Seçim Demek Halkın Sesi Gücü Demek

Geldik bir oy kullanma gününe daha .. Ben oyumu kullandım fakat kullanmayanların kafası hayli karışık. Özellikle çogu insan  seçim görevlileri söyledigi halde yanlış oy kullanıyorlar... Fazla seçmen kagıdı oldugu için bazılarının kafası karışık bu yüzdende  yanlış oy kullanabiliyorlar.
Öncelikle seçmen kagıdın ve nufus cüzdanın yanında olacak.Sonra onları  görevliler  kontrol  amaçlı oy kullanana kadar sizden alıyorlar  seçmen kagıdınız bi şekilde çıkmazmışsa ya da  kaybetmişseniz ( ALLAH korusun) kimlik kartınızla ya da resmi  nitelik taşıyan başka belgelerle gidilebiliyor.(tık )
Şimdi iki tane sandık var birinci zarf için  3 tane oy pusulası veriliyor
**KÖYDE;
-İl genel meclisi üyeliği seçimi,
-Köy muhtarlığı ve köy ihtiyar meclisi üyeliği seçimi,

BÜYÜKŞEHİR OLMAYAN İLLERDE;
-İl genel meclisi üyeliği seçimi,
-Belediye başkanlığı ve belediye meclis üyeliği seçimi,
-Mahalle muhtarlığı ve mahalle ihtiyar heyeti üyeliği seçimi,

BÜYÜKŞEHİRLERDE;
-Büyükşehir belediye başkanlığı seçimi,
-Belediye başkanlığı ve belediye meclis üyeliği seçimi,
-Mahalle muhtarlığı ve mahalle ihtiyar heyeti üyeliği seçimi, için oy kullanılacak.** (tık)

 bunları tek zarfa koyuyorsunuz birinci sandıga atıyorsunuz. Oyunuzu kullandıktan sonra 2. zarf veriliyor buna da muhtar adayınızın kagıdını koyuyorsunuz  ikinci sandıga atıyorsunuz. Ardından imzanızı atıp  oradan (oy kullanmadan öncede attırabiliyorlar)  çıkıyorsunuz bu kadar.
**YSK'dan yapılan açıklamada, saat 07.00 - 16.00 saatleri arasında;Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüshane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis08.00 - 17.00 saatleri arasında ise; Yukarıda adları yazılı illerin dışında kalan diğer illerde oy kullanılabileceği belirtildi.** (tık)
Fakat çogu insan  muhtar adayı kagıdınıza koymuş oluyor ve oyu geçersiz sayılıyor. Aslında sandık görevlileri  sürekli uyarıyor fakat anlamayan ve ya o an duymayan  konuşmalara uyarıları dikkata almayan  oluyor. Umarım bu şekilde  çok kimsenin oyu geçersiz sayılmaz.
 Başka  geçersiz  sayılmasına sebep gösterecek maddelerde şunlar;

*Oy pusulanızın üzerinde T.C. Yüksek Seçim Kurulu filigranı bulunmazsa



*Size verilen zarfın üzerinde İlçe seçim kurulu ve sandık kurulu mührü bulunmazsa



*Oy pusulanıza mühür ya da işaret atarsanız



*Oy pusulanızda farklı bölümlere taşacak şekilde birden fazla evet ve ya tercih mührü basarsanız



*Zarfın içine el ilanı herhangi bir kagıt ya da madde koyarsanız



*Oy pusulanızı karalar parmak izi bırakır ve ya yazı yazar


*Bütünlügü bozacak şekilde oy pusulanız yırtıksa ya da yırtılırsa




**Oyunuz geçersiz sayılacaktır bunlara da dikkat edelim.**



Lütfen dikkatli dinleyelim  sandık görevlilerini. Ayrıca  empati  kurarak ve anlayışla oylarımızı kullanalım  herkesin düşünce özgürlügü olan bir ülkede yaşıyoruz  herkes birbirine saygı duyarak kendi   kalplerine beyinlerine ve vicdanlarına göre oy kullansın. Seçim demek halkin iradesi gücü sesi demek unutmayalım. Vatanımız ve şehrimiz için kim hayırlıysa o gelsin  başa inşallah. Görüşürüz  blogcum.

Yorum Gönder

0 Yorumlar