dillerde efsaneler bulunmaktadır.
Fransa (Poisson d'avril - Nisan Balığı) : 1564 yılında Fransa kralı IX. Charles yılbaşını 1 Nisan’dan 1 Ocağa aldırır. Bu arada 1 Nisan’ı sene başı olarak kabul etmeye devam edenlerle alay etmek amacı ile yapılan şakalar, bir süre sonra gelenek haline gelir. 1 Nisan’ı yılbaşı kabul edenlere ise “Nisan Balığı” adı verilir
İngiltere - April Fools' Day - Nisan Aptallar Günü
İskoçya - Gowk veya Cuckoo günü

Nisan 1 veya Nisan Balığı, Hollanda, Belçika, Kanada, ABD, İsviçre, Japonya dahil dünyanın pek çok yerinde tanınmaktadır. Nisan 1 ile ilgili başka bir efsane de Pagan kültüründe 1 Nisan'da kutlanan Fous bayramıdır. Antik Roma'da Hilarya adıyla benzer bir bayram da kutlanmaktadır. Hindistan'da ise bu bayram 31 Mart'ta Holi adıyla kutlanmaktadır.

Kopenhag'da yapılmış bir 1 Nisan şakası.
Köken

1564 yılında Fransa kralı IX. Charles, yıl başlangıcını Ocak ayının 1. gününe aldı. Daha önceAvrupa'da yaygın olan yıl başlangıcı 25 Mart'tı. O zamandaki iletişim şartlarıyla Charles'in bu kararı fazla yayılmadı. Duyanlar ise protesto amaçlı eski adetlerine devam ettiler. 1 Nisan'da partiler düzenlediler. Diğerleri ise onları Nisan aptalları olarak nitelendirdiler. 1 Nisan'a "aptallar günü" adını verdiler. Bu günde herkese sürpriz hediyeler verdiler, gerçek olmayan haberler ürettiler. Yıllar sonra Ocak ayının yılın ilk ayı olmasına alışılınca, Fransızlar 1 Nisan gününü kültürlerinin bir parçası görerek devam ettirdiler. Oradan da bütün dünyaya bir şaka günü olarak yayıldı


Kaynaklar
NTV tarih dergisi , sayı:3 sayfa:48 - Şaka balığının 444 yıllık hafızası makalesi
Vikipedi, özgür ansiklopedi





Yorum Gönder

0 Yorumlar