Avlu (Dizi)

Her zaman ki gibi bir dizinin ilk bölümünü izlerken telefonumdan sürekli yenileyerek dizi hakkında atılan tweetleri de kontrol ediyordum. Bir tweet cidden hoşuma gitti. Kimin bu tweeti attığını ekran görüntüsü olarak paylaşmayacağım ama o kadar hoşuma gitti ki tweeti size de kopyalıyorum.

''#Avlu Keşke bir defa bile olsa bir şeyin hakkını veren bir toplum olabilsek ama yorumlardan da görüldüğü gibi cehalet yine üst safha...''

O kadar doğru ki son yayınlanan ''iyi'' dizilerde hep bu düşüncede oluyorum. Uyarlama olduğunu bilmeden uyarlama olan dizinin adını yazıp aa ben biliyorum havasında olan mı dersiniz dizinin başında kurumlarla ilgili yoktur hayalidir yazdığı halde nerede böyle hapishane yazan mı dersiniz ne derseniz deyin. Cidden araştırmadan ve düşünmeden yazarken okuyan ne düşünür diye düşünüyorlar mı merak ediyorum. Fakat şöyle bir gerçek var eskiden gardiyan deniliyordu şimdilerde infaz koruma memuru olarak geçen mesleği yapanların kaygı ve rahatsızlıklarını anlayabiliyor ve hak veriyorum. Onların tweetlerini saygı ile okudum. Bende olsam bende rahatsızlık duyardım.

Avlu, Prisoner dizisinden uyarlama bir dizi. Prisoner, 1979-1985 yılları arasında 16 bölümlük bir yapım olarak tasarlansa da toplamda 692 bölüm olarak yayınlanmış bir diziymiş. Dizi 2013'te WentWorth Prison adı ile Avustralya yapımı bir televizyon dizisi olarak uyarlanmış. Fakat dizi yayın boyunca izleyici Orange Is the New Black ve Vis a vis dizilerine de benzettiler.


Dizi de ilk dikkatimi çeken plato oldu. Hayal ürünü olduğu için böyle bir plato kurmaları çok iyi olmuş. X bir cezaevinde çekilseydi eminim ki şu an olumsuz yorum yapanlar daha şiddetleneceklerdi. Bu şekilde yapılması daha sağlıklı olmuş hemde izlemedim ama anladığım kadarıyla orijinaline de uygun olmuş. Yüksel Aksu favori yönetmenlerimdendir elimden geldiğince projelerini takip etmeye çalışıyorum. Bu diziyi izlememin yarı yarıya nedeni de Yüksel Aksu. Diziyi izlemeden önce acaba nasıl olur diye hiç düşünmedim. Çünkü istediğim gibi olacağından emindim. Dizinin çekiminden müziğine kadar her şeyini çok sevdim. Geçişlerde kullanılan o mekanlar beni benden aldı. Dizinin yönetmeni kadar görüntü yönetmeni de çok başarılı bir iş çıkarmıştı. Dizinin konusuna işleyişine göre çekim için seçilen renkte çok güzeldi. Yazılarımı okuyorsanız artık az çok bilirsiniz böyle grimsi mat çekim renklerine bayılıyorum. Diziye kasvetli bir hava veriyor.

Dizinin set ekibi kadar oyuncuları da çok iyiydi.
Demet Evgar'ın performansı çok güzeldi. Masum bir kadın gibi hissettirmese de çoğu sahnesinde tüylerimi diken diken etti. Gerçekçilik yönünde çıtayı bayağı yükseltmişti. Karakterine iyi hazırlandığı belli oluyordu.

Ceren Moray hangi karakteri oynarsa oynasın onun havasına hemen girebiliyor. Tam bir kedi kız. Psikopat ve pislik denilince akla gelecek oyunculardan biri bana göre. Bu yüzden karakterini en çok sevdiğim oyuncu Ceren oldu. Sanki gerçek kişiliği de böyleymiş gibi geldi.

Nursel Köse tam Ceren'in karşısına yakışır bir oyuncu olmuş. İkisinin uyumunu çok beğendim. Muhteşem bir şer ikilisi olabilirlerdi. Fakat senaryo gereği düşman iki kadını oynuyorlar..

Kenan Ece'yi bu diziye hiç yakıştıramadım. Çok pasif ve çok havada bir karakter olmuştu.

