Uzak Şehrin Masalı (Dizi)

Dizi akşam akşam içime kasvet düşürerek başladı. Böyle hüzünlü dizilerde olmayan derdim aklıma gelip olmayan derdime üzülüyorum. Her dizide her karakterde kendimden bir şeyler bulmaya çalıştığımdan dolayı oluyor galiba. Kendi yerime koyup her sahnesine üzüldüğüm bir dizi olsa da ALLAH korusun böyle bir yaşamım olsun istemezdim. Hele ki şiddet dolu bir ev çok korkunç geliyor. Empati dahi kurmak istemiyorum. ALLAH bu güne kadar hayatımın hiç bir döneminde göstermedi bundan sonra ki hayatımda da göstermesin inşallah, hiç kimseye göstermesin. Ben bu diziyi izlerken tırnaklarımı yedim ve bazı sahnelerinde ileri düzeydi rahatsız oldum. Keşke şiddet sahnelerini betimlemek yerine o sahnede şiddet oluyor algısı yaratılsaydı yani gösterilmeseydi daha iyi olurdu. Dizide ki tek sorun bence buydu. Umarım ilerleyen bölümlerde böyle sahneler görmeyiz ve bir kadının mücadelesini izleriz.

Aslıhan Güner yine yıktı geçti. Her sahnesinde oynamadı yaşadı. Öyle iyi duyguyu geçirdi ki hayran olmamak mümkün değildi. Umay karakterinin 16 yaşında bir kızı ve 6 yaşında hasta bir oğlu var. 16 yaşındaki kızı yanına olmamış gibi geldi. Aslıhan annesi yerine ablası gibi duruyordu. Büyük ihtimal karakter çocuklarım olmadan asla şeklinde işlenecek gibi geliyor. Performansı ile ilk bölümün kahramanıydı.

Barış Kılıç ve Aslıhan fiziksel olarak yakışmışlar. Barış ilk bölümde performans yönünden bana biraz pasif geldi. Karakteri ile bütünleşememiş bir olmamışlık vardı. Bir kaç bölüme düzelir inşallah. Yoksa fazla havada kalan bir karakter olur.

Timur Acar resmen karakterin ötesinde kendinden bile nefret ettirecek bir oyun sergiledi. Resmen Affan karakterini üstüne giymişti ve ben tiksindim. Böyle iğrenç karakterleri televizyonda çok gördük ama bu başka bir boyuttu. Engelli oğluna şiddet uygulayacak kadar kötü bir karakterdi. Kısa zamanda karakterin ölmesini istiyorum. Timur Acar, Affan olarak felaket iyiydi. Ne kadar iyi bir oyuncu olduğunu bir kez daha kanıtladı.

Begüm Birgören'in son yaptığı hiç bir projesi uzun soluklu olmadı. Umarım bu proje uzun soluklu olur ve bu döngü kırılır. Aslında çok iyi bir oyuncu çok severim ama şansından bir türlü tutmadı oynadığı diziler. Umay'ın ablası Sonay karakterine yakıştırdım. Biraz farklı bir karakter... Bu yüzden nasıl işleyecekler merak ediyorum.

Zeynep Eronat'ı bu karaktere asla yakıştıramadım. Affan karakterinin annesi karakterine hayat veriyor ve oğlu kadar çirkin bir kalpli anne. Affan karakterinden ne kadar tiksindiysem bu karakterden de o kadar tiksindim. Karakter dahi olsa sevgisiz insanlara tahammülüm yok.

