Kara Ağaç Destanı (Dizi)

Sezonun iyi başlayan bir kaç dizisinden biri yayın hayatına başladı. Vallahi nasıl anlatacağım ne yazacağım bilemiyorum. Daha doğrusu yazmak istediğim cümleleri oluşturamıyorum. O kadar nahif o kadar içime işleyen bir iş olmuş ki Asiye karakterine kocaman sarılasım geldi. Şimdi spoiler vermeden diziden bahsedeyim size.

Dizi Harran'dan göçen Celal isimli birinin zorbalıkla geldiği topraklara çöküp o topraklarda hüküm sürmesi anlatılıyor. Kendisi toprakları alınca sülalesini de toplayıp o topraklara kalabalık bir şekilde yerleşmişler. Bu toprakların ismi Kara Ağaç. Yani hikayemiz Kara Ağaç isimli bir yerde geçiyor. Bu yüzden halkın konuştuğu ağız ile Celal Ağa'nın hem kendi ailesinin hemde memleketlilerinin ağzı farklı. Yani dizide iki farklı yörenin ağzı kullanılıyor. Bu kısımda kafa karışıklığı olabilir. Dizinin çekildiği iki yer var biri Kayseri diğer Nevşehir. Dizi önce 1950 sonra 18Hikaye ise Celal ağanın topraklarına çöküp zulmettiği Osman isimli bir adamın kızının geri dönmesi ile başlıyor. (İnşallah spoiler vermemişimdir.)

Emre Kıvılcım karakter için nokta atışı bir seçim olmuş. Kara yağız bir tipinin yanı sıra oyunculuğu da çok iyi. Hem gözü kara hemde adaletli birinin profiline uygun gibi geldi. Kendisi Celal ağanın oğlu ve babasından çok farklı bir yönetim şekli var. Kast sistemini yok sayıyor, yardımsever bir insan. Bu yüzden o yörenin insanı tarafından seviliyor. Bu arada benim annem Emre ilk çıktığı günden bu yana Murat Yıldırım ile kesin akrabalar bunlar diyor. Murat'ı çok sever Emre'yi de sever ve ne zaman görse çıktı Murat'la akrabalığı var mı sen yine de internetten bir bak der. Ben benzetemiyorum ama annem aşırı benzetiyor. Her neyse ilk bölümde performansı gayet güzeldi severek izledim.

Meltem Akçöl dudaklarına bir şey mi yaptırmış. O bebek suratında bir yapaylık hissettim. Bu durumda döneme pek uygun durmuyordu. Eskiden çok tatlıydı neden böyle bir şey yaptırmış anlam veremedim. Özellikle dere sahnesi ve hasta yattığı sahnelerde aşırı belli oluyordu dolgu olduğu. Emre Kıvılcım ile çok tatlı olmuşlardı kimyalarını beğendim. İlk bölümde hafif bir mesafe vardı ama gelecek bölümlerde o enerjinin düzeleceğini düşünüyorum. Sultan karakteri için güzel seçim olmuş bence ilk bölümde de gayet güzeldi.

Olgun Şimşek ustalığını bir kez daha kanıtlamıştı. En son televizyonda 2020 yılında izlemiştik. Bayağı bir özletti kendini ve birden döndüğü içinde ilaç gibi geldi. Karakterini hemen benimsemiş bir kaftan gibi üzerine giymişti. Oyunculuğunun yanı sıra kullandığı ağzı çok güzel yapıyordu. Bursalı olduğunu bilmesem Urfalı kesin derdim.

Özlem Conker'in kariyer yönetimi çok güzel. Şimdiye kadar oynadığı ve benim sevmediğim hiç bir dizisi olmadı. 2001 yılından bu yana takip ederim kendini de hiç bozmadı. Anadoluda çekilen dizileri çok yakıştırıyorum. Sanki hep oralarda yaşıyormuş görmüşler gel kendini oyna demişler gibi bir his veriyor. Bu dizide de Asiye hikayenin kilit karakteri, merkezi. Konu Asiye üzerinden döneceği için önemli bir yere sahip. Bence Asiye karakterinin üstesinden gayet güzel gelmişti. Özellikle 1950 yılında Kara Ağacın altında bebeği ile oturduğu sahne çok fantastikti. Hem çekim ve oyunculuk hemde Özlem Conker'in verdiği his muazzamdı.

