Kıymalı Alinazik Yapılışı

Alinazik kimine göre meze, kimine göre yemek, kimine göre kebap. Bana göre ise doyurucu bir akşam yemeği. Alinazik, bir çok şekilde yapılabiliyor. Benim gördüğüm kıymalı, kuşbaşı etli, çeşitli kızarmış köfteli, tavuk gögüslüydü. Bunlardan kuşbaşı etli ve kıymalı olanını tattım. Gaziantep yöresine ait bu yemeğin orijinali nasıl bilmiyorum ama bence kuşbaşı etli olan diye düşünüyorum. Yapması pratik ve doyurucu olan bu yemeği sık sık yaptığım için sizlerle tarifimi paylaşmak istedim. Umarım yaptığım tarifi yaptığınızda  sizde beğenirsiniz.  
Bu yazı renklitirtil bloguna aittir ve kullanılması kesinlikle yasaktır.
KIYMALI ALİNAZİK YAPILIŞI 


Malzemeler:
  • 400 gram orta yağlı kıyma
  • 5 adet orta boy patlıcan
  • 1 orta boy kuru soğan
  • 2 adet orta boy biber (Varsa bir tanesi kapya biber olabilir)
  • 1 çay kaşığı tuz + 1 çay kaşığı tuz(patlıcan için)
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • 300 gram süzme yoğurt
  • 3 diş sarımsak + 2 diş sarımsak(yoğurt için)
  • 1 klasik su bardağı ılık su
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı salça
  • İsteğe göre bir kaç dal maydanoz

Yapılışı:
Patlıcan:

Öncelikle patlıcanlarımızı güzelce yıkayıp deliyoruz. Sonra ocakta ve ya fırında patlatıyoruz. Ocakta patlatıyorsak ılıması için kapaklı bir tencereye alıyoruz. Bu şekilde daha kolay soyulmasını sağlıyoruz. Soyduğumuz patlıcanların küp küp doğrayıp bir tavaya alıp üzerine kapak kapatıp bir köşeye alıyoruz.

Kıymalı harç:
Sonra başka bir tavada önce yemeklik olarak küp küp doğradığımız soğanları, sarımsakları ve yemeklik doğradığımız biberleri kızartıyoruz. Hafif kızaran malzemenin üzerine kıymayı ve baharatları ekleyip bir çay bardağı ılık su ile pişirmeye başlıyoruz. Arzuya göre (tavsiyedir) üzerine 2 dolu yemek kaşığı salça ekleyip yarım veya duruma göre 1 klasik su bardağı ılık su ekleyerek salçanın açılıp suyun çekmesini bekliyoruz.

Kıymalı harç pişerken:
  • Süzme yoğurdu çırpıp içerisine 1 ve ya 2 adet sarımsakları küçük küçük doğruyoruz ya da ezerek sarımsaklı yoğurt elde ediyoruz.
  • Tavaya aldığımız patlıcanların üzerine 1 yemek kaşığı tereyağı ve 1 tatlı kaşığı tuzu ekleyip yağ eriyip patlıcanlar tamamen ısınana kadar karıştırıyoruz.

Servis için:
Büyük bir servis tabağına (salata tabağı, küçük borcam vs) önce ısıttığımız patlıcanları yayıyoruz. Üzerine sarımsaklı süzme yağurdu yayıyoruz. En üste ise kıymalı harcı yayıp isteğe göre maydanoz ile süsleyip sıcak olarak servis yapıyoruz. 

Dipnot: 
Bazıları  yoğurt ile patlıcanı yağmadan sadece tuz ile  karıştırıp  cacık formunda yayıyor. Yani üst üste değilde  patlıcanlı yoğurt şeklinde.  Servis şekli isteğinize bağlı ama  patlıcanı yağda soteleyip yaparsanız patlıcan daha lezzetli oluyor. Ben iki şekilde denedim ve  soteleme işlemi daha lezzetli geldi.


Afiyet olsun.

Yorum Gönder

10 Yorumlar

  1. Çok güzel bir tarif olmuş teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. Of offf ellerine saglik :) bayilirim

    YanıtlaSil
  3. Eski Ramazanlar mim yazımı hazırladım ve sizlerin beğenisine sundum. Okumak için lütfen blogumu ziyaret ediniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En kısa zamanda bakacağım teşekkürler. :)

      Sil
  4. Alakasız olacak ama yemek yapmak harika bir şey hatta o yemeği yemekten daha güzel :))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle öyle beğenilirse birde daha farklı bir duygu oluyor. :)

      Sil
  5. Mmm en bi sevdiklerimden. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil

✿Lütfen hiç bir sitenin linkini ve blogunuzun linkini paylaşmayınız.

DİKKAT !!! (BLOG LİNKİNİ PAYLAŞANLARIN YORUMLARINI YAYINLAMIYORUM)

TARTIŞMA YARATACAK CÜMLELERDEN KAÇININIZ, saygı ve sevgi çerçevesinde yorum yapmaya özen gösterelim.

LİNK, SİYASİ, SPOİLER, ÖTEKİLEŞTİRME ve TARTIŞMA yaratacak cümleleri yayınlamıyorum. :]

Yorum sahibinin yaptığı yorumun blog ve blog yöneticisi ile ilgisi yoktur. Sorumluluk yorum yapan kişiye aittir.
zhl:)