Çin'in Batıl İnançları

Bana gelen ve gördüğüm yorumlara göre Türk izleyiciler tarafından Çin'e karşı yanlış anlaşılma ve ön yargı olsa da çevremde ki insanların bu ön yargısını yıkmayı başardım. Benim sayemde Çin'i tanıyan, dizi ve filmlerini izleyen insanları gördükçe seviniyorum. Çin'in eğlence kültürünü çok seviyorum. Daha doğrusu kültürü otantik olan tüm ülkeler ayrı dikkatimi çeker. Ayrıca görünürde olmasa da kopyacılığıyla Dünya'nın devi olmasını da saygıyla karşılıyorum. Bir kaç gerçekten sinir olduğum yönleri olsa da ( her ülke'nin muhakkak var) Çin yaşamamak şartıyla ( çok saygılılar ama çok kalabalıklar hatta Doğu Çin'in koktuğu rivayet ediliyor.) gitmek istediğim ülkelerden biri. Neyse konumuza dönelim. Ben Çin'i sevdiğim için bir çok alanda elimden geldiğince araştırıyorum. Gerek siyaset, gerek kültürel, gerek toplum olarak nasıl yaşadıklarını merak ediyorum. Bu araştırmalarımın bir kısmında Çin'in batıl inancı karşıma çıktı. Hazır araştırıyorken neden sizlerle paylaşmayayım dedim.  

4 Rakamının Uğursuzluğu 



1. Uzak doğuyu takip edenler bilir ki 4 sayısı tüm Uzak doğu da uğursuzluk anlamına geliyor. Bu 4 sayısının çıkışı Çin'e dayalı olduğu rivayet ediliyor. Bu yüzden ilk seçeneğe 4 sayısının uğursuzluğu ile başlamak istedim. Çin'de 4 yok ne asansörde ne apartmanlarda ne otoparklarda yani 4 olabilecek hiç bir yerde 4 yok. Ya bu sayı atlanıyor ya da 4 rakamına harf veriliyor. Bu durum yıllarda da aynı şekilde oluyor. Mesela yakın geçmişte 2014 yılının uğursuzluğuna inanılmıştı. Nitekim bir çok olayda oldu mesela Kore'de Öğrencilerin de bulunduğu Sewol Feribot faciası yaşandı. Yine o yıl bir çok şey patlak verdi. Çin de üst üste toplu şekilde insanların öldüğü kazalar oldu. Hatta bir trafik kazasında 43 kişi ölmüştü filan. Bu olaylar denk geldiği içinde batıl inançlarına sonuna kadar sadıklar. Fakat böyle bir inanca sahip değilseniz Uzak Doğu da 4. kat, 4,14,24 numaralı daire çok ucuz fiyatlarda satın alabilir ve ya kiralayabilirsiniz.

Kaplumbağalar 



2. Çin'in inancına göre kaplumbağa pozitif gücü temsil ediyor. Bu inanç öyle ki zamanında Çinliler kraliyetin görkemli tarihini taş veya mermer kaplumbağaların üstündeki dikitlere yazmışlar. İnanışa göre Kaplumbağa, tüm madde ve enerji biçimlerini içeren bütününün simgesiymiş. Alt kısımdaki kabuğu toprak, üstteki küresi ise cenneti simgeliyormuş. Kaplumbağa bu bütünlüğün sahibi olarak zaman ve uzayın anahtarını elinde tutuyormuş. Dolayısıyla geçmişi anlayıp geleceği okuyabilirmiş.

8 Sayısının değeri 




3. Çin'de 4 ne kadar uğursuzsa 8 rakamı da o kadar önemlidir. Zenginlik, şans ve bereket anlamına gelir. Hamile kalmak, doğum zamanı, evlilik tarihi ve ya başka önemli günler için özellikle içinde 8 rakamı olan günleri seçerler. Benim bu durumda sadece merak ettiğim bir şey oldu 48, 84 yan yana gelince nasıl oluyor. Tamam bir ay en fazla 31 gün oluyor 4 ve 8 yan yana gelmiyor da mesela 48 yaşı ya da 84 yaşı nasıl görülüyor çok merak ettim. 


