Muhabbet Kuşum Boncuk Strese Girdi ve Stresten Çıktı

Başlık Youtuber'ların kullandığı başlık gibi oldu ama bu duruma nasıl bir başlık yazacağımı bilemedim. Aslında bloguma yazı yazamamamın sebebi de biraz Boncuk kızdan kaynaklıydı. 

Resmen 4 gün boyunca oturdum başını bekledim yazsam yalan olmaz. O kadar özverili ve o kadar dikkatli olmam gerekti uykularımı dahi kaçırdı bu durum. 


Bu yazı renklitirtil bloguna aittir ve kullanılması kesinlikle yasaktır.

Daha evvel muhabbet kuşu beslemişliğimiz olmuştu ama ilk defa stres yaşayan bir kuşa denk geldim. Başta farklı bir hastalığı var sandım hatta ALLAH korusun öleceğini bile düşündüm. 

Bir sabah uyandık ve Boncuk çok keyifsiz duruyordu. Hareketleri yavaşlamıştı, uyuyordu. Bunun harici suyu çok içiyor ama yemi az yiyordu. Yemle oynamayı çok seviyor Boncuk, biraz yedikten sonra yemi kafesin altına tükürüyor. Bu oyunu da bırakmıştı. Sürekli öten bir kuş ama ötmeyi tamamen bırakmıştı ve ona doğru elimi uzattığımda tepki vermiyordu. Elimle alıp dışarı çıkardığımda hemen kafesine girip uyumayı tercih ediyordu. Bu durum beni kahrediyordu. 

Sürekli Google'dan hareketlerini araştırdım sonunda strese girdiğini çözdüm. Kuşlarla ilgilenen bunun üzerine dükkanı olan bir tanıdığım var ona da sordum o da strese girmiş dedi. İyice emin olunca harekete geçmem gerektiğini düşündüm. İnternetten çözümü için bilgi bulmak zordu. Şu an sayfanın adını hatırlamıyorum ama bir sayfada bu konu ile ilgili bilgi buldum. O bilgilerin doğrultusunda kafama göre çözümler üretmeye başladım. 

Yaptığım şeyler şunlar; 


*Öncelikle kafesini tam duvara dayadım. Bu şekilde kendini daha güvende hissedeceğini düşündüm. Çünkü ben uyurken bir şeyden korktuğumda hep duvara yaslarım sırtımı bu psikolojinin tüm canlılar için geçerli olduğunu düşünüyorum. 

*Sonra tüm kafesini bebek şampuanı ile kafes tülüne kadar yıkadım. Kafesinin içini boşalttım daha fazla alan yarattım ama bir tane oyuncağını bıraktım. Süreç boyunca (kağıt havlu kullanıyorum) kafesinin altını her gün değiştirdim ve dışkısını kontrol ettim. 

*Suyunu değiştirip çeşme suyu sıcaklığında  bir suya vitaminini koydum, yemini döküp yeniden yem ve kuş kumu koydum. İki adet yemliği var diğer yemliğine Boncuk kuş maması yemediği için yumurta haşladım ve kabuğunu toz haline getirip içine koydum. Bu süreçte kuş maması daha avantajlı oluyormuş. Vitamin açısından zengin olduğu için kuş maması verenler olmuş. (Google'a kuş maması tarifi yazarsanız çıkıyor) Ballı krakerde sevmiyor Boncuk ama onu da verenler çoktu. 

*Sonra sessiz bir ortam olmasını sağladım. Fazla yüksek sesle konuşmamaya ve ani hareketler yapmamaya özen gösterdim.

* Kral Pop TV'yi açtım. Araştırmalarıma göre kuşların kendilerini müzikle rahatlatırlarmış ve stres zamanlarında iyi gelirmiş. Bende bu yüzden sabah 6 akşam 8 arası sürekli orta seste müzik çaldım.

*Akşam üzeri 5-6 gibi elektrikli soba yakıp kafesini önüne koyarak kontrollü bir şekilde sıcak ortam yarattım. Havalar iyi gittiği için kombiyi kapatmıştık ama bu süreçte sabah ekonomi akşam 35 derecede (40'a kadar çıkıyor otomatik sıcaklığı soğumaya göre) kombiyi de yaktım. Bunu yapmamın iki sebebi vardı. 
1. Bahar ayında olsak da hala havaların soğuk olması ve küçük bir canlı olması.
2. Egzersiz yapmadığı yani hareketsiz kaldığı için üşütmesin diye.

*Bu süreçte en önemlisi Boncuk kızı rahat bıraktım yani çoğunluk olarak uyumasına ve dinlenmesine izin verdim. İnsan psikolojisini göz önünde bulundurarak uyku ve dinlenmenin ona iyi geleceğini düşündüm. Elime almadım, elimi uzatmadım ya da onu sinirlendirecek her şeyden kaçındım. 
(El çırpmak, sesler çıkarmak ve en önemlisi sinir olduğu kahkaha sesini çıkarmadım.) Sadece kafesin dibine indiği zaman kafes tülünü indirerek gözetledim.

