Kefaret (Dizi)

Zülfü Livaneli söz konusu olunca diziyi merak etmemek imkansızdı. Bu gün başlar yarın başlar diye diye sonunda başladığı günü gördük ve izledik. Dizinin ilk kısmı yani ilk 35 dakikası filan çok yavaş ve karışık ilerledi. Yalnız bana göre sıkıcı bir ilerleyiş değildi. Kitabı okumadım ama sanki kitabın kurgusunu birebir almışlar da aynen işlemişler hissi uyandırdı bana. İlk 35 dakika sonra birden dizi hızlandı. Hatta sosyal medyada yavaş işlendiği için sıkıcı bulan kesim bile oldu. Bunun üzerine sabırsız davranıp kanal değiştirenler de oldu. Bunu yapmaları bana göre hataydı. Çünkü bir yerden sonra işleyiş değişiyor, konu ve hikaye oturuyor. Ondan sonra heyecanlı bir işleyiş başlıyor.

Nurgül Yeşilçay sen nasıl güzel bir oyuncusun arkadaş. Cidden bu sezon Türk televizyonları altın çağını yaşıyor. Bütün iyi oyuncu kadınlar televizyonda. Bunlardan biri de Nurgül Yeşilçay... Kadını resmen gözlerim ışıl ışıl izliyorum. Güzellik dersen güzellik, oyunculuk dersen oyunculuk, asalet dersen asalet. Ne ararsanız var kadında. İlk bölümde bana çaresizlik duygusunu çok iyi geçirdi. Sadece bu yüzden bile benim için performansı çok çok iyiydi. Bölümün kahramanı Zeynep'ti, Nurgül'dü.

Mert Fırat ve Nurgül Yeşilçay yan yana gelince olmaz diye düşünmüştüm. Fakat tam tersi oldu, zıt gözüken iki oyuncunun çekimi çok uyumluydu. Demek ki ön yargılı olmamak gerekirmiş. Dizi de bir polisi canlandırıyor ve bir şeyler oldu galiba beş yıl içinde bambaşka bir yerde oldu. Şu an da Sinan'ın hikayesi en çok merak ettiğim hikaye. Diğerlerinin hikayesi sabit ama polisin hikayesi çok garip bir yere gitmiş. Mert ilk bölümde güzel oynadı ve performansı da çok yüksekti.

Yurdaer Okur bir dizide varsa o dizi de kötülük baş göstermiş bir dizidir. Şaka bir yana bazı oyuncular vardır ya bu oyuncu kadrodaysa o dizi kesin tutar ya da iyidir dediğimiz... İşte Yurdaer Okur'da böyle bir oyuncu. Çünkü Yurdaer Okur öyle önüne gelen bir hikayede oynamıyor. Her zaman kurgusu ve hikayesi güçlü dizileri seçiyor. Bu yüzden bir dizide Yurdaer Okur varsa gözümü ayırmadan o diziyi izlerim. Bu dizide de yine ustalığını konuşturmuştu.

Özge Özacar yine yılan ve ortalık karıştırıcı bir karakterde. Aslında oyuncunun fiziksel görünümüne fettan karakter hiç yakışmıyor. Fakat güzel oynadığı için demek ki böyle karakterler geliyor. Bu dizide de yılanın ta kendisi. Olayların dolaylı yoldan onla alakalı olduğunu düşünsem de sanırım değil. Karakterini nasıl işleyecekler çok merak ediyorum.

Ege Kökenli yine olmadık bir karakterde. Bu oyuncuyu ne zaman farklı karakterlerde izleyeceğiz bilmiyorum. Artık şu zengin kızını oynamaktan bir vazgeçse. Hep zengin ve fitnelik eşinde karakterler geliyor sanırım, tıpkı Özge Özacar gibi. Umarım bir gün fakir gururlu ve iyi bir karakterde görebiliriz. İlk bölümde bir iki sahnede vardı pek göremedik. Sinan'ın yani Mert Fırat'ın sevgilisi karakterinde.

Mine Kılıç'ın bir önceki projesinde oynadığı karakter neydi öyle ya hu. Hala onun etkisi üzerimde. Kariyerinin en talihsiz karakteriydi sanırım. Tabii elbet oyuncuya bir şeyler katmıştır ama izleyici olarak hiç memnun kalmamıştım. İnşallah bu dizide konuk oyuncu değildir ve o karakterini unutturur. Diğer karakterler gibi ilk bölümde çok sahnesi yoktu ama olduğu sahnelerde güzel iş çıkarmıştı. Bence karakteri olmuş.

Tolga Güleç'in dizide kalıcı olduğunu düşünmüştüm ama konuk oyuncuydu galiba. İşleyişi ile ilgili bilgi vermek istemiyorum ama bu beni biraz üzdü. Açıkçası oyunculuğunu özlemiştim ve ilk bölümde olduğu kadarı bana yetmedi.

