Papatya Çayı Toniği

Eskiden bitki çayı içmeyi çok severdim.  Günde bir iki bardak muhakkak içmeyi tercih ederdim.  Sağlık sorunlarım  ortaya çıkmaya başladıktan sonra  bazı gıdalar ve  bitki çaylarından uzak durmam  söylendi.  Bende   bitki çaylarının her çeşidini  stok yaptığım için haliyle elimde bir sürü çay kaldı.  Geçen haftalarda sosyal medya  hesaplarımdan birinde  ne yapacağımı bilmediğimi yazdığımda bir  arkadaşım -''İçemiyorsan yüzüne sür.'' yazdı. Bunun üzerine araştırmaya başladım. İnternet üzerinde çok farklı  şekillerde tonik  yapılışı buldum.  Fakat cildim çok hassas olduğu için  cesaret edemedim. Bende bunun üzerine mantığıma yatkın olduğu şekilde  bir  tonik oluşturmak istedim.

Tonik işe yaradı mı diye sorarsanız evet cildimin biraz daha düzelmesine sebep oldu. Aslında bu çay içmek için verilen bir çay. Yani günlük papatya ve naneyi kaynatarak içersek de cildimizi düzeltmemize yardımcı olurmuş ama ben içemediğim için yüzüme sürmeyi tercih ettim. 

Öncelikle aktarlardan kurumuş papatya alabilirsiniz. Benim gibi elinizde içeriğinde sadece papatya olan sallama çayları varsa kullanabilirsiniz. Kurumuş papatyaları nane yapraklarıyla kaynatarak, sallama çayları da kaynamış suyun içinde demleyerek yapabilirsiniz.

Malzemelere gelince; 
1 tane içeriği sadece papatya olan sallama çayı ve ya 5-6 yaprak papatya
3-4 yaprak taze nane
Bir bardak su 
1 kaç damla alkolsüz saf gül suyu (Gıdalara katılan gül suyu olabilir.)

Bir cezveye bir bardak su konulur içerisine taze nane yaprakları atılır ocakta kaynatılır.
Su kaynar kaynamaz cezve ocaktan alınır.
Bardağa konulan suyun içerisine bir tane sallama papatya çay konulur ve demlenmesi beklenilir. 
Bu sırada kullanacağımız kabın içerisine 1-2 damla kadar gül suyu konulur. 
Ilıyan çayımız bu kaba konularak kullanılmaya başlanır. 
Haftada 2 kez uygulanabilir. 1,5- 2 haftaya kadar buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. 7 günü geçtikten sonra renk değişimi ve koku durumuna göre 7 gün daha kullanmaya devam edebilirsiniz. 14 günü geçen su kullanılmaz.
***
Kurumuş ve ya taze papatya ile yaparken; 

5-6 tane taze nane yaprakları doğranır üzerine 1 çorba kaşığı kadar papatya konulur. 3 su bardağı su ile bu şekilde 30 dakika bekletilir. Daha sonrasında bu su biraz ocakta ısıtılır. (Kaynamayacak) Soğuması beklenen su süzülerek 14 gün boyunca haftada 2 kez olmak üzere kullanılabilir. 14 günü geçen suyu kullanmamaya dikkat edin.

Yapılan su tonik gibi  tampon pamuk  ve ya normal pamuk yardımı ile  cilde sürülür. Belki bazı ciltlerde  alerji gibi bir durum olabilir bu yüzden tüm  yüzünüz yerine  sadece akne başlarınıza  ve ya siyah noktalarınızın üzerine sürerek denemeyi  unutmayın. 

 İçerikte neden nane papatya ve gül suyu kullandığımı da eklemek istiyorum. 
Papatya akne, sivilce ve lekelerin temizlenmesine ve azalmasına, cilt hastalıkları ve döküntülere iyi gelen bir bitki.
Nane ise, kan akımını hızlandırarak canlandırmasından, anti bakteriyel ve antiseptik özelliğe sahip olmasından kullanmak istedim. Yani; cildi canlandırırken hemde bakteri olan bölgelere müdahale ediyor. Bu da ciltlerde ki enfeksiyonu, sivilce başlarında ki ağrıyı ve de ciltte oluşan kızarıkların oluşmasını önlüyor.
Gül suyu tüm  ciltler için kullanılabilen bir su'dur. Ciltte iltihaplanmayı önler ayrıca  cildin nefes almayan üst tabakasını temizlemeye yardımcı olur.  Cildin yağ dengesini dengeler, Neme ihtiyacı olan cildi nemlendirirken yağlı ciltlerde ise yağ oluşmasını önler. 
Bu yüzden bu üçünü  karıştırmak istedim. Zaten  internette de araştırırsanız hem faydalarına hemde bu papatya çayı toniğinin yapılışında bir arada olmasalar da bu malzemelere  rast gelebilirsiniz.
***
 DİKKAT:
Tonik benim cildimde herhangi bir soruna yol açmadı.  Severek kullandığım bir tonik oldu. Fakat bende sorun olmadığı gibi sizde de sorun olabilir. Bu yüzden  yukarıda da yazdığım gibi tekrar yazıyorum sizde alerji  durumu olabilir, kızarıklıklara yol açabilir bu yüzden   sadece sivilce  başlarınıza ya da siyah noktalarınıza sürerek  gözlemleyin. Eğer kızarıklık sivilce çoğalması ya da putur bir görünüme yol açılırsa sakın kullanmayın. Aksi halde mesuliyet kabul etmiyorum.

Yorum Gönder

6 Yorumlar

  1. Papatya tonigini çocuklarda çok kullanmistim. Bu tarif de çok güzel.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Umarım birilerine yararım dokunur. :)

      Sil
  2. Çok geçmiş olsun. Güzel fikir olmuş yüze sürmek

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Fikir veren arkadaşım sağ olsun, 40 yıl düşünsem aklıma gelmezdi. :)

      Sil
  3. Aaaa bizde dolu ben sevmiyorum icmeyi mecburda kalirsam sadece papatya icerm. Deneyim bu toniklerden severim cadi islerini ^^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben çok seviyorum ama içemiyorum. :( Dene bakalım inşallah cildinde sorun yerine yarar getirir. :)

      Sil

✿Lütfen hiç bir sitenin linkini ve blogunuzun linkini paylaşmayınız.

DİKKAT !!! (BLOG LİNKİNİ PAYLAŞANLARIN YORUMLARINI YAYINLAMIYORUM)

TARTIŞMA YARATACAK CÜMLELERDEN KAÇININIZ, saygı ve sevgi çerçevesinde yorum yapmaya özen gösterelim.

LİNK, SİYASİ, SPOİLER, ÖTEKİLEŞTİRME ve TARTIŞMA yaratacak cümleleri yayınlamıyorum. :]

Yorum sahibinin yaptığı yorumun blog ve blog yöneticisi ile ilgisi yoktur. Sorumluluk yorum yapan kişiye aittir.
zhl:)