*Kafesinin kapağını yatana kadar asla kapatmadım. Fakat kafesinin üzerine çıktığı zamanlarda yem kabını elimle tuttum yedirdim suluğunu yine aynı şekilde yaptım. 

*İlk üç gün böyle geçti. Onun keyifsiz olması beni üzse de sabrettim. 4. günü çok garip bir ötme şekli yaptı. Yılbaşında geldiğinden bu yana böyle bir ötüşünü hiç duymamıştım. Çığlık ve kızma ile karışık garip bir sesti. Bu ses beni çok tedirgin etmişti hemen biraz müzik açıp güzel sözler söyledim. 

*Sonra oradan oraya uçtu ve banyoya gitti, bende tabii peşinden... Banyo yapmayı sevdiği bir plastik çiçeği var ona süründü hemen ıslattım biraz banyo yaptı. Orada birazcık durdu kurumayı bekledi. Bu süreçte hiç kendini temizlememişti. Kendini kuruturken temizlenmeyi de ihmal etmedi. Yine de ötmedi ve keyifsizliği o günde devam etti. 

*5. günü sabahı yine keyifsiz duruyordu. Kafesini açtım ve en sevdiği yere yani avizeye uçmasına izin verdim. Yine müzik açtım ve başta az az sonra normal ötmeye başladı. Hareket açısından neşesi yoktu ama ötmesi iyiye işaretti. Biraz öttükten sonra yine günün yarısını uyumakla geçirdi. 

*6. günü biraz daha açılmış gibiydi. Ötmesinin yanı sıra yemini güzel yemişti ve yumurta kabuklarından da yemişti. Hatta ben uyanana kadar yaramazlık yapmış ve yumurta kabuklarını tükürmüştü. 

*6. günden sonra yavaş yavaş açıldı ve kendine geldi. Fakat yine de arada bir strese giriyormuş gibi tedirgin oluyor. Neden böyle oldu, bir şeyden mi korktu, tüy dökümünde ondan mı oldu, yoksa çiftleşme dönemleri oluyormuş kuşların o dönemde mi anlamadık. Fakat Boncuğu çok iyi tanıdığım için ne yapmam gerektiğini kafamda kolay tasarlamıştım. İşte böyle yoğun ve üzgün zaman yaşattı Boncuk ev halkına. Bende böyle bir çözüm buldum. Umarım bir daha böyle bir şey yaşatmaz Boncuk kız. 

Aslında merak ettiğim kafamı kurcalayan  bir kaç soru var sizlere sormak istiyorum. 


Muhabbet Kuşu besleyenler; 
Böyle bir konuda başka ne yapılabilir, tekrar eder mi ya da böyle bir olay hiç başınıza geldi mi?
Cevaplarınızı merakla bekliyorum.

Yorum Gönder

18 Yorumlar

  1. Öncelikle çok geçmiş olsun canım benim üzüldüm 😔bizim muhittin de böyle şeylere pek rastlamadım genelde ilgiyi çok sevdiği için bizim ki sessizliği hiç sevmez evde kimse yoksa bir kızar gibi ses çıkarır adı muhittin olduğuna bakma oda kız 😊ismi öyle kaldı inşallah zamanla daha iyi olur eski haline döner canım benim boncuğu öp benim yerime 😘❤güzel haberlerini bekliyoruz inşallah ❤😊sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İsmi güzelmiş. Neden böyle bir isim koydunuz? İnşallah döner şu an için iyi gibi. Öperim tabii de bu aralar çok ısırıyor. Parmağımı uzatırım senin için. :)

      Sil
  2. Belki eş istediği için yapiyo olabir belki buna benzer bir yazı okumuştum ama aklıma geldi yazayım dedim 😊sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunu bizde düşündük zaten eskiden eşi varmış (2 yaşında kızımız) bana sahiplenmem ( satın alınmış değil) için hediye edildi Boncuk. Eğer bana bıraksalardı eşiyle sahiplenirdim. Eminim Boncuk için yalnız kalmak çok zordur. :(

      Sil
  3. Çok geçmiş olsun canım . Benim papağanım var , bazen o da çok durgun oluyor ama derdini anlayamıyorum malesef . Elimden geldiğince yanında olmaya , ilgi göstermeye çalışıyorum . Minnak dostlarımız onlar bizim , onlara bişey olmasın , çok üzülüyorum ben ... 😌😌 Tekrardan geçmiş olsun , sevgiler .🌸

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, bende çok üzülüyorum dertlerini anlamaya yarayan bir şey olsa keşke. Sevgiler... :)

