Bir Zamanlar Kıbrıs (Dizi)

Bu dizi ilk açıklandığında çok heyecanlanmıştım. Daha sonra manidar yayın tarihi gelince daha çok heyecanlandım. Dönem dizisi olmasının yanı sıra olan olayların yaşanmış olması hem meraklanmamı sağladı hem de sabırsızlaştırdı. Neyse ki tanıtımlarından sonra çok uzun süre geçmeden başladı.

Bu arada TRT bu sezon çok garip bir şekilde tüm dizileri olan tek bir kanal. Her bir dizisi başladığında bu dizisi de iyiyse sezonun kanalı deyip duruyorum. İbrahim Eren mi çok zevkli yoksa bu dizileri seçen bir ekip var onlar mı çok zevkli bilmiyorum ama kim bu dizilerin yayınına izin veriyorsa o kişi kanalın hazinesi ve değerini iyi bilmeliler. Çok iyi dizi takibi yaptığım için rahatlıkla yazabilirim ki TRT kanalını izlemeyen insanları bile bu sezon müptelası yaptılar. Bir yerden yakaladılar ama iyi yerden yakaladılar bu da zirveye doğru götürüyor kanalı. Neyse diziye geçeyim.

Serkan Çayoğlu hem iyi bir oyuncu hem de çok yakışıklı bir adam. Bence bu diziye çok yakışan bir oyuncu olmuş Çünkü Serkan'ın tipi 70, 80 yılları arasındaki erkeklerin tipine çok benziyor. (Büyüklerimin fotoğraflarından biliyorum.) Yani nostaljik karakterli bir yüzü var. Bıyık filan da işin içine girince tam o yılların adamı olmuş. Bana ilk bölümde çok iyi bir enerji verdi. İlk bölümün kahramanı değildi ama diğer bölümlerde muhteşem kesin performansını görebileceğiz.

Ahmet Kural bana göre ilk bölümün kahramanıydı. Ahmet tamam çok iyi bir komedi oyuncusu ama bence dramda daha iyi. Hatta bana göre dramda oyunculuğunu tam gösteriyor. Tüm bölüm boyunca gerçekçi oyunculuğu yüzünden acısını hissettim. Açıkçası sahnelerinde gözlerim doldu ve yine bana göre Ahmet Kural dram türünde abartılmalı. Tamamıyla kusursuz tamamıyla usta bir oyun izledim. Etkileyici ve harikaydı.

Pelin Karahan ve Ahmet Kural çifti mi... Kimin aklına geldiyse tam isabet seçim yapmış. İkisini çift olarak asla düşünmezdim. İkisinin sahnelerinde o kimyayı, o enerjiyi yakaladım. Pelin ilk dizisinden bu yana sevdiğim bir oyuncu, karakteristik bir yüzü var o yüzden dönem dizisine çok yakışmış. İlk bölümde çok beğendim.

Gülper Özdemir ve Serkan çift olarak iyi seçim ama diğer üç başrolü düşününce Gülper ezilir mi bilemedim. Serkan, Ahmet ve Pelin üst düzey oyuncular, Gülper biraz daha ortalama bir oyuncu... İnşallah kamerada güzel çıkayım diye düşünmeden doğal oynar. Açıkçası biraz endişelerim olsa da ilk bölümde sahnelerinde güzel iş çıkardı. Daha sonrası içinde izleyip göreceğiz.

Tayanç Ayaydın diziyi izleyenlerin hayal kırıklığı oldu. Kimse onu bu karakterde beklemiyordu. Kadrodaki tüm oyuncuların içerisinde işi en zor oyuncu. Çünkü onu en çok asker dizisinde hatırlıyor ve o karakterin tam zıttı bir karakter. Bu yüzden tüm karakterlerini unutturması çok zor olacak. İzleyici kafasında yerleştiremediği için karakterini ciddiye alamadı. Evet kötü karakterleri de oynadı ama bu karakter garipsendi. Yine de bu durumu göz ardı yaparsak her zamanki gibi harika iş çıkarmıştı.

