Alija (Dizi)

Bu diziyi ilk TRT1'in haber saatinde görmüştüm. Sanırım yeni sezon başlarında filandı. Dizinin kamera arkasını gösterirlerken dikkatimi çekmişti ve -''Ben bu diziyi beklemeliyim!'' demiştim. Sonrasında dediğim gibi yaptım ve sabırla bekledim. Ne zaman, ne zaman derken sonunda başladı. Dizinin ilk bölümünün sonunda beklediğime değdiğini fark ettim. Aslında başlarda acaba doğru mu anlatıldı diye bir kaygım oldu. Fakat Alija'nın görüşünü savunduğu inancını doğru şekilde aktardıklarını düşündüm.

En başta dizinin jenerik kısmı beni çok etkiledi. Zaten Balkan şarkılarına/türkülerine karşı zaafım vardı bunu harmanlamaları farklı bir duygu uyandırdı bende. Tüylerim diken diken oldu, içim ürperdi. Üzerine dizi dualarla başlayınca benim için dizi farklı bir boyut kazandı.

Dizi, Alija'nın gençlik döneminden başladı. Anladığım kadarıyla son nefesine kadar yaşadıkları, başarıları ve ailesi anlatılacak. Dizinin her sahnesinde duygu geçişi yaşadım. Senarist o kadar güzel ve akıcı yazmıştı ki bir sahnede içim ısınırken, diğer sahnede üzüntü duydum. Gerçekten şimdi olduğu gibi geçmişte de biz müslümanlar için büyük haksızlıklar yaşanmış.

Gerçek bir hayatı anlattığı için dizi boyunca müslüman bir ülkede doğduğum için şükrettim. Alija'nın dostu Hasan'ın yaşadıkları ve son nefesini verdiği sahneler beni çok etkiledi. Baki Çiftçi karaktere çok iyi can vermişti. Yine aynı şekilde Alija'nın yaşadıkları, haksızlığa uğraması da çok üzdü beni. Alija'nın ruhu şad olsun, inandıkları ve inancı yüzünden çok şey yaşamış, çok şey yaşatmışlar.
Oyuncular genelde tanınmış oyunculardan oluşuyordu.

Usta oyuncuların böyle kıymetli bir hikaye için bir araya getirilmesi çok iyi düşünülmüştü. Cast kime aitse işinde çok iyi biri olmalı. Özellikle Alija'nın gençliğini oynayan Burak Poyraz ve Yurdaer Okur resmen birbirinin kopyası olarak seçilmiş. Bunun yanı sıra Alija İzetbegovic'e benzemeleri de tam isabet olmuş. Hatta neredeyse gerçek insanlarla oyuncuların birbirine benzediğini düşündüm. Özellikle aile kısmını çok başarılı buldum.

Çekim konusunda bir sorun yoktu, bilakis dönem dizisi olduğu için çekim rengi hoşuma gitti. O Balkanların otantik yerleşimine çok yakışmıştı. Senaryo dolu doluydu. Replik kısmı bayağı zengindi. Bir önceki dizisinde de çok başarılı bir proje ortaya çıkardığı için bu projede de iyi olacağını tahmin ediyordum ama sanki daha naif, daha yumuşak bir anlatım vardı bu projede. Sanki dizi değil de bir film izliyormuş gibi hissettim. Yayın yönetimini bana bıraksalar bu gün 6 bölümü de yayınlardım. Çünkü bölüm sonunda devamını izlemek istedim. Sanki bir sinemaya gitmişim ve filmin yarısında teknik sıkıntı yaşanmış, yarısında çıkmak zorunda kalmışım gibi hissettim.

Oyuncu performansı kısmında Yurdaer Okur direk olarak dikkatimi çekti. Yine yapmış yapacağını ve oynadığı karakterle bütünleşmişti. Resmen Alija'yı yaşamış ve izleyicilere yaşatmıştı.

Keza Burak Poyraz'ın performansını da çok beğendim. Düz bir oyunculuğu olduğu halde yüksek bir performans göstererek karakterin hakkını vermişti. Gamze Doğanoğlu 'nu ilk defa izlediğim halde çok sevdim. Daha fazla ekranda olması gerektiğini düşünüyorum. Burak Poyraz'la pek yakışmamışlardı ama gençliklerini anlattıkları için pek önemli bir detay değildi.