      Sil
  4. Geçmiş olsun canım. Benimde bir muhabbet kuşum var. İsmi Boncuk :) Benimki de aynı anlattığın gibi bir zaman geçirdi, çok üzüldük bizde. Tüy döktüğü için çok mutsuzdu. 1 hafta kadar böyle devam etti. Sonra kendine geldi çok şükür. Dönemsel bir şey :) Sorun etme kendine :) Belki ara ara yine olabilir ama bu kadar uzun süreceğini sanmam. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim canım. Adaş kuşlarımız desene... :) Tüy dökümü gibi değildi de bizim ki farklı bir psikoloji içine girmişti neyse ki atlattı. Bizi çok üzdü inşallah bir daha olmaz. :(

      Sil
  5. Bizi iyice boşladınız:/ elim sürekli bir sizin bloga birde söyleyemeyeceğim diğer bloga (izin vermediğiniz için söyleyemiyorum) gidiyordu sürekli o aldı başını gidiyor siz hiç yazmiyorsunuz saat başı bakar oldum bir şey yazmismisiniz diye ama çıt yok:'( yazılarınızı dört gözle bekliyorum. Çok tatlı bir üslubunuz var. Umarım en kısa zamanda sahalara geri dönersiniz. Ve umarım bir rahatsızlığınız bir probleminiz yoktur!!??!! Çok üzülürüm. Saygılar... eda başaran.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, boşlamadım bilakis sürekli bloguma baktım. Tatildeydim 1 saat evvel döndüm evime. Bu yüzden bloguma yazı yazmadım ama sürekli kontrol ettim. ALLAH izin verdiyse ilerleyen günlerden itibaren yazmaya başlarım. :)

      Sil
    2. Hepimiz dört gözle bekliyoruz :)

      Sil
    3. Çok teşekkür ederim. :)

      Sil
    4. 2 gün şehir dışına gitmek zorunda kalmıştım kuşumu verecek kimse bulamayınca evde tek kaldı geldiğimde strese girmiş olduğunu fark ettim şuan 5.gün hala yavaş hareket ediyor koyduğum yerde uyuyor çok nadir ötüyor söylediklerinizi uygulayacağım umarım kısa sürede eskisi gibi olur.

      Sil
    5. İnşallah işe yarar. Çok geçmiş olsun veteriner ya da bir kuşçuya sordunuz mu hasta da olabilir. Sonucunu paylaşırsanız sevinirim. :(

      Sil
  6. Tüylerini koparmaya başladığı zaman korkman gerekiyor.Kuş deyip geçiyoruz ama bizim kuşumuz 1 hafta memlekete gittiğimizde komşuya bıraktık diye depresyona girdi ve tüylerini kopararak intihar etti :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Düzeldi şükürler olsun şimdi çok iyi. Sadece eskisine nazaran daha az ötüyor o problemimiz var o da yine maalesef kuluçkaya yatmaya başladı ondan kaynaklı. Erkeği yok kendini anne olmaya hazırlıyor ve internetten araştırdım boş yumurta da yaparmış kuş. Kuşçuya sordum yumurtlarsa yumurtasını almayın yatsın, çıkmayacağını öğrenince bir daha kızışma döneminde yapmaz dedi. Çok zormuş oyuncu ve duygusal bir kuş sahiplenmek. Boncuk'a kadar hiç böyle şeyler yaşamamıştık. :D Kuşun için tekrar başın sağ olsun. :(

      Sil
  7. Merhaba. Öncelikler lütfen cevap verin
    Kuşum eskiden çok öter sürekli konuşurdu ama artık konuşmuyor ötmuyor ve sürekli uyuyor çok halsiz bir hali var neden böyle oldu çok ilgi gösteriyoruz seviyoruz bebek gibi nasıl düzelir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, sağlık problemi olabilir dışkısı normal mi ona bakın, suyuna vitamin koymayı ihmal etmeyin. Vitamin olacak meyveler yedirmeye çalışın. Ben strese girmemesi için müzik açıyorum sürekli müzik dinletiyorum sabah 9 akşam 7 olmak üzere televizyondan. Pek bilgim yok belki başka bir hastalik olmuştur isterseniz götürüp bir kusçu ya da veterinere sorun. Daha iyi bilgi alırsınız yanlış yönlendirmek istemem.

      Sil

✿Lütfen hiç bir sitenin linkini ve blogunuzun linkini paylaşmayınız.

DİKKAT !!! (BLOG LİNKİNİ PAYLAŞANLARIN YORUMLARINI YAYINLAMIYORUM)

TARTIŞMA YARATACAK CÜMLELERDEN KAÇININIZ, saygı ve sevgi çerçevesinde yorum yapmaya özen gösterelim.

LİNK, SİYASİ, SPOİLER, ÖTEKİLEŞTİRME ve TARTIŞMA yaratacak cümleleri yayınlamıyorum. :]

Yorum sahibinin yaptığı yorumun blog ve blog yöneticisi ile ilgisi yoktur. Sorumluluk yorum yapan kişiye aittir.
zhl:)