Devrim Saltoğlu, ruhu şad olsun Rauf Denktaş'ı oynuyor. Bu karakter için başka bir oyuncu düşünülmezdi. Çok benzemesinin yanı sıra Devrim'de farklı bir enerji vardır bilirsiniz. Oynadığı karaktere kendinden de bir şeyler katar ve benimsetir. Bu karakterde de yine tam oynadığı izleyicinin istediğini vermişti. İlk çıkrığı sahnede tüyler diken diken oldu. O kendinden emin ses tonu bile sahnelerinin ağırlığını hissettiriyordu.

Hasan Küçükçetin'i nasıl özlediğimi dizi le fark ettim. Devrim Saltoğlu gibi Hasan'ın da kendine has bir oyunculuğu vardır. İzleyenler iyi bilir ki karakterlerine bire bin katarak oynar ve bunu da izleyiciye hissettirir. Bu dizide de bana göre çok dram olan oynaması zor sahnelerde hissettirdi. Kusursuz bir oyun çıkarmıştı.

Miray Akay geleceğin iyi oyuncularından. Çocuk oyuncu olarak başlayıp hala iyi işler çıkarmış hoşuma gidiyor. Gitgide kendini geliştirmesi, daha iyi olması, yerinde saymaması da taktiri hak ediyor. Bu dizide de bir tık daha gelişip oyunculuğunu ortalamaya çıkarması çok olmuş ve eminim bu dizi ile birlikte daha da iyi olacaktır. Dizinin kadrosunu düşününce resmen iyi bir eğitim yeri gibi duruyor. Diziye yakışmış.

Dizide tek kusur kullanılan dildi. İstanbul Türkçesi yerine Kıbrıs Türkçesi kullanılmasaydı daha iyi olurdu diye düşünüyorum. En azından tam konuşulmasa da küçük bir şive olabilirdi. Geride kalan her şeyde tek bir sorun ve kusur bulamadım. Dizinin baştan sona tüm sahneleri beni etkiledi. İlk bölümü bir film tadında izledim. İşleyiş bize ne kadarını verdi bilemiyorum ama gerçekte böyle şeylerin yaşanmış olması beni bir o kadar üzdü. Dizide çekim kalitesinin yanı sıra müziklerini ve kıyafetlerini de sevdim. İzlemeyenlerin de izlemesi gereken bir dizi olduğunu düşünüyorum. Bence bir şans verin sizde çok seveceksinizdir.
Dipnot: Dizi çekimlerinin bir bölümü Geçitkale beldesine bağlı olan İncirli Mağara'da gerçekleştirildi. Yerbilim Mühendisleri Odası Başkanı Oğuz Vadili, 200.000 yıl önce oluşmuş olan mağarada çekimler sırasında oluşabilecek tahribatın giderilmesinin imkânsız olduğunu ifade ederek çekimleri doğru bulmadıklarını söyledi.

Bu yazı renklitirtil bloguna aittir ve kullanılması kesinlikle yasaktır.

Bir Zamanlar Kıbrıs

Tür: Dram, Dönem
Yönetmen: Hakan İnan
Senaryo: Emre Özdür, Başar Başaran
Yapım: TMC Film
Yapımcı: Erol Avcı
Yapım Yılı: 2021
Yayın Günü: Perşembe
Yayın Saati: 20.00
Yayın Kanalı: TRT1
Başlangıç Tarihi: 1 Nisan 2021
Konu:
Yitirilen hayatlar, paramparça olan aşklar ve varoluş mücadelesi 1963 yılında adanın pastoral coğrafyasında neşeli hayatlarını süren sakız tüccarı Dereli ailesi, Kanlı Noel olarak bilinen olayların başlaması ile diğer Türk aileler gibi saldırıya uğrar. Birbirlerinden ayrı düşen aile fertleri kasabalarından sürülüp zorunlu bir göçe başlarken ailenin başındaki Kemal Dereli kendi ailesiyle birlikte göç yolundaki binlerce Türk’ün lideri haline gelir. Kıbrıs’ta yaşam mücadelesi sürerken Türkiye’den adaya gizli görevle yollanan Ankaralı ise Lefkoşa’da olayların seyrini değiştirir. Adada gizli kahramana dönüşen Ankaralı ve ayrı düştüğü nişanlısının hasretle ve yaşam mücadelesi ile harmanlanan aşkı da Dereli ailesinin hikayesi ile iç içe geçer.