Kırmızı kalemin uğursuzluğu




4. Çin'de kırmızı renk de hem uğurlu hem uğursuzluğu simgeliyor. Mesela kırmızı renk bolluk ve bereketi simgeliyor. Bu yüzden sevilen renklerden biri ama kırmızı bir kalemle bir şey yazıldığı zaman kötü etkilenileceğine inanıyorlar. Çin'de ölülerin defterlerini kırmızı kalemle yazarlarmış bu yüzden de uğursuzluk getireceğini düşünürlermiş. Yine ölülerine hiçbir zaman kırmızı kıyafet giydirilmezmiş, yoksa cesedin hayalete dönüşeceğine inanılıyormuş.


Temizlik




5.Çin'de ilginç bir inanış daha gördüm Çin'de ev işlerini asla başkaları yapmazmış. Çünkü bunun kötü şans getireceğine inanırlarmış. Bu yüzden ne olursa olsun kendi evlerinin işlerini kendileri yapmaya çalışırlarmış. 


Arkana Bakma 



6. Bu biraz komik geldi ama sizle paylaşmak istiyorum. Çin'de gece yolda yürürken biri seslenmediği sürece arkanıza bakmamanız gerekiyormuş. Eğer durduk yere arkanıza bakarsanız hayalete dönüşeceğiniz inanılıyormuş. Türkiye'yi düşününce çok komik geldi. Düşünsenize bizde sürekli arkaya bakarız bir araba geliyor mu ya da biri var mı arkamızda diye. Bu inanışa göre Türkiye'nin neredeyse hepsi çoktan birer hayalet olmalıydı. 

Gelinlik



7. Aslında bu durum Anadolu'da da var gelin olan kişi gelinliğini düğün öncesi giymez hatta damat görmez uğursuzluk derler. Aynı inanış Çin'de de mevcutmuş. Yani; gelinlik düğünden önce giyilmez, giyildiği taktirde de düğünün gerçekleşmeyeceğine inanılıyor. Birde düğüne katılan kişi beyaz giymezmiş. Bu olay Dünya'da böyle değil mi ama yani başta geline saygısızlık. Başkasının düğününde beyaz mı giyilir ayol?

Üçüncü Göz



8. Çok tuhaf bir inanış daha var o da üçüncü kişi olmak. Yani; başkalarının mutluluğunu gizlice izlemenin uğursuzluk getireceğine inanıyorlar. Biz bekarlar kaç sevgiliyi yolda görüp izleyip gıybet yapmadık ki?

Hamilelik 



9. Batıl inanışlardan bebeklerde nasibini almış. Hamile bir kadın bütün hamileliği boyunca ışıklar açık olursa gelecekte olacak kötülükler yok olurmuş, Yine bebek doğmadan boş araba alınmazmış. Bu bebeğin anne karnından düşeceğine ya da bebeğin başına bir şey geleceği inancındanmış. Kadının hamileliği kesinleşince aile ve arkadaşlar tarafından gizli tutulurmuş bu da kötülüklerden ve kıskançlıktan korunması içinmiş. Ayrıca hamile kadın uzun süre boş olan eve gitmezmiş evin içinde ruhların olduğuna ve bebeğin lanetleneceğine inanılırmış. 

Saygının önemi



10. Bence saygı amacıyla türemiş bir inanışa daha rast geldim. İnanışa göre bir insan bir yıl boyunca küfür etmez ve kavga etmezse sonraki sene boyunca şanslı olacağına ve yılın birinci veya ikinci gününde kase kırmak bütün sene şanssızlık getireceğine inanılırmış. Bu konu hakkında pek bir düşüncem olmadı. Çünkü biliyorsunuz bizde bir şeylerin kırılması oh çekmemize sebep olur. Üzülmeyiz bile nazar çıktı, sıkıntı çıktı der geçiştiririz. 