Dizinin jeneriği efsane olmuş, jenerik kısmına özellikle baktım Onur Can Caylı yapmış. Ellerine sağlık bana Uzak Doğu dizisinin başlangıcı enerjisini verdi. Müzikleri çok güçlüydü bayağı bayağı iyi yapılmıştı dikkat çekiyordu. Çekim tarzı film gibiydi yani bir sinema filmi izliyormuşum gibiydi. Seçilen renkler hikayenin atmosferine uygundu. Kıyafetler dönem kıyafeti olarak güzeldi. Çekim yerlerine bayıldım. Anadolu'da çok güzel yerler var da işte bizler bir haberiz dedirtiyordu. Oyuncular uyumluydu tanınımış ve kendini kanıtlamış oyuncuların yanı sıra genç oyunculara da yer verilmişti. Latif beyin evine gidiyor Celal ve orada Latif bey ile bir konuşma geçiyor. O kısım beni çekim olarak çok etkiledi. Biraz gergin, biraz korkunç biraz stresli bir ortamdı ve bu çekimde çok iyi betimlenmişti. Sanat, ışık, görüntü yönetmeni çok iyi iş çıkarmıştı. Bunun gibi beni etkileyen çok sahne vardı mesela Celal ağanın tıraş olduğu sahne, dere sahnesi, Sultan'ın at ile gelirken dağda bir köylü ile karşılaşması, Asiye'nin bebeğiyle kara ağaç altında oturduğu sahne, cirit sahnesi, Asiye'nin Sultan'ı gördüğü sahne, Osman'ın evine baskın sahnesi... Bu sahneler uzar gider. Her sahnesinde bir anlam bir duygu vardı. Bunun yanında ters köşelerde vardı. Replikleri dolu doluydu Mustafa Becit yine yapmış yapacağını dedim. Bir kaç sahnede de imzasını atmıştı Sultan'ın tren ile gelmesi, cirit sahnesi... Diyaloglar çok güçlüydü izlemiyor okuyor enerjisini veriyordu. Ben diziye bayıldım benim cuma günü dizim belli oldu. Sizlere de şiddetle öneririm.
Bu yazı renklitirtil bloguna aittir ve kullanılması kesinlikle yasaktır.
KARA AĞAÇ DESTANI
Tür: Dram, Romantik
Yönetmen: Ufuk Hakan Eren
Senaryo: Mustafa Becit, Selman Kılıçaslan
Yapımcı: Alper Erdinç
Yapım: Motto Yapım
Yapım Yılı: 2024
Yayın Günü: Cuma
Yayın Kanalı: TRT1
Başlangıç Tarihi: 23 Şubat 2024
Konu:
1950 ve 1970’li yıllarda Anadolu’nun kadim topraklarında iyiliğin yanında kötülüğün, varlığın dünyası ile yokluğun gerçeği yan yana anlatılırken heyecan, hüzün ve sevda kalplere dokunacak.
Oyuncular:
Emre Kıvılcım
Meltem Akçöl
Olgun Şimşek
Özlem Conker
Arman Uslu
Merih Öztürk
Kenan Civiniz
Sultan Sarohan
Ayten Uncuoğlu
Mehmet Güler
Gülçin Hatıhan
Sevtap Özaltun
Berfin Kıymaz
Deniz Altan
Halil Demir
Tuncay Beyazıt
Nurhayat Boz
Alessa Dilara Demircan
Hakan Boyav
Eray Ertüren
Sekvan Serinkaya

Yorum Gönder

6 Yorumlar

  1. Ana karakter Olgun ŞİMŞEK mi? Afişte en önde onun fotoğrafı var sanırım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Afiştekilerin hepsi başrol, merkez karakter Celal ağa ve kilit karakter Asiye. Yani evet ana karakter Olgun Şimşek. :)

      Sil
  2. Endonezya'dan ziyaret
    ^_^
    Bu harika blogu takip ediyorum.

    YanıtlaSil
  3. Kadrosu çok iyi, bu türü sevenler için de güzel bir dizi olabilir.

    YanıtlaSil

✿Lütfen hiç bir sitenin linkini ve blogunuzun linkini paylaşmayınız.

DİKKAT !!! (BLOG LİNKİNİ PAYLAŞANLARIN YORUMLARINI YAYINLAMIYORUM)

TARTIŞMA YARATACAK CÜMLELERDEN KAÇININIZ, saygı ve sevgi çerçevesinde yorum yapmaya özen gösterelim.

LİNK, SİYASİ, SPOİLER, ÖTEKİLEŞTİRME ve TARTIŞMA yaratacak cümleleri yayınlamıyorum. :]

Yorum sahibinin yaptığı yorumun blog ve blog yöneticisi ile ilgisi yoktur. Sorumluluk yorum yapan kişiye aittir.
zhl:)