Destan (Dizi)

Senaristlerin enayisiyim. Son iki yazdıkları diziden sonra -''Bir daha senarist oldukları dizileri asla izlemeyeceğim.'' dedim ve ilk yazdıkları dizide dediğimi yuttum. Nehir Erdem ve Ayşe Ferda Eryılmaz inşallah bu diziyi bari final bölümüne kadar yazarlar diye dua ediyorum. Kalemleri iyi ama belli bölüm sonra tıkanıyorlar mı ne yapıyorlar pat bırakıyorlar sonra kalem değişince replikler değişiyor haliyle dizinin ruhu gidiyor.

Dizi, son yıllarda yapılan tarihi dizilerden bir tık farklı bir dizi. Şöyle ki eşit dağılımlı karakter performansı olan, yani erkek egemenliğinde olmayan bir dizi. Kısacası kadınların savaştığı ve anaerkilin olduğu bir dizi. Birde farklı bir inancı izleme şansımız oluyor. Bu yüzden de yapılan tarihi dizilerden çok farklı. Bu yüzden işleyişi ve konusu itibarıyla bir - sıfır önde başladı dizi.

Ebru Şahin bir önceki karakterinden kurtulduğu için çok sevindim. O karakter o kadar üzerine yapışmıştı ki asla üzerinden çıkmayacak gibi geliyordu. Neyse ki performansı ile Akkız olmayı başarmıştı. Aksiyon sahnelerinde doğal olması beni şaşırttı. İçinden amazon kadını çıkmış gibiydi. Demek ki oyunculuğu düşündüğümüzden iyiymiş diye düşünüyorum. Ne kadar bu gün buralara gelmesine sebep olsa da oyunculuğunun kısıtlanması ve ön yargı oluşmasının sebebinin bir önceki karakterinden kaynaklı olduğunu düşündüm. İlk bölüm performansını sevdim.

Edip Tepeli ile Ebru Şahin'i çift yapmanın ilk açıklandığı dakikadan itibaren hep doğru olduğu düşündüm. Çünkü Edip Tepeli keşfedilmemiş bir hazine ve artık başrol olmasının zamanı gelmişti. Eminim performansı ilerleyen bölümlerde daha da sevilecek ve abartılmaya başlanan oyunculardan biri olacak. Yani hak ettiğini sonunda alacak.


Selim Bayraktar tam anlamıyla nefes kesti. Tüm oyuncuları karşısında performansı ile ezdi ezdi geçti. Zaten usta bir oyuncu o ayrı ama birde kendini rolüne adamıştı. Ben dahil herkes hayranlıkla izledi ve kesinlikle ilk bölümün kahramanı açık ara farkla Selim Bayraktar'dı. O kadar sahnelere, repliklere ve karşısında ki oyuncuya hakimdi ki resmen sahneyi yönetmen değil Selim Bayraktar yönetiyordu. Son yıllarda zevkle dört köşe olarak izlediğim oyunculardan biri oldu. İyi ki Selim Bayraktar kabul etmiş.

Deniz Barut'a karakterini hiç yakıştıramadım. Hep böyle tatlı, nahif karakterleri oynar ya burada tam bir içten pazarlıklı sinsi bir karakter. Güç peşinde koşan iki oğlan anası ortalık karıştırıcı bir karakter. İlk bölümde gayet güzel oynamıştı. Selim Bayraktar ile partner olarak da yakışmıştı.

İpek Karapınar intikam yemini içmiş, egoist bir karaktere hayat veriyor. Bir dağlı obanın Han'ı. Selim Bayraktar ile kapışmalarını ve birlikte olan sahnelerini merakla bekliyorum. Bana esmer bir animasyon film karakteri var tipi ile onu anımsattı. O zamanların kadınları nasıldır bilmem ama hayalimde ki o zamanların kadınlarına fiziksel olarak en uygun oyuncu diye düşündüm. Böyle kapkara gözler, yanık ten hoşuma gitti.

Ahmet Olgun Sünear ve Buse Meral, Ebru Şahin'e eşlik ediyorlar. Ayrıca ikisi çift olarak yazılmışlardı. Çift olarak çok fazla göremedik ama fiziksel olarak uyumlulardı. İlk bölümde ikisi de iyiydi.