Bulduğum şeylerle göre geneli hep karamsarlıkla oluşmuş şeyler gibi geldi. O kadar bakınmama rağmen, çok çok öyle sonucu iyiye bağlayan batıl inançlara rastlamadım. 




Peki sizlerin bu tarz batıl inançları var mı ve ya bildiğiniz Çin batıl inancı var mı? 

Yorum Gönder

10 Yorumlar

  1. Çok ilginç bilgiler... Bunun japon versiyonunu da bir yerden okumuştum ölüler falan baya ilginç gelmişti bana :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hindistan ve Japonya'yı araştırıyorum evet çok garip inançlar var zaten dini inançlarının da temelinde batıl inanç olduğundan bizim batıl inançlara göre daha fazla olduğunu fark ettim. Yani hayatlarını etkileyecek derece de inançları var. :)

      Sil
  2. gülesim geldi; ama kendmizi hatıraladım bizim de çok :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizim de çok da uzak doğu da daha çok. Yazarken de hep kendimizle kıyasladım. Bir kara kedi bir merdiven altı göremesem de bazı batıl inanışların bize yakın olduğunu düşündüm. :)

      Sil
  3. Bazılarında saçma yahu diye düşünsem de sonra bizim ülkedekileri düşünüyorum.. Sonuç olarak her ülke biraz saçmalamış galiba :D Momo'daki kaplumbağa geldi aklıma, Kassioepia, itiraf ediyorum ismine google dan baktım :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İtiraf etmek gerekirse Momo'nun ne olduğunu bilmiyorum sen yazınca bende google'dan baktım. :D
      Evet öyle her ülke birazcık saçmalamış. Çok gelişmiş bilim ile yoğurulan ülkeler de bile garip garip batıl inançlar mevcut. Mesela Amerika beyin göçüne açık bir ülke hemen hemen bilimle yoğrulan ülkelerden biri orada bazı evlerin yatak odası pencereleri düz değil de yana doğruymuş. Bunun sebebi de cadıların bu pencereleri kullanamayacakları için kocalarını çalamayacaklarına inanırlarmış. Bunun gibi nice ülkenin çok garip batıl inançları var. :)

      Sil
  4. Çin'e hiç gitmedim ama küçükken Amerika da çin mahallesinin yanında yaşadık bir dönem , sadece bir mahalle bile çok kokuyordu - hemde nasıl anlatamam- çinin bütünü nasıldır şimdi diye düşünmeden edemedim :D
    Arkana bakmama baya saçmaymış ya , ben evin içinde bile durup arkama bakıyorum sürekli hahaha :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bir kaç kez internette de gördüm turist olarak gidenlerden de dinledim özellikle doğu Çin'de mahalle çöp götürüyormuş çok pismiş ve kokuyormuş. Yine de kültür olarak çok seviyorum gidip görmeyi çok istiyorum. Kesinlikle çok saçma bende çok bakarım. :D

      Sil
  5. Yazı çok güzel olmuş cidden 48 ve 84 benimde aklıma takıldı arasak bulurmuyuz ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben aradım ama bulamadım denk gelirsen bana da yollar mısın? :)

      Sil

✿Lütfen hiç bir sitenin linkini ve blogunuzun linkini paylaşmayınız.

DİKKAT !!! (BLOG LİNKİNİ PAYLAŞANLARIN YORUMLARINI YAYINLAMIYORUM)

TARTIŞMA YARATACAK CÜMLELERDEN KAÇININIZ, saygı ve sevgi çerçevesinde yorum yapmaya özen gösterelim.

LİNK, SİYASİ, SPOİLER, ÖTEKİLEŞTİRME ve TARTIŞMA yaratacak cümleleri yayınlamıyorum. :]

Yorum sahibinin yaptığı yorumun blog ve blog yöneticisi ile ilgisi yoktur. Sorumluluk yorum yapan kişiye aittir.
zhl:)