Uyanış Büyük Selçuklu (Dizi)

Bu dizi ilk açıklandığı zaman o kadar heyecanlanmıştım ki beklemek çok zor oldu. Gördüğüm hiç bir bilgiyi kaçırmadım okudum ve izledim. Sonunda da başladı şükürler olsun. Dizide en çok Hasan Sabbah kim olacak onu merak ediyordum. Derken oyuncular belli oldu ve gönlümden geçen oyuncularla karşılaştım. Açıkçası şu olmamış bu olmamış yazılsa da ben tüm oyuncuların doğru seçildiğini düşünüyorum.

Buğra Gülsoy, Ekin Koç, Gürkan Uygun, Mehmet Özgür, İlker Kızmaz, Mehmet Bozdoğan ve Murat Garipağaoğlu 'nu aynı anda yazmayı çok istemiştim. Daha doğrusu dizi başlamadan önce böyle tasarlamıştım. Çünkü emindim ki her sahnelerinde gözlerimiz ışıl ışıl olacak ve karakterlerinin hakkını vereceklerdi. Her birini zevkle, severek ve coşkulu izledim. Zaten dizide oyuncu şöleni yaşanıyor birde bu isimler yan yana gelince harika bir iş çıkarmışlar.

Buğra Gülsoy, Ekin Koç birbirinin aynısı gibi. Bu diziye kadar bırak benzerliklerini yan yana bile düşünemezdim. Resmen kardeş gibiler. Dizide de zaten baba ve oğlu oynuyorlar. Fakat Buğra minyon tipli olduğu için sanki aynı yaşıt gibi duruyorlar. Gerçekte on yaş küçük Ekin.

Serdar Kılıç ilk bölümün ilk sahnesinde minicik bir sahne ile konuk oyuncu olarak karşımıza çıksa da çok etkili bir oyunculuk sergiledi. Keşke bir kaç bölüm görebilseydik Alp Arslan karakterini de şöyle doyasıya izleseydik. Bu arada Serdar Kılıç, tarihteki çizimlere göre Alp Arslan'da fiziksel olarak da çok benziyor. Nasıl denk getirdiler acaba...

Ali Gözüşirin çok yeni oyuncu olmasına rağmen karakterine hakim geldi. İlk bölüme göre çok başarılıydı. Sadece biraz daha keskin bakışlar yapsa güzel olur, masum bir bakışı var.

Hatice Şendil yüzüne bir şey yapmış ama ne yapmış bilemedim. Dudaklarında mı yanaklarında mı bir değişiklik var emin olamadım ama oyunculuğuna gölge düşürmüş. Daha doğrusu mimik kullanamadığı için yapay duruyordu. Bu kanar iyi bir oyuncu keşke yüzüne işlem yaptırmasaydı. İnandırıcılığını yitirdiğine üzüldüm. Fakat başarılı bir performans sergiledi.

Leyla Lydia Tuğutlu'dan sert bir imajın üstesinden gelebileceğini düşünmüyordum. Hep naif, tatlı karakterleri oynadığı için ilk sahnesinde biraz garipsedim ama sahnenin devamında olmuş dedim. İnşallah bir iki bölüme kadar daha hakim olursa karakterine izleyiciden tam puan alabilir. İlk bölümden sevdim.

Sevda Erginci ile Ekin Koç kimyası hoş duruyordu. Böyle gerilim dolu bir dizi için ikisinin sahneleri sakinlik katmış. Umarım bu şekilde saf bir aşk hikayesi olarak devam eder. Dizi çok hızlı olduğu için insanın başı dönüyor zaten böyle tatlı tatlı sahneler yumuşatıyor o gerilim havasını. Sevda'nın oyunculuğu güzeldi, zaten oyunculuğunu severdim bu dizide karakterine de uygun olmuş.

Çiğdem Selışık Onat usta bir oyuncu olduğu için yazmak bana düşmez ama bir kaç cümle yazmak isterim. Bana göre genç kadın oyuncuların hepsini cebinden çıkarıyordu. Sahnesinde sadece dursa bile asaleti ve oyunculuğu ile hayran bırakıyordu.

