Geçen yıl ilk  defa  Kornişon Turşusu  ile turşu yapmayı öğrenmiştim.Hatta  hızımı alamamış bir büyük bidon daha turşu kurmuştum.Bununla yetinmeyen ben, teyzemlere,yengemlere de turşu kurmuştum.Tabi; 2 bidon  3 kişi olunca haliyle geçen yıl bolca kornişon yeme fırsatı bulduk.Hala 5 kiloluk bir bidon geçen yıldan kalan kornişon turşusu var.Kendime nazarım değmesin hala taş gibi maşallah ne bir bozulma,ne bir çürüme olmadı ilk  defa yapmama rağmen.Geçen yıl çok fazla olunca bu yıl kornişon  istemediğimi anneme dile getirdim o da tamam karışık kuralım dedi.Fakat ince kabuklu orta boy  güzel bir salatalık görünce dayanamamış almış.Ee!Eve gelince de yapmak düştü.Fakat ben salatalığın birazını ayırdım hepsini kullanmadım.Onun yerine üzerine büyük ihtimal farklı bir turşuluk koyarım  diye düşünüyorum.Cidden salatalık,kornişon  görmek istemiyorum bu yıl.Her neyse yaparken  turşuyu fotoğrafladım ve tarifimi sizlerle paylaşmak istedim.
Bakalım bu yıl nasıl yapmışım;
Salatalık Turşusu 
Malzemeler:
5 kilo salatalık 
(ince kabuk,küçük ve ya orta boy)
Yarım kilo yeşil biber
10 baş sarımsak
1 bağ maydanoz
800 gram kaya tuzu
1 litre üzüm sirkesi
1 çay bardağı nohut
4 tatlı kaşığı şeker ve ya  üzüm pekmezi
6,7 tane defne yaprağı
Su
Hazırlanışı:
Salatalıkları yıkadıktan sonra  çatalla  ve ya bıçakla hafifçe deliyoruz.
Biberleri yıkadıktan sonra uzunlamasına ikiye yarıyoruz.
Sarımsakları yarım saat kadar ılık su'da bekletip soyuyoruz. (Kolay soyulması için)
Ardından bidonumuzun dibine birazcık  sarımsak koyuyoruz üzerine salatalıkları  koyuyoruz.
Ardından  üzerine biraz biber atıyoruz.
Bu işlemi bitene kadar yapıyoruz.
En üstüne nohut ve defne yaprağını  koyup  bidonu birazcık sallıyoruz.(Diplere de ulaşsın diye)
En üstüne yıkadığımız bir demet maydanoz bağını koyuyoruz.
Suyu için;
Bidonumuza göre ayarladığımız suyun içerisine kaya tuzunu  ve sirkeyi boşaltıyoruz.
Tuz eridikten sonra  şeker ve ya üzüm pekmezini de  ekleyip karıştırıyoruz.
Suyumuz hazır olduğunda  bidonumuza dizdiğimiz malzemelerin üzerine çıkana kadar suyu koyuyoruz.
Ağzını sıkıca kapatarak üzerine bir poşet geçiriyoruz ve ışık görmeyecek bir  bölümde olana kadar saklıyoruz.
(Tahminen 15-20 günde turşunuz olur)
![]()  | 
| Ben bidonumun üstünü biraz boş bıraktım sebebi ise;başka bir turşuluk alıp üzerine eklemeye karar vermem.Siz bütün bidonunuzu doldurun. | 






4 Yorumlar
Bayılırım kornişon turşuya :O Bende ki problem bir başladım mı durmak bilmiyorum.Mide fesatı geçircem o olcak :S
YanıtlaSilTeşekkürler tarif için.Şimdi olmasa da ilerde açıp bakarım yapmak için :))
Bende bayılıyordum,geçen yıl çok yeyince bu yıl özelliği kalmadı.Miden den bir doktora gittin mi?Rica ederim. :3
SilYok Allaha şükür ama turşu da sonuçta bir asit ya.O da çok tüketilince mideye zarara verir.Ondan dediydim :)
SilMide de sorun olmadıktan sonra bir şey olmaz bence.Yıllarca turşu yiyen bir şey olmayan insanlar var. :D
Sil✿Lütfen hiç bir sitenin linkini ve blogunuzun linkini paylaşmayınız.
DİKKAT !!! (BLOG LİNKİNİ PAYLAŞANLARIN YORUMLARINI YAYINLAMIYORUM)
✿TARTIŞMA YARATACAK CÜMLELERDEN KAÇININIZ, saygı ve sevgi çerçevesinde yorum yapmaya özen gösterelim.
✿LİNK, SİYASİ, SPOİLER, ÖTEKİLEŞTİRME ve TARTIŞMA yaratacak cümleleri yayınlamıyorum. :]
Yorum sahibinin yaptığı yorumun blog ve blog yöneticisi ile ilgisi yoktur. Sorumluluk yorum yapan kişiye aittir.
zhl:)