26 Ocak 2016 Salı

Bayatlamayan Mayalı Poğaça Yapılışı

Uzun zamandır evde hamur işi ve benzeri şeyler yapılmıyordu. Bende bu günlerde grip olduğumdan sürekli canım bir şeyler ister oldu. Cumartesi günü de sınavlara gidip gelirken sürekli burnumda poğaça kokusu vardı. Bir türlü gitmeyen bu koku yüzünden, gözümü azıcık açar açmaz hemen poğaça yapmaya karar verdim. Aslında yapılışı meşakkatli gözükse de, çok basit bir yapımı var. Benim ilk yapışıma göre poğaça çok yumuşak oldu. Hatta ertesi güne hala aynı yumuşaklığı duruyordu. Tadı çok lezzetliydi, ev halkı da beğenerek yedi. Bu yüzden bu tarifi sizle paylaşmak istedim. Ben iç malzemeli poğaça sevmediğim için boş yaptım. Fakat siz yaparsanız iç malzeme de ekleyebilirsiniz. Umarım bu poğaçayı benim kadar beğenirsiniz.

Malzemeler



3 yumurta 
1 çay bardağı sıvı yağ
1 paket yaş maya 
2,5 tatlı kaşığı tuz
1 çorba  kaşığı şeker
2,5 su bardağı süt (standart bardak)
1 su bardağı su (standart bardak)
Aldığı kadar un 
(Tahminen standart bardakla 5-6 bardak)

Üzeri için: 
Susam ve ya çörek otu

Yapılışı:



Bir küçük kapta yarım standart su bardağı ılık süt ve şeker ile bir paket yaş mayayı karıştırın.

Ardından mayayı 10 dakika mayalanmaya bırakın.
(Süt parmağı yakmayacak şekilde olacak)

Başka bir küçük kapta 3 yumurtadan 2'sinin kızılını ayırın.

Üçüncü bir derin kapta kalan 2 yumurta akı ve 1 yumurtayı, 1 standart su bardağı ılık su, 2 standart su bardağı ılık süt, tuz, sıvı yağ ve mayayı karıştırın. 
(Süt ve su parmağı yakmayacak şekilde olacak. Isıtırken su ve sütü karıştırabilirsiniz daha basit olur ısıtması.)

Eleyerek azar azar unu alabildiği kadar koyun ve yoğurun.

Kulak memesinden az daha yumuşak bir hamur elde edin.

Ardından kabın üzerini örtü ve ya softa bezi ile sararak 1 saat mayalanmaya bırakın.

Yağlanmış fırın tepsisine yumurta büyüklüğünde bezeler alarak dizin.
(İç malzeme koyacaksanız avuç içinizde aldığınız hamuru elinizle açıp, içine malzemeyi koyup, şekil verebilirsiniz.)

Üstüne ayırdığımız iki yumurta sarısını sürün ve üzerini susam ve ya çörek otu ile süsleyin.
 
Yarım saat daha bekletin.

Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında altı ve üstü kızarana kadar pişirin.

(Pişirme saati fırından fırına değişebilir. Bazı fırınlar hemen yakabiliyor, zaten herkes kendi fırınını tanır. Bu yüzden dakika ve hatta dereceyi fırınınıza göre ayarlayın. Benim fırınım 180 derecede 30-35 dakika da pişirdi.)

Afiyet olsun.

İç Malzeme Önerileri: 
Peynirli iç malzeme: Yarım kalıp peynir, yarım bağ maydanoz, birer çay kaşığı kara biber ve kırmızı biber. // Peynirler ezilir, maydanoz ince ince doğranır ve bütün malzeme karıştırılır.

Kıymalı iç malzeme: 1 büyük soğan, 300 gram kıyma yarım bağ maydanoz, yarım çay bardağı sıvı yağ, birer çay kaşığı kara biber ve kırmızı biber. // Soğan minik minik doğranır, sıvı yağ ile pembeleşinceye kadar pişirilir. Ardından kıyma eklenir ve pişene kadar ocakta çevrilir. Maydanoz ince ince doğranır. En son kalan malzeme katılarak karıştırılır.

Patates iç malzeme: 3 iri patates, 1 iri soğan, yarım yemek kaşığı salça, yarım bağ maydanoz, birer çay kaşığı kara biber ve kırmızı biber. // Patatesler haşlanır ve haşlandıktan sonra soyulur. Soğan minik minik doğranır. Bir kapta haşlanmış patates ezilir. Maydanoz ince ince doğranır. Pembeleşen soğan, salça ve patatesler eklenir karıştırılır. En son kalan malzeme eklenerek karıştırılır.

22 yorum:

  1. Pogaca yemeyeli cok uzun süre olmus ki tadını hatırlamıyorum. Ellerinize saglık afiyet olsun size. Bir an önce mutfağa girmek Şart olmus benim için

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de öyle olmuştu belki de ondan çok koktu burnuma. Kilo yapıyor diye evde pek fazla hamur işi yapılmaz oldu. Girmelisin!!! :D

      Sil
  2. Çok güzel görünüyorlar, ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  3. Herkese tavsiye ederim Annem yaptım efsane bir tadı var. Çayla çok güzel gidiyor. Size de teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet tadı çok güzel oluyor. Annenizin de ellerine sağlık. Kesinlikle, çay candır!!! Ben Teşekkür ederim. :3

      Sil
  4. Elinize saglik kokusu burnuma geldi su an.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke olsanız da size de ikram edebilsem. Teşekkür ederim. :3

      Sil
  5. Ay şimdi benim de canım çekti üşenmesem kalkıp yapacağım da:/
    Geçenlerde ben de bir pasta yaptım bakmak isterseniz bloğuma bekliyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutfağa girince üşengeçlik gidiyor. Baktım, sizin de ellerinize sağlık. :)

      Sil
  6. Bayatlamayan poğaça mı olur:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olur tabi; poğaça olur, kurabiye olur, kek olur. :)

      Sil
  7. poğaça olsun candan olsun pufudik pufudik bayılıyorummm :D ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende çok severim, ah bir de kilo yapmasa... Teşekkür ederim. :3

      Sil
  8. Hmm, şimdiden ağzımın suları akmaya başladı :D Tarif için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim. Umarım severek denersin. :3

      Sil
  9. Yanıtlar
    1. Denemelisiniz... Teşekkür ederim. :)

      Sil
  10. Ellerine sağlık:)
    Hamur işi görünce dayanamıyorum, çok seviyorum:)
    Bloğunu takibe aldım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim takip için. Aynen öyle bende dayanamıyorum ama kilo yapıyor o kötü. :(

      Sil

✿Lütfen hiç bir sitenin linkini ve blogunuzun linkini paylaşmayınız.

(BLOG LİNKİNİ PAYLAŞANLARIN YORUMLARINI YAYINLAMIYORUM)

TARTIŞMA YARATACAK CÜMLELERDEN KAÇININIZ, saygı ve sevgi çerçevesinde yorum yapmaya özen gösterelim.

LİNK, SİYASİ, SPOİLER, ÖTEKİLEŞTİRME ve TARTIŞMA yaratacak cümleleri yayınlamıyorum. :]
zhl:)

Tasarım:Sawako Kuronuma