Keza Şebnem Dönmez'de hiç uymamıştı. Bir şeyler eksik ve havada kalmıştı. Özellikle gözlükleri çok canımı sıktı. O kadar uyumsuzdu ki onun sahnelerinde hep gözlüğü dikkatimi çekti. Neyse ki hızlıca diziden çıktı.

Rüçhan Çalışkur'u dizi de mahkum olarak görmeyi beklerken zengin bir görümce olarak karşıma çıkması da hayal kırıklığı yarattı. Ne güzel olurdu koğuşta şöyle bir kötülük timsali olsaydı.

Çağdaş Onur Öztürk'te Kenan Ece gibi diziye olmamıştı. Gardiyan havasına girememiş gibiydi.

Şeyla Halis ve Ayça Damgacı'yı dizide gördüğüme çok memnun oldum. Biraz süredir ikisi de ortalıkta yok gibiydi ve bana göre ikisi de aynı kulvarda oyuncular. İkisinin birden dizide olması çok farklı bir karakterle karşıma çıkması beni nedensiz yere mutlu etti.

Ve son olarak Ümmü Putgül oyuncunun ismi galiba ilk dizi projesi olduğunu düşünüyorum. Şivesi ile harikulade bir performans sergiledi. Bence ekranların böyle yetenekli oyunculara ihtiyacı var.

Ben diziyi seven kısımdayım. Dizi ülkemize göre üç beş beden büyük olsa da çok farklı ülkemize uymayan bir şekilde konu anlatılsa da sevdim. Bence böyle farklı konulara ihtiyacı var ekranların. Bence sizlerde bir şans vermelisiniz. Eminim diziyi seveceksinizdir. Bolca psikopat görmek istiyorsanız hemen izlemenizi tavsiye ederim.
Bu yazı renklitirtil bloguna aittir ve kullanılması kesinlikle yasaktır.
Dizi ilk bölümüyle reytinglerde yayın zamanı, 3. sırada, tekrarı ise 24. sırada tamamladı.
AVLU

Tür: Dram, Enrtika, Suç
Senaryo: Ahmet Yurdakul
Yönetmen: Yüksel Aksu
Yapım: Limon Film
Yapımcı: Hayri Aslan
Yapım yılı: 2018
Yayın günü: Perşembe
Yayın saati: 20:00
Yayın kanalı: STAR TV
Başlangıç tarihi: 29 Mart 2018
Konu:
Deniz uzun zamandır eşinden şiddet görmektedir. Bir gece evinden gelen bağırışmalar, bir el silah sesiyle bıçak gibi kesilir. Deniz, kavga sırasında eşi Hakan’ı vurduğu iddiasıyla tutuklanır.
Tutuklu olarak kalacağı cezaevine gelen Deniz’in tek isteği kızını arayıp durumunu öğrenmektir. Fakat içeride, kendi kurallarını ve taraflarını oluşturmuş, birbirine düşman iki kadının arasında bulur kendini: Azra ve Kudret. İki kadın da Deniz’i kendi tarafına çekerek cezaevi içindeki güçlerini artırmak için mücadeleye girişir. Deniz’in ise tek isteği hiçbir belaya ve suça bulaşmadan en kısa zamanda kızına kavuşmaktır.
Oyuncular: 
Demet Evgar
Ceren Moray
Nursel Köse
Kenan Ece 
Teoman Kumbaracıbaşı 
Şebnem Dönmez 
Rüçhan Çalışkur
Çağdaş Onur Öztürk
Deniz Barut
Onuryay Evrentan Atasalihi
Eslem Akar
Şeyla Halis
Ayça Damgacı

Yorum Gönder

2 Yorumlar

  1. Birazını izledim şimdi ama ful bölümü izlemedim izleyeceğim merak ediyorum bende😊 çekilişime beklerim🌸

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çekilişe bakacağım. :)
      İnşallah izleme şansın olur. :)

      Sil

✿Lütfen hiç bir sitenin linkini ve blogunuzun linkini paylaşmayınız.

DİKKAT !!! (BLOG LİNKİNİ PAYLAŞANLARIN YORUMLARINI YAYINLAMIYORUM)

TARTIŞMA YARATACAK CÜMLELERDEN KAÇININIZ, saygı ve sevgi çerçevesinde yorum yapmaya özen gösterelim.

LİNK, SİYASİ, SPOİLER, ÖTEKİLEŞTİRME ve TARTIŞMA yaratacak cümleleri yayınlamıyorum. :]

Yorum sahibinin yaptığı yorumun blog ve blog yöneticisi ile ilgisi yoktur. Sorumluluk yorum yapan kişiye aittir.
zhl:)