Gake no Ue no Ponyo (Anime Film)

Bu animeyi izleyeli 2 yılı geçti sanırım. Fakat bloguma bir türlü yazma fırsatı bulamadım. Bu gün şu gün derken bir baktım 2 yıl geçmiş. İzlediklerimi tuttuğum arşivime bakarken de gözüme ilişti ve sizlerle düşüncelerimi paylaşmak istedim.

Miyazaki ruhu diye bir tanım var belki duymuşsunuzdur. Diğer tüm animasyon, anime yapan çizerlerden Miyazaki'yi soyutlayan bir özellik bu. Bu farklılığın ne olduğunu tam olarak bilemiyorum ama izleyicisinde diğerlerinden farklı bir duygu bırakıyor.

Bu çizdiği projede de aynı duyguyu iliklerime kadar hissettim. Film bittiğinde bir çok ders çıkardım, bir çok hoş sahne kaldı aklımda. Sosuke ve annesi Lisa'nın merhameti, Ponyo'nun insani duyguları yaşadıktan sonraki şaşkınlığı bunlardan bir kaçıydı. Bana anlatılan konu ve işleyiş çok tatlı ve hoş geldi.

Çizim klasik Miyazaki çizimiydi. Diğer çizdiği animelerde olan karakterlerden çizim şeklini anımsattığım karakterler vardı. Mesela Yürüyen Şato animesinde Calcifer adında bir ateş karakter vardı. O animesini izlediyseniz Ponyo'nun suratı o ateşe benziyordu. Yürüyen Şato 2004, Ponyo 2008 yapım. Bu yüzden Ponyo'yu çizerken Calcifer'den esinlendiğini düşündüm. Ya da ben iki karakteri birbirine benzettim bilemiyorum. Bunun gibi bir çok benzerlik bu animesinde mevcuttu.

Ponyo'yu benimsememin en büyük etkeni çok saf bir Japon balığı olmasıydı. Biraz deniz kızı hikayesine benzerliği de benimsememe sebep oldu. Sahneleri çok karışık ve detaylı çizilmişti. Yer altını bu denli iyi ve detaylı çizmesi hayranlık vericiydi. Beni en çok heyecanlandıran sahnesi suların yükselip Sosuke ve annesini Ponyo'nun takip etmesi oldu. O dalgaların balık figürü alması ve Ponyo'nun o dalgaların üzerinde yürümesi çok heyecan vericiydi. Sahnede ne olacağını biliyordum ama o dalgaların arabanın üzerine gelmesi ''-İşte şimdi araba dalgalara kapıldı.'' düşüncesine sebep oluyordu. 2 yıl geçmesine rağmen yazarken bile o sahnesi heyecan veriyor.

Ben her animesi gibi bu animesini de çok sevdim ve her yaştan kesimin izleyebileceğini düşünüyorum. Benim için animenin tek üzücü yanı Japonca seslendirme de bulamamam olmuştu. Neden bilmiyorum ama Japonca dublajlı olarak yüklenen sitelerde de büyük bir ihtimal telif yüzünden kaldırılmıştı. Bu yüzden İngilizce izlemek zorunda kaldım ve bana orijinal dilinde olmadığı için haz vermedi. Fakat dublajı sevenler için bu durumun pek etkisi olacağını düşünmüyorum. İzlemediyseniz de kesinlikle izlemenizi öneririm. 
Bu yazı renklitirtil bloguna aittir ve kullanılması kesinlikle yasaktır.
Ponyo 
( 崖の上のポニョ, Gake no Ue no Ponyo, Ponyo on the Cliff)
Tür: Melodram, Fantastik, Aile
Yönetmen: Hayao Miyazaki
Yapımcı: Toshio Suzuki
Senarist: Hayao Miyazaki
Müzik: Joe Hisaishi
Sinematografi: Atsushi Okui
Düzenleme: Takeshi Seyama
Üretim şirketi: Stüdyo Ghibli
Dağıtımcı: Toho
Yayın tarihi: 19 Temmuz 2008
Süresi: 103 dakika
Ülke: Japonya
Dil: Japonca
Konu:
Bir denizcinin oğlu beş yaşındaki Sōsuke, annesi Lisa ile okyanus kenarındaki kayalıkta sakin bir hayat yaşamaktadır. Kaderi belirleyen bir gün, sahilde bir şişe ve onun içinde hapsolmuş güzel bir Japon balığı bulup onu kurtarır ve adına Ponyo koyar. Ama bu sıradan bir Japon balığı değildir. Usta bir sihirbaz ve bir deniz tanrıçasının kızı olan Ponyo, kendini genç bir kıza dönüştürmek için babasının sihrini kullanır ve hızlı bir şekilde Sōsuke'ye aşık olur, ama böyle güçlü büyü kullanımı dünyada tehlikeli bir dengesizliğe neden olur. Ay giderek yeryüzüne yaklaşır ve Ponyo'nun babası kızını bulmak için okyanusların kudretli dalgalarını gönderirken, iki çocuk dünyayı kurtarmak ve Ponyo'nun insan olma hayallerini yerine getirmek için ömür boyu sürecek olan maceraya atılır.(vikipedi)
Oyuncular: 
Tomoko Yamaguchi
Kazushige Nagashima
Yūki Amami
George Tokoro
Yuria Nara
Hiroki Doi
Rumi Hiiragi
Akiko Yano
Kazuko Yoshiyuki
Tomoko Naraoka

Yorum Gönder

0 Yorumlar