Burak Tozkoparan vicdanlı olduğunu düşündüğüm ve küçüklüğünden itibaren kardeşi Batuga'yı koruyan Temur karakterine hayat veriyor. İlk bölümde çok fazla sahnesi yoktu ama şimdiden sevdim. Umarım bozmazlar karakteri.

Dizinin en sevdiğim kısmı tüm oyuncuların doğru karakterlere seçilmiş olmaları oldu. Sanki her biri karakterini elbise gibi üzerine giymişti. Çiftleri fiziksel olarak yakıştırdım. Fakat dizinin müziklerine aşık oldum. Özellikle jenerik müziği ve jenerik orijinal geldi. Müziğini bir kaç gün dinlerim gibi geliyor. Sadece çok eşlilik durumuna takıldım. Türkler de çok eşlilik olayını hiç okumamıştım. Türk kültüründe tek eşlilik var diye biliyordum ama Gök Han'ın iki eşi vardı. O kısma biraz kafam karıştı. Bunun haricinde ufak tefek soru işaretleri bıraksa da genel olarak dizi güzeldi. Teknik kısımda hiç bir sıkıntı yoktu. Kıyafetler çok fantastik olduğu için ayrı bir sevdim. Yani sonuç olarak ben beğendim. Reyting sonuçları nasıl gelir bilmiyorum ama bence bu dizi tutar. Tarihi dizi seviyorsanız bir şans verin tavsiyem olsun.
Bu yazı renklitirtil bloguna aittir ve kullanılması kesinlikle yasaktır.

DESTAN

Tür: Tarih, Kurgu
Yönetmen: Emir Khalilzadeh
Senaryo: Nehir Erdem, Ayşe Ferda Eryılmaz
Yapım: Bozdağ Film
Yapımcı: Mehmet Bozdağ
Yapım Yılı: 2021
Yayın Günü: Salı
Yayın Kanalı: ATV
Başlangıç Tarihi: 23 Kasım 2021
Konu:
Orta Asya'nın çetin bozkırlarında Gök Kağanı Korkut Han'ın yetim bıraktığı dillere destan savaşçı dağ kızı Akkız'la, yine Gök Sarayı'nda Korkut Han'ın öksüz bıraktığı Gök Tegini Batuga arasındaki destansı aşkı; bu iki garip kuşun sevdalarını, imkansızı başarmalarını konu alıyor.
Oyuncular:
Ebru Şahin
Edip Tepeli
Selim Bayraktar
Deniz Barut
Teoman Kumbaracıbaşı
Kanbolat Görkem Arslan
İpek Karapınar
Elif Doğan
Osman Albayrak
Burak Tozkoparan
Buse Meral
Burak Berkay Akgül
Ecem Sena Bayır
Esra Kılıç
Bilgi Aydoğmuş
Ahmet Olgun Sünear
Hilal Uysun
Alper Düzen
Şahin Ergüney
Evren Erler
Meltem Pamirtan
Berna Üçkaleler
Müge Duygun
Faruk Aran
Doruk Şengezer
Aysel Yıldırım
Cihangir Köse
Onur Yenidünya

Yorum Gönder

4 Yorumlar

  1. Bugün kısmetse izleyeceğim ilk bölümü benim deumutlarım yüksekti ama iyice yükseldi. :)

    YanıtlaSil
  2. İzlemedim, ama o görselden zaman nasıl katledilir, zaman nasıl boş gecirilir gibi hikayeler gecti aklımdan...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ön yargılı olmamak gerek, bence bir şans verin. :)

      Sil

✿Lütfen hiç bir sitenin linkini ve blogunuzun linkini paylaşmayınız.

DİKKAT !!! (BLOG LİNKİNİ PAYLAŞANLARIN YORUMLARINI YAYINLAMIYORUM)

TARTIŞMA YARATACAK CÜMLELERDEN KAÇININIZ, saygı ve sevgi çerçevesinde yorum yapmaya özen gösterelim.

LİNK, SİYASİ, SPOİLER, ÖTEKİLEŞTİRME ve TARTIŞMA yaratacak cümleleri yayınlamıyorum. :]

Yorum sahibinin yaptığı yorumun blog ve blog yöneticisi ile ilgisi yoktur. Sorumluluk yorum yapan kişiye aittir.
zhl:)