This Blog is protected by DMCA.com

19 Aralık 2017 Salı

Portakal Sulu Etimek Tatlısı Yapılışı

Portakal soslu etimek tatlısı oluyorsa portakal sulu da olur bir kere hıh! Annemin  meşhur tatlısıdır etimek tatlısı. Son yapmak istediğimizde  bu sefer denemeliyim dedim ve ben yaptım ama yemekten kaçındım. Benim şekerim sınırda olduğu için şerbetli tatlılar beni bayıyor. Normal değerlerde şekeri  olan bir insana göre daha farklı etki ediyor bende. Bu yüzden  şerbetli tatlıları pek tercih etmiyorum. Bu aralar  nasıl oldu bilmiyorum üç hafta üst üste bu tatlıyı  yaptık. Gelen misafirde ayıla bayıla yedi hatta  iki tabak 2'şer dilimden 4 dilim etimek tatlısını yediler. Herkes  4 dilim yiyince haliyle hemen  bitti.  Ertesi güne kalmaması bizim açımızdan çok iyi oldu. Her neyse üç kez yaptık yazdım ya ilk iki tanesini annem yaptı  sonuncuyu ben yaptım. Annem ilk  yapışında muhallebi koydu üzerine, diğer iki tanesini direk puding ile yaptık. Bildiğiniz ekmekleri şerbetledik birincisinde  vanilyalı puding ikincisi yani benim yaptığımda  da muzlu puding kullandık.

Yani denemek isteyen olursa ve ''-Muhallebi yapamam ayol! Ben hiç uğraşamam.'' diyorsanız puding ile de deneyin güzel oluyor. Yalnız şerbetinin şekerini azaltmanız lazım puding hazır olduğu için içerisinde de yüksek miktarda şeker barındırdığı için bayıcı bir tat elde edebilirsiniz. Bu yüzden pudingin şeker oranını da göz önünde bulundurarak damak tadınıza uygun şeker katarsanız iyi olur. Mesela biz annem  yaptığında 1,5 su bardağı şeker koymuştu baydı ben yaptığımda  yarım bardak koydum tam denk geldi, damak tadımıza göre. Tabii bizim ailecek hayatımızda şekerli içecekler - yiyecekler bulunmadığı için ne kadar az olursa bize daha uygun oluyor. Bu yüzden puding ile denerseniz şerbetine damak tadınıza   göre şeker ayarlamanız lazım.

Şimdi hemen tarife geçiyorum;


Şerbeti için;
1 paket tuzsuz etimek
1,5 bardak şeker
2 bardak portakal suyu
1 bardak su
1 paket şeker vanilin
Yarım su bardağı hindistan cevizi

Yapılışı;
  • Portakalın dış kabuğunu rendeliyoruz ve suyunu sıkıyoruz. (2 ve ya 4 portakaldan çıkıyor)
  • Bir tencereye tüm malzemeleri (portakal suyu, su, portakal rendesi, şeker ve şeker vanilin) koyuyoruz.
  • Bir taşım kaynatıyoruz. (Kaynadıktan sonra 3-4 dakika kadar daha)
  • Sonra sıcak olarak kare borcam ve ya tepsiye dizdiğiniz etimeklerin üzerine döküyoruz.
  • Üzerine hindistan cevizinin hepsini döküyoruz. 


Üzerinin kreması için;
1 litre süt
2 yemek kaşığı tepeleme un
1 yemek kaşığı tepeleme nişasta
1 su bardağı toz şeker
1 paket şeker vanilin
1 paket beyaz kremşanti

Yapılışı;
  • Süt, un, nişasta,toz şeker, şeker vanilini bir tencereye koyuyoruz sonra karıştırıp ocağın altını yakıyoruz. 
  • Muhallebi kıvamına gelene kadar pişiriyoruz. 
  • Muhallebi biraz ılık olduktan sonra toz krem şantiyi içine döküyoruz.
  • Ardından mikserle çırpıp krema kıvamına getirip soğuyan etimeklerin üzerine döküyoruz. 
  • İsteğe göre üzerine süslüyoruz.


***Ben tekrar hindistan cevizi ile süsledim ama siz tercihinize göre süsleyebilirsiniz isterseniz parça çikolata koyabilirsiniz isterseniz üzerine tekrar çikolata sosu ya da meyve sosu yapıp dökebilirsiniz isterseniz kırılmış kuru yemiş (fındık,fıstık,ceviz vb.) dökebilirsiniz.

Afiyet olsun.

8 yorum:

  1. Ne güzel bende değişik bir Etimek tatlısı arıyordum iyi oldu teşekkür ederim 😊ellerinize sağlık çokta güzel görünüyor 😊sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, tam denk gelmiş, inşallah damak tadına uygun bir tarif çıkar. Çok teşekkür ederim. :)

      Sil
  2. keşke dün görseymişim, misafirim vardı yapardım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nasip.. Bir daha ki sefere yaparsın inşallah. :)

      Sil
  3. Çok güzel bir tatlıya benziyor. Elimden mutfak işleri pek gelmiyor. Fakat anneme tarifi göstereceğim. Malzemeler kolay bulunan malzemeler gibi görünüyor. Bu yüzden annem bu tarifi çok sevecektir. Kalemine sağlık. :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yemek yapmayı bilsem de hamur işi ve ağır tatlılar benimde elimden gelmiyordu artık yavaş yavaş giriyorum bu konuda da mutfağa ama önce kolay basit şeylerden başladım. Umarım damak tadınıza uyar. :)

      Sil
  4. harika görünüyor ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil

✿Lütfen hiç bir sitenin linkini ve blogunuzun linkini paylaşmayınız.

DİKKAT !!! (BLOG LİNKİNİ PAYLAŞANLARIN YORUMLARINI YAYINLAMIYORUM)

TARTIŞMA YARATACAK CÜMLELERDEN KAÇININIZ, saygı ve sevgi çerçevesinde yorum yapmaya özen gösterelim.

LİNK, SİYASİ, SPOİLER, ÖTEKİLEŞTİRME ve TARTIŞMA yaratacak cümleleri yayınlamıyorum. :]
zhl:)

Tasarım:Sawako Kuronuma