Yazı uzamasın diye daha ismini ve düşüncelerimi yazamadığım başka dizilerde kendini kanıtlamış bir çok oyuncu vardı ve hepsi birbirinden güzel performans sergilemişlerdi. Dizide gözüme batan tek Hatice Şendil'in yüzündeki farklılıktı.

Dizinin müziklerini Gökhan Kırdar yapıyor. Haliyle diğer projelerindeki müziklerini anımsatıyordu. Zaten yakından takip eden çizgisini bu zamana kadar bozmadığını bilir ama bu konu dizi hakkındaki yazılarda çok bahsedildi. dizide eleştirecek bir şey bulamayınca x dizinin müziklerinin aynısı demekle yetindiler. Bana göre müziğinden çekimine teknik kısımda her şey muazzamdı. Dekor, plato, kıyafetler kullanılan objeler her şeyi ile dört dörtlüktü. Dizide oyuncular haricinde teknik kısımda da büyük bir emek olduğu belli oluyordu. Dizide kullanılan efektler ve savaş sahneleri beni çok heyecanlandırdı. Efekt kısmının yapay durmaması diziye artı puan kazandırmış. Bana göre bölümün ilk sahnesinden son sahnesine kadar nefes kesici bir bölüm olmuştu. Hem oyuncuların hem teknik ekibin emeklerine sağlık. Bana dizinin enerjisi ve olmuşluğu geçti. Buğra Gülsoy ve Hasan Sabbah karakteri için başladığım dizide bir çok oyuncunun hayranı olarak çıktım. Bence bu diziye şans vermelisiniz bence seversiniz. Hatta tarihi dizileri seviyorsanız şiddetle tavsiye ederim.
Dipnot: 
Dizinin oyuncu kadrosu özel olarak ata binme, ok atma ve kılıç kullanma eğitimleri almıştır. Dizi oyuncuları Kazakistan merkezli Ulusal Aksiyon Şirketi tarafından eğitilmektedir.

Bu yazı renklitirtil bloguna aittir ve kullanılması kesinlikle yasaktır.

UYANIŞ: BÜYÜK SELÇUKLU
Tür: Dram, Tarihi
Yönetmen: Sedat İnci
Senaryo: Serdar Özonalan, Emre Konuk
Yapım: Akli Film
Yapımcı: Emre Konuk
Yapım Yılı:  2020 
Yayın Günü: Pazartesi
Yayın Saati: 20.00
Yayın Kanalı: TRT1
Başlangıç Tarihi: 28 Eylül 2020
Konu:
Aşkla, sırla ve mücadele ile yoğrulmuş destansı bir yolculuk…
Melikşah, Anadolu’nun kapılarını Türklere açan Selçuklu Hükümdarı Sultan Alparslan’ın ölümünün ardından tahta geçer. Aynı gün çok sevdiği Kıpçak hatunu Başulu'yu doğum yaparken kaybettiği haberini de almıştır. Kıpçak-Selçuklu düşmanlığı sebebiyle yeni doğan bebek, devletin devamlılığı için tehlike arz ediyordur. Melikşah için bu durum çok zor olsa da onu bir daha görmemek ve sormamak üzere Nizamülmülk’e teslim eder.
Sultan Melikşah, Sultan Alparslan’dan aldığı Selçuklu Devleti’nin gücünü doruklara çıkarır. Fakat Selçuklu büyüdükçe düşmanları da hem devletin içinde hem de dışında çoğalmaktadır.
Doğumundan itibaren kaderinin devletle bir yazıldığı, ölene kadar da tek gayesinin devlete hizmet olacağı düsturuyla yetişen Sencer, yıllarca aldığı eğitimle idealist bir kahramana dönüşür ve bu kahramanlıklar onu Sultan Melikşah’ın fedaisi yapar. Nizamülmülk’ün en güvendiği adamlarından olan Sencer, devleti için tüm zorlu görevleri üstlenmeye hazırdır.
Melikşah ve Sencer türlü tehlikeler ile mücadele ederken en büyük destekçileri Nizamülmülk gibi liyakatli devlet adamları, Gazalî gibi alimler, Ömer Hayyam gibi bilim adamları, Yusuf Hamedani gibi irfan sahibi kişiler olacaktır. Diğer tarafta Karahanlı hanedanından gelen asil soylu Terken, Melikşah’ın hatunu olmanın verdiğii güçle devlete hâkim olmak istiyordur. Fakat onun bu ihtiraslarının karşısında devletin Baş Hatunu olan Melikşah’ın anası Seferiye, Melikşah’ın oğlu Tapar’ın Hatunu olan Gevher ve saraya gelişiyle dengeleri değiştirecek olan asil Türkmen kızı Elçin olacaktır.
Selçukluyu yıkmaya yeminli Hasan Sabbah, devlete hâkim olmak isteyen Terken’in kurduğu tehlikeli entrikalar ve hepsinin ortasında amansız bir mücadeleye giren Sencer’in Turna ile yaşayacağı fırtınalı aşk…
Oyuncular: 
Buğra Gülsoy - Sultan Melikşah
Hatice Şendil - Terken Hatun
Gürkan Uygun - Hasan Sabbah
Ekin Koç - Ahmed Sencer
Leyla Lydia Tuğutlu - Elçin
İlker Kızmaz - Arslantaş
Mehmet Özgür - Nizamülmülk
Cemal Toktaş - Gazzâlî
Osman Sonant - Andreas
Sevda Erginci - Turna
Murat Garipağaoğlu - Fâtımîler Lideri
Bülent Alkış - Ömer Hayyam
Çiğdem Selışık Onat - Seferiye Hatun
Serdar Kılıç - Alp Arslan
Ali Gözüşirin - Muhammed Tapar
Leyla Feray - Gevher Hatun