Dizide en fazla şiddet sahneleri rahatsız etti. Bunun yanı sıra kameranın yakınlaşma sahneleri (zoom) vardı, acilen bunu bırakmaları lazım. Ayrıca dizinin müzikleri çok zayıftı, sahneleri güçlendirmiyordu. Bunların haricinde konuyu ve işleyişi sevdim. Kars gibi güzel bir memlekette çekim yapıyorlar. Geçiş sahnelerine Kars'ın güzellikleri daha fazla koyabilirler. Kars'ın ön plana çıkarsa dizinin albenisi biraz daha artar gibi geliyor. Dizide ağız yoktu bu durum hoşuma gitti. Bir memleketin yerlisi olmayan insanlar ağız yapamıyorlar. Bu durumda izleyici için ters etki yapıyor. Yıllardır ''Doğu şivesi, Karadeniz şivesi, Anadolu şivesi'' diye diye yanlış ağızlar yapılıyor. Bu da izleyiciyi aşırı sıkmıştı. Bu yüzden bu şekli iyi olmuş inşallah bozmazlar. Dizinin ilk bölümünde bir şeyler eksik gibi geldi, kurgu kısmında mantık hataları mı vardı tam emin olamadım. Affan, Umay taksi ile kaçarken neden koşmadı, koşsa direk tutardı gibi bir çok sahnede sorular var aklımda. Neyse ilk bölümün günahı olmaz minik hatalara değil bir bütüne bakmalıyız. Açıkçası şiddet sahneleri yüzünden ne kadar güzel bir dizi olacak gibi dursa da biraz keyfim kaçtı. İkinci bölüme göre diziyi izleyip izlemeyeceğime karar vereceğim. Dizinin tutma ihtimali yüksek. Çünkü total izleyicisinin sevebileceği türde bir dizi. Eğer bir kadının mücadelesi üzerine yazılmış dram dizilerini seviyorsanız bir şans verin belki siz seversiniz.
Bu yazı renklitirtil bloguna aittir ve kullanılması kesinlikle yasaktır.
UZAK ŞEHRİN MASALI
Tür: Dram
Yönetmen: Mustafa Şevki Doğan,  Tuğçe Hükeyme Küçükkalıpçı
Senaryo: Can Sinan
Yapım: 25 Film
Yapımcı: Fırat Parlak, Koray Şahin 
Yapım Yılı: 2021
Yayın Günü:  Pazar
Yayın Kanalı:  FOX TV
Başlangıç Tarihi: 12 Eylül 2021
Konu:
“Hepimiz kendi masallarımızın kurbanıyız...”
O gece Demirkan Konağı’nda yaşanan deprem, Umay’ın hayatındaki bütün taşları yerinden oynattı. Yıllardır kocası Affan’ın zulmüne evlatları için katlanan Umay için bu olay, bardağı taşıran son damla olmuştu. Çocuklarını alıp evi terk etti. Doğup büyüdüğü köye, Eskitepe’ye, uzun süredir kırgın olduğu ablası Sonay’a sığındı. El ele verip tüm küskünlükleri geride bıraktı iki kardeş. Hayatlarına bir çekidüzen vereceklerdi. Aile yadigarı mandırayı yeniden çalıştırmaya başlayacak, kimseye müdana etmeden yaşayacaklardı. Ama kul kurarken kader gülerdi. Karşılarına mazisi karanlık, gizem dolu bir adam çıktı… Kürşat Eroğlu… Yaralıydı. Kaçaktı. Çok korktular önce ondan. Ama Kürşat, Umay’ı ve çocukları, Affan’ın zulmüne karşı cansiperane korudu. Mandırayı ayağa kaldırmalarına yardım etti… Ve iki kız kardeş bir kez daha büyük bir yol ayrımına geldi. Çünkü herkesin geçmişinde büyük sırlar vardı. Ve zamanın açığa vurmadığı hiçbir sır yoktu…

Oyuncular:
Aslıhan Güner
Barış Kılıç
Timur Acar
Begüm Birgören
Zeynep Eronat

Yorum Gönder

4 Yorumlar

  1. Diziye hiç denk gelmedim. Şiddet sahneleri olması kötü, sadece varmış algısı da yapılabilirdi. Millet bunları izleye izleye başkasına şiddet uygulamayı normal görmeye başladı.

    YanıtlaSil
  2. Tanıtımını görmemiştim çok güzel anlatmışsın emeğine sağlık😉

    YanıtlaSil

✿Lütfen hiç bir sitenin linkini ve blogunuzun linkini paylaşmayınız.

DİKKAT !!! (BLOG LİNKİNİ PAYLAŞANLARIN YORUMLARINI YAYINLAMIYORUM)

TARTIŞMA YARATACAK CÜMLELERDEN KAÇININIZ, saygı ve sevgi çerçevesinde yorum yapmaya özen gösterelim.

LİNK, SİYASİ, SPOİLER, ÖTEKİLEŞTİRME ve TARTIŞMA yaratacak cümleleri yayınlamıyorum. :]

Yorum sahibinin yaptığı yorumun blog ve blog yöneticisi ile ilgisi yoktur. Sorumluluk yorum yapan kişiye aittir.
zhl:)