Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî (Dizi)

Bu dizi tabii'nin ilk tanıtımını verdiği muazzam dizilerden biri. tabii açıldı ama ben daha hiç bir diziye bakamadım. Konudan alakasız çok zor zamanlar geçiriyorum sağlık açısından o yüzden de internette bir şey izlemeye tahammül edemedim. Bu günde TRT ilk bölümünü yayınlayınca hemen size yazmam gerektiğini düşündüm.

Dizi 10 bölümden oluşuyor ve her bölümü 1 saat belki 1 saati biraz geçmiş şeklinde yayınlandı. Ben tüm bölümleri daha izleyemediğim için ikinci sezonu olacak mı bilmiyorum ama bana 10 bölüm çok kısa geldi.

Bülent İnal müthiş bir oyuncu. Sosyal medyada takip edenler bilir ki devamlı oyuncuyu paylaşıp Türkiye'nin gizli yeteneği diyorum. Bizim ülkece bir araya gelip Bülent İnal ve o muhteşem oyunculuğunu abartmamız lazım. Tek bir eleştiri yapacak bir sahnesi yoktu. Gerçek bir usta.

Kaan Yıldırım diziye yakışmış. Oyunculuğu da iyi ve usta oyuncuların arasında ezilmemiş. Sanırım ilk dönem dizisi. Bu şeklide düşününce ilk bölümde enerjisini ve izleyiciye inandırıcılığını iyi geçirdiğin düşündüm. İlk bölüme göre ben gayet beğendim.

Burak Can ilk bölümde sahneleri vardı ama çok etkin değildi biraz arka planda kalmıştı. Buna rağmen varlığını hissettirdi. Bu oyuncumuzun ses tonu çok hoş. Replikleri okurken duyguyu net geçirerek okuyor bu da ister istemez dikkat çekici olmasına sağlıyor. İlk bölümde performansı gayet yerindeydi.

Yusuf Çim menajerini mi değiştirdi ya da kendi mi kariyerine hakim bilmiyorum ama son dönemlerde seçtiği her proje nokta atışı oluyor. Kariyerini doğru yönetmekte geç kalsa da güzel gidiyor. Özellikle yaz dizilerini bıraktıktan sonra hem ön yargıları yıktı hem de oyununu gösterebildi. Tabii ki romantik komedi bir basamak ama bunu fazla fazla, üst üste oynayınca maalesef ülkemizde oyuncu ciddiye alınmıyor. Neyse ki sıyrıldı ve kurtuldu. Bu proje de yine nokta atışı olmuş ve iyi ki kabul etmiş. Sahnelerinde her şey güzel görünüyordu.

Ushan Çakır ve Bülent İnal'ın birlikte oldukları sahne tadından izlenmedi. Uyumları birbirlerine sahne vermeleri karşılıklı jest ve mimikleri hoşuma gitti. Ushan'ı bu dizi de gördüğüme sevindim. Ayrıca karakteri de yakışmıştı. Ushan her rolü hemen üzerine giyiyor zaten o yüzden on numara beş yıldız bir iş çıkarmıştı.

Haluk Piyes'i uzun zamandır izlemiyordum dizide olduğunu da bu gün yazıyı hazırlarken gördüm bana sürpriz oldu. Bu kadar yetenekli olup bu kadar uzak durması bana garip geliyor. Dizilerde de oynamasını isterdim. Yanlış hatırlamadığımı düşünüyorum 2016'dan sonra uzun süre bir ara vermişti zaten 2022'de bir filmle geri dönmüştü. Bir iki dizi haricinde sadece sinema oyuncusu olması da güzel bir şey tabii ki ama dizilerde de görmek isterdim şahsen. Dönem filminde oynadığı için deneyimli olduğundan mı bilmem bayağı iyi sahneleri vardı. O gözü karalığı o korkusuz Türk kanını güzel yansıtmıştı.

İlker Aksum çok değişik bir insan. Her karakterinde yeniden keşfediliyor. Bir projede olmadığı zaman oyunu unutuluyor sonra döndüğünde ne kadar iyi oyunu varmış dedirtiyor. Ve bu durumu sadece İlker Aksum'da görüyoruz. Bu dizide de aynen böyle oldu. Bayağı iyi, güzel sahne çıkardı deyip durdum.