Oyuncular:
Serkan Çayoğlu
Ahmet Kural
Pelin Karahan
Gülper Özdemir
Tayanç Ayaydın
Devrim Saltoğlu
Hasan Küçükçetin
Miray Akay
Deniz Baytaş
Ahmet Sömers
Ömer Turan
Nebil Sayın
Emre Törün
Hakan Güner
Yunus Destebaşı
Bade Arazlı
.



Yorum Gönder

18 Yorumlar

  1. Çok duygulandım izlerken🙁

    YanıtlaSil
  2. Dizinin sonunu yakaladım, şimdi de yeniden başladı izliyorum. İlk duyurdukları ve fragman çıktığı zaman çok merak ettim, ettiğime de değdi. Hele Ahmet Kural çok iyi değil mi? Adam oynamıyor yaşıyor resmen. Tarihimizi böyle öğrenmek olmuyor ama birebir, aynı o zaman ki gibi canlandırıp izlemek bence daha etkili. Reytingi bol olsun. Senin de emeğine sağlık^^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahmet Kural efsaneydi. İnşallah reytingleri iyi olur. :)

      Sil
  3. Fragmanları gördüğümde Ahmet KURAL'ın ne işi var bu dizide demiştim ama sizin anlattığınıza göre yakışmış demek ki drama da...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet çok yakışmış hem de. :)

      Sil
    2. Ahmet KURAL beceriyor bu işleri. Diğer rol arkadaşı da gelir belki bir gün diziye...

      Sil
    3. Gelmez sanmıyorum ama belli de olmaz. İzleyip göreceğiz. :)

      Sil
  4. Tamamını izleyemedim ama çok iyi gidiyor gerçekten. Sadece Ahmet Kural sevdiğim biri değil, keşke başkası oynasaydı dedim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Magazinsel olarak değil ama oyunculuk açısından seviyorum. :)

      Sil
  5. Ahmet Kural ı çok sempatik buluyorum nedense. Hakikaten TRT çok iyi diziler yapıyor. Saçma sapan ergen dizilerindense, böyle tarihi gerçeklere dayanan diziler yapılması çok daha faydalı.

    YanıtlaSil
  6. İzlemeye fırsat bulamadım ama çok fazla izlemek isityorum inşallah en kısa zamanda izleyeceğim ilk bölümü:)

    YanıtlaSil
  7. Benim aşırı etkilendigim bir dizi oldu . Bazı sahnelerde gözyaşı döktüm. Hepsinin gerçek olduğunu bilmek ne acı ,umarım bozmadan devam ederler .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende çok üzüldüm... İkinci bölüm daha üzücü olacak gibi. :(

      Sil
  8. dizinin ilk bölümünün böylesi hüzünlü olacağını düşünmezdim ama güzeldi

    YanıtlaSil

✿Lütfen hiç bir sitenin linkini ve blogunuzun linkini paylaşmayınız.

DİKKAT !!! (BLOG LİNKİNİ PAYLAŞANLARIN YORUMLARINI YAYINLAMIYORUM)

TARTIŞMA YARATACAK CÜMLELERDEN KAÇININIZ, saygı ve sevgi çerçevesinde yorum yapmaya özen gösterelim.

LİNK, SİYASİ, SPOİLER, ÖTEKİLEŞTİRME ve TARTIŞMA yaratacak cümleleri yayınlamıyorum. :]

Yorum sahibinin yaptığı yorumun blog ve blog yöneticisi ile ilgisi yoktur. Sorumluluk yorum yapan kişiye aittir.
zhl:)