Yukarıda da yazdığım gibi sabırsız olanlar çok şey kaybetti. Yavaş yavaş ilerleyecek gibi yapıp sonra birazdan heyecanlandırmaları izleyiciye ters köşe yaptırdı. İtiraf etmek gerekirse ilk bölümün sonuna kadar öyle gitseydi bende izlemem diye düşünüyordum, şimdi ise ikinci bölümü için sabırsızlanmaya başladım. Dizinin senaristleri Mahinur Ergün, Melih Çam ama replik grubu başkalarıdır. Replik grubunun biraz daha güçlü kelimeler oluşturması lazım. Yani bölüm boyunca çok günlük konuşma ile geçti. Bazı sahnelerde cümleler havada kaldı. Dizinin işleyişi bu durumu kapatsa da dikkatli izleyici için bu durum fark ediliyordu. Müziklerinde, kurgusunda ve teknik kısmında hiçbir sorun göremedim. Oyuncular bana göre güzel iş çıkarmışlardı ve yan karakterlerde başrol gibiydi. Dizide komşu karakterinde oynayan oyuncuların ilk bölüm olmasına rağmen ön planda olması hoşuma gitti. Kısacası dizi a'dan z'ye benden tam not aldı. Umarım hikaye hep böyle devam eder bozulmaz ve reytingleri güzel gelir. Bence izlemelisiniz. 
Bu yazı renklitirtil bloguna aittir ve kullanılması kesinlikle yasaktır.
Dipnot:
Dizi Zülfü Livaneli'nin Konstantiniyye Oteli romanından uyarlanmıştır.
KEFARET
Tür: Dram
Yönetmen: Mesude Erarslan 
Senaryo: Konstantiniyye Oteli - Zülfü Livaneli
Senaryo uyarlama: Mahinur Ergün, Melih Çam
Yapım: 25 Film
Yapımcı: Koray Şahin, Fırat Parlak 
Yapım Yılı: 2020 
Yayın Günü: Pazar
Yayın Saati: 20.00
Yayın Kanalı: FOX TV
Başlangıç Tarihi: 22 Kasım 2020
Konu: 
Müzik öğretmeni Zeynep (Nurgül Yeşilçay) beş yıl önce iki küçük çocuğu ve doktor kocası Ahmet
(Yurdaer Okur) ile yeni tayin oldukları kasabadaki güzel evlerine taşınırken geleceklerinin o yaz sabahı gibi mükemmel olacağından emindi. Doğum gününde bir dilek diledi. Sonraki beş yıl içinde her şeyini kaybetti. Sinan komiser (Mert Fırat) Zeynep'i terk etmedi. Sinan Zeynep'e duyduğu büyük aşk yüzünden işinden oldu. Zeynep kaybettiklerini geri alabilmek için son bir yol denedi. Sinan ile Zeynep el ele verip inatla her şeyi teker teker geri aldılar. Bir fazlasıyla!
Oyuncular
Nurgül Yeşilçay
Mert Fırat 
Yurdaer Okur 
Özge Özacar
Ege Kökenli
Mine Kılıç
Ayşegül Cengiz
Efe Deprem
Lavinya Ünlüler
Göktan Oktay Göztepe
Ayberk Aladağ
Enis Yıldız
Defne Günay
Umut Öztok
Nihan Durukan
Metin Yavuzoğlu 
Tolga Güleç

Yorum Gönder

6 Yorumlar

  1. Dizilerimizin bölümleri bu kadar uzun olmasa izlenecek çok dizi var ama...
    :)

    YanıtlaSil
  2. yine ilk sende gördüm diziyi bakalım nasıl birşey olacak :D

    YanıtlaSil
  3. Kitabı yakın zamanda okuduğum için bu dizi ilgimi çekmişti benim de. Denk gelemediğim için henüz izlemedim ama bakacağım. :)
    Kitabı da karışık ve ağır ilerliyordu, aynı seviyede gidiyorsa eğer normal diye düşünüyorum. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet karışık ilerliyor geçmiş ve şimdi aynı anda işleniyor ama dizi enfes. :) Zaten reytingleri de yüksek. :)

      Sil

✿Lütfen hiç bir sitenin linkini ve blogunuzun linkini paylaşmayınız.

DİKKAT !!! (BLOG LİNKİNİ PAYLAŞANLARIN YORUMLARINI YAYINLAMIYORUM)

TARTIŞMA YARATACAK CÜMLELERDEN KAÇININIZ, saygı ve sevgi çerçevesinde yorum yapmaya özen gösterelim.

LİNK, SİYASİ, SPOİLER, ÖTEKİLEŞTİRME ve TARTIŞMA yaratacak cümleleri yayınlamıyorum. :]

Yorum sahibinin yaptığı yorumun blog ve blog yöneticisi ile ilgisi yoktur. Sorumluluk yorum yapan kişiye aittir.
zhl:)