Yorum Gönder

10 Yorumlar

  1. Şimdi izliyorum, iyi gidiyor sevdim şimdilik. Hatice Şendil dudaklarına bir şey yapmış, dediğin gibi çok donuk. Şu an konuya adapte olamadım ama izlenir. Oyuncularda çok iyi. ☺️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bir şeyler var maalesef. İnşallah dizinin ilerleyen bölümlerinde eritir ve bir daha yaptırmaz. :)

      Sil
  2. Kuruluş Osman dan sonra gelen bir konu daha. Babamla beraber izlediğimiz en güzel dizilerden biri oldu

    YanıtlaSil
  3. öncellikle merhaba,
    diziyi izledim ve hemen gelip senin yorumunu okumak istedim benim kafamda oluşan bir kaç soru işareti sende de varmı diye Hatice şendil konusunda inanılmaz rahatsız oldum sanki karısı değil annesi gibiydi yüzüne ne olmuş onun anlamadım tek yakıştıramadığım o oldu geri kalan herşey bence efsaneydi ve Anadolu kaplanı Alpaslan tam kararında ve yerindeydi 1 blm nitekim 3-4 bölüm olsaydı eminim melikşahın önüne geçicekti hem merak hemde konu bakımından onuda ayrıca izlemek bence çok daha iyi olur inşallah bir ara birileri yaparda, ben çok mutlu oluyorum bu dizilerle Ertugrulla başlayan bu furya hep sürsün istiyorum 16 devlet kolay değil yaz yaz bitmez anlat anlat konu tükenmez inşallah böyle dizilerin devamı gelir müzikler konusunda ne yalan söyliyeyim yıllar sonra cendereyi duymak hoştu benide hiç rahatsız etmedi elline yüreğine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım devam eder, bende seviyorum tarihi dizileri. :)

      Sil
  4. Çok merak etmiştim.Hepsini izleyemedim bir ara tekrarına bakayım😊

    YanıtlaSil

✿Lütfen hiç bir sitenin linkini ve blogunuzun linkini paylaşmayınız.

DİKKAT !!! (BLOG LİNKİNİ PAYLAŞANLARIN YORUMLARINI YAYINLAMIYORUM)

TARTIŞMA YARATACAK CÜMLELERDEN KAÇININIZ, saygı ve sevgi çerçevesinde yorum yapmaya özen gösterelim.

LİNK, SİYASİ, SPOİLER, ÖTEKİLEŞTİRME ve TARTIŞMA yaratacak cümleleri yayınlamıyorum. :]

Yorum sahibinin yaptığı yorumun blog ve blog yöneticisi ile ilgisi yoktur. Sorumluluk yorum yapan kişiye aittir.
zhl:)