Kaze no Tani no Nauşika (Anime Film)

On numara beş yıldız bir Hayao Miyazaki anime  filmi daha. Her izledigim animesinde bir kez daha hayranlık duyuyor bir kez daha şaşkınlıkla izliyorum.Daha önce nasıl olurda Hayao Miyazaki'yi keşfetmedim diye pişmanlık duyuyorum.Bu anime de aslında bize insanlık dersi veriliyor diyebilirim.Öğüt verici ve fantastik konu işlenen anime bence izlenmesi gerekenler arasında.İyi ki Hayao Miyazaki gibi biri varmış dedirtiyor insana. Biraz tanıtalım;


Rüzgarlı Vadi (風の谷のナウシカ)
Kaze no Tani no Nauşika 



Yönetmen-Senaryo:Hayao Miyazaki
Yapımcı:Isao Takahata
Yapım:1984
Müzik:Joe Hisaishi
Stüdyo:Hakuhodo,Nibariki,Tokuma Shoten,Topcraft
Dağıtıcı:Toei Company
Süre: 116 dakika
Ülke:Japonya
Dil:Japonca





Konu:
Dünyadaki son büyük savaşın ve endüstrinin çöküşünün üzerinden bin yıl geçmiştir. Dünyayı çöller, tehlikeli böcekler, zehirli bitkiler sarmakta ve bazı mantar türlerinin yaydığı zehirli gazlar atmosfere yayılarak gittikçe azalan insan ırkını tehdit etmektedir. Nausicaä, az sayıda insanın tarımla uğraşıp böcek ve mantarlarla mücadele ederek yaşadığı Rüzgâr Vadisi’nin prensesidir. Bir gün vadiye başka bir krallığın uçağı düşer. Sadece kargosu sağlam kalmıştır, arkasından krallığa ait askerler gelerek vadiyi ele geçirirler. Kargoda bin yıldır unutulan ve başka bir krallıktan çalınan, dünyayı değiştirmekte kullanılacak bir şey vardır. Rüzgarlı Vadi bu iki krallık için hedef haline gelirken Nausicaä dünyayı eski haline getirmenin yolunu keşfetmiştir.
Dipnot:
Rüzgarlı Vadi (Japonca: 風の谷のナウシカ - Kaze no Tani no Nauşika,İngilizce: Nausicaä of the Valley of the Wind), japon yönetmen Hayao Miyazaki tarafından yapılmış 1984 yapımı post apokaliptik bilim kurgu tarzı anime filmidir. Film Miyazaki'nin aynı adlı mangasından uyarlanmıştır.

Film, insanoğlu tarafından kirletilerek yaşanılamaz hale getirilen doğanın kendini koruma güdüsüyle evrildiği farklı bir dünyada geçer. Bu yönüyle filmde çevre bilinci vurgusunun ağırlığı hissedilir. Hayao Miyazaki tarafından kurulan Studio Ghibli'nin kuruluşundan önce yapılmış olsa da, film stüdyonun filmlerinden biri olarak kabul edilmekte ve DVD koleksiyonunda yer almaktadır. Film, 1984 Animage anime büyük ödülü dahil birçok ödülün sahibidir.(Alıntı)


Yorum Gönder

0 Yorumlar