Öncelikle dizide kullanılan efektler olağanüstüydü. Bu alanda da gelişmeye başladığımızı düşünüyorum. Dizinin jeneriği de çok güzeldi. Yine aynı şekilde ses, ışık ve çekim açıları çok güzeldi. Kullanılan plato hoşuma gitti. Oyuncuların giydiği kıyafetler dizinin dokusuna uygundu. Hikayenin geçtiği dönemin atmosferi gerek kıyafetlerle, gerek platoyla, gerek oyuncuların enerjisi ile ekrana güzel yansımıştı. Oyuncuların arasındaki enerjiyi de sevdim. Beni en çok zikir sahnesi etkiledi, oyuncular gerçekten güzel hazırlanmışlardı. Replikleri, hikayesi ve işleyişi yerindeydi. Bülent İnal'a yazılan replikler kalbime dokundu. Yazının kısası bence son zamanların en iyi dönem işi olmuş. Tüm emeği geçenleri ellerine sağlık, verdikleri özen biz izleyiciye de net bir şekilde geçti. Vaktiniz varsa hemen platforma girin ve izleyin. Bence bu diziyi kaçırmayın.
Bu yazı renklitirtil bloguna aittir ve kullanılması kesinlikle yasaktır.

MEVLÂNÂ CELÂLEDDÎN-i RÛMÎ
Tür: Dram, Aksiyon, Entrika
Yönetmen: Can Ulkay
Senaryo: Ali Aydın
Yapımcı: Kerim Ayyıldız
Yapım: Kalefilm
Yapım Yılı: 2023
Bölüm sayısı: 10
Yayın Günü: Cuma
Yayın Kanalı: TRT1 / tabii.com
Başlangıç Tarihi: 16 Haziran 2023
Konu:
Doğduğu toprakları Moğol işgali nedeniyle terk ederek Batı'ya doğru yola çıkan Sufi şair Rumi'nin asıl yolculuğu, yaratıcısıyla daha derin bir bağlantı kurarak hayattaki gerçek amacını öğrenme isteği ve kendini anlama felsefesi olacaktır.
Oyuncular:
Bülent İnal
Kaan Yıldırım
Ahu Türkpençe
Mehmet Ali Nuroğlu
İlker Aksum
Mert Turak
Devrim Özkan
Nilay Deniz
Levent Can
Burak Can
Yusuf Çim
Baki Davrak
Burç Kümbetlioğlu
Ushan Çakır
Mert Karabulut
Gizem Aydın
Can Nergis
Turgay Aydın
Haluk Piyes

Yorum Gönder

2 Yorumlar

  1. Ben en son beşinci bölümde kalmıştım sanırım. Rumi için neden İnal gözümde bir olmamış gibi geliyor ara ara ama yerine de kim olabilirdi desen hiçbir fikrim yok. Okuduğum onca şey sonrası gözümde canlanan Rumi İnal'a benzeşmiyordu diye sanırım bir yadırgıyorum.
    Burak Can ve Yusuf Çim konusunda haklısın. Kaan bu diziye çok yakışmış, bence bundan sonra tarihi dizilerde de aranan biri olabilir. Haluk Piyes'i ilk görünce çok şaşırdım, unutmuşum resmen adamı ama çok iyi olmuş role...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende tam tersi İnal çok iyi oynamış diye düşündüm. :)

      Sil

✿Lütfen hiç bir sitenin linkini ve blogunuzun linkini paylaşmayınız.

DİKKAT !!! (BLOG LİNKİNİ PAYLAŞANLARIN YORUMLARINI YAYINLAMIYORUM)

TARTIŞMA YARATACAK CÜMLELERDEN KAÇININIZ, saygı ve sevgi çerçevesinde yorum yapmaya özen gösterelim.

LİNK, SİYASİ, SPOİLER, ÖTEKİLEŞTİRME ve TARTIŞMA yaratacak cümleleri yayınlamıyorum. :]

Yorum sahibinin yaptığı yorumun blog ve blog yöneticisi ile ilgisi yoktur. Sorumluluk yorum yapan kişiye aittir.
zhl:)