Görkem Yeltan ve Yurdaer Okur uyumu hoştu. Görkem Yeltan'ı oyuncu olarak beğenirim ama bu dizi de başka olmuş. Makyajsız olduğunu düşündüğüm sahnelerde güzelliğinin ne kadar doğal olduğu belli oluyordu.

Berke Üzrek, Dilşad Çelebi, Duygu Yürükçe 'nin de performansları güzeldi. Şimdiden Fatoş Kabasakal ve Berke Üzrek'in kimyasını çok merak ediyorum. Kızların eşlerinden de Emrah Girgin'in oyunculuğunu çok beğendim.

Dizi bana göre duygu yüklü güzel bir diziydi. Film tadında olması ve biyografik olmasından dolayı diğer dizilerden farklı bir yerde olduğunu düşünüyorum. Gerek kıyafetlerin kalitesinden, gerek seçilen mekanlardan, gerek oyuncularından, gerek çekim kalitesinden çok emek verildiği ince elenip sık dokunduğu belli oluyordu. Bence vaktiniz varsa bu mini diziye bir şans vermelisiniz. İlgilisine tavsiye ederim.
Bu yazı renklitirtil bloguna aittir ve kullanılması kesinlikle yasaktır. 

Dipnot: Bosna Hersek’in Efsane Lideri Alija İzetbegović’in hayat hikayesinin anlatılıyor. 6 bölümlük bu dizi, 110 günde çekildi.



Dizi ilk bölümüyle reytinglerde yayın zamanı,  45. sırada, tekrarı ise 77. sırada tamamladı.
ALIJA

Tür: Dönem, Savaş, Askeri, Dram, Aile
Senaryo: Ahmet Tezcan
Yönetmen: Ahmet Imamoviç, Ömer Gökhan Erkut
Yapım: Sancak Medya
Yapımcı: Muhammed Hakan Sancaktutan
Bölüm Sayısı: 6
Yapım yılı: 2018
Yayın günü: Salı
Yayın saati: 20:00
Yayın kanalı: TRT1
Başlangıç tarihi: 30 Ocak 2018
Konu: Bosna ve Hersek’in kurucu Cumhurbaşkanı Alija Izetbegović’in ilk gençlik yıllarından itibaren, son nefesine kadar olan zaman diliminde ki hayatını anlatıyor.
Oyuncular:
Yurdaer Okur 
Görkem Yeltan 
Burak Poyraz 
Gamze Doğanoğlu
Erdal Bilingen
Nihal Tercan
Berke Üzrek 
Fatoş Kabasakal

Yorum Gönder

4 Yorumlar

  1. vay be hiç görmemişim ben bunuu Alija İzzetbegoviç dizi olur da kaçırılır mı :) sadece 6 bölüm olması bile kalitesini kanıtlar nitelikte. reyting alınca 10 yıl sündüre sündüre dizi çekmeyi seven bir milletiz çünkü tadında bırakamıyoruz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aaa! Nasıl görmedin? Reklamı iyi yapılmıştı dizinin. :)

      Sil
  2. Benim de çok hoşuma gitti. Keyifle ilk bölümü izledim. Devamını bekliyorum. Dizinin müziklerini de Türkçeye çevirmeleri beni benden aldı diyebilirim. Mutlaka izlenmeli :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, müzikleri çok iç yakıcıydı. Sanki ağıt gibi algıladım sanatçının sesinden bu da içime çok işledi. :)

      Sil

✿Lütfen hiç bir sitenin linkini ve blogunuzun linkini paylaşmayınız.

DİKKAT !!! (BLOG LİNKİNİ PAYLAŞANLARIN YORUMLARINI YAYINLAMIYORUM)

TARTIŞMA YARATACAK CÜMLELERDEN KAÇININIZ, saygı ve sevgi çerçevesinde yorum yapmaya özen gösterelim.

LİNK, SİYASİ, SPOİLER, ÖTEKİLEŞTİRME ve TARTIŞMA yaratacak cümleleri yayınlamıyorum. :]

Yorum sahibinin yaptığı yorumun blog ve blog yöneticisi ile ilgisi yoktur. Sorumluluk yorum yapan kişiye aittir.
zhl:)