Kutlu Dogum Haftası 14-20 Nisan

selam blogcum;
kutlu dogum haftası bugün başladı biliyorsun  her yıl 14-20 nisan arası etkinliklerle kutlanır ..Kafama takıldı bunu da araştırdım ve seninle hemen paylaşma geregi duydum bak neler bulmuşum seninle bir paylaşayım.. 
 kutlu dogum haftası nedir ?
Kutlu Doğum Haftası, İslam peygamberi Muhammed bin Abdullah'ın en yaygın kabul edilen miladi doğum tarihi olan 20 Nisan tarihini içinde barındıran hafta Pazartesi'den Pazar'a kadar'dır.

 ozaman mevlid kandili nedir?
Mevlit ;Mevlid, doğum zamanı demektir. Mevlid gecesi, Rebiul-evvel ayının 11. ve 12. günleri arasındaki gecedir. 
Peygamber efendimizin doğum günü, bütün Müslümanların bayramıdır

peki ikiside aynı anlama geliyorsa neden tarihleri farklıdır?
Biri Nisan ayında kutlanır.Diğeri ise Rebiul-evvel ayında kutlanır.

Sebebi de şudur;


Mevlit Kandili, Hicri takvimdeki Rebiülevvel ayının 11. gününü 12. güne bağlayan gece kutlanır.Peygamberimizin dogum gecesi olarak bilinir. Bu gün, bizim kullandığımız Miladi takvimde her yıl değişiyor.. 



Kutlu Doğum Haftası , Miladi takvimin 571 yılındaki Hicri takvimin Rebiülevvel ayının 12. gününde kutlanır. Bu gün de Miladi takvime göre tam olarak 20 Nisan 571'e denktir ve Kutlu Doğum Haftası da bu günü içine alan hafta olur.Bu şekilde peygamberimizin dogumunu yıl içerisinde iki kez kutlamış oluyoruz İlk nur cemaati tarafından başlatılan(Nurculuk, Said Nursî'nin risalelerinde açıkladığı fikirlerine dayanan, 20. yüzyıl başlarında doğan İslâmî hareket.) ve diyanet işleri tarafından desteklenerek,sevgili peygamberimiz Hz.Muhammed (s.a.v)'in miladi takvime göre dogumunun 20 nisan oldugunu öne sürerek;Türkiyede ki bir kısım müslümanın kutladıgı hafta haline gelmiştir.Etkinlikleri ise 1989 yılından ihtibaren başlamıştır..Tek Türkiye 20 nisan oldugunu iddia ediyormuş ayrıca okuduklarıma göre de şu yazıyordu ...


vikipedi: Dünyada İslam peygamberi Muhammed’in 20 Nisan’da doğduğunu iddia eden Türkiye’den başka bir ülke yoktur. Muhammed’in doğum tarihi kesin olarak bilinmemekte ve bazı kaynaklarda 570, bazı kaynaklarda da 571 yılı olarak geçmektedir. Bu konuda detaylı bir çalışma yapan Hindistanlı Müslüman ilim adamı Prof. Muhammed Hamidullah"ın araştırmalarında ve hesaplamalarında göre Muhammed’in doğum tarihinin 12 Rebiulevvel (17 Haziran 569) olduğunu doğru veya doğruya en yakın tarihi olarak ortaya koymaktadır.Kuran'da Kadir Gecesi dışında önemli bir gece yoktur. Bunun dışındakiler Muhammed peygamberden yıllar sonra başlayan gelenekselleşmiş uygulamalardır.

yani anlayacagınız gerçekte  kutlu dogum haftası Türkiyede'ki bir kısım  müslümanın   kutladıgı  hafta haline gelmiş hani benzetmek gibi olmasın 23 nisan 29 ekim gibi özel ve önemli gün olarak..Gerçekte kandil olan  mübarek gece olarak geçen mevlid kandiliymiş..Bence ikisi de kutlanabilir  peygamberimizi  ne kadar anarsak ne kadar hatırlarsak bu maneviyatımız açısından daha iyi hal alır ..Araştırırken  çogu insan  bir sürü şey yazmış bu konu hakkında kafam bayagı da bir karıştı ..Ama  fazla  ibadet göz çıkarmaz..Sadece kutsallaştırma  ya da  mübarek geceler haline getirmeyelim yeter...






Yorum Gönder

0 Yorumlar