Aziz Mahmud Hüdayi: Aşkın Yolculuğu (Dizi)

Dizi ramazanın ilk gününden bayrama kadar devam edecek ve hafta içi her gün 23.45'te yeni bölümüyle yayınlanıyor. Aynı zamanda dizi ertesi günü sabah 9.00'da tekrarı ile yayınlanıyor. Tam bir klasik TRT1 ramazan dizisi olmuş. Ben her yıl TRT1'in yayınladığı ramazan dizilerini severek izlerim. Yalnız TRT1 gereksiz yere bu dizileri geç saate koyar. Tamam tam akşam saatinde koysun demiyorum ama en azından 16 ve ya 17 saatlerine koyabilir diye düşünüyorum ya da tekrarını bu saatlere koyabilir. Yeni bölüm ve tekrarını öyle saatlere koymuş ki ben izleyemiyorum. Mecburen ertesi gün gün içinde tabii uygulamasından izliyorum.

Rüzgar Aksoy karakter seçimi için nokta atışı olmuş. İzlerken seyir zevki çok yüksekti. Gerek kızgın hali, gerek sinirli hali, gerek neşeli hali net olarak ekrana yansıyordu. Hele o ses tonu sanki dublaj studyosundan çıkmış gelmiş gibiydi. Allah vergisi acayip iyi ses tonu var. Rüzgar beyin enerjisi bana çok güzel geçti. Bu yüzden hem performansını, hem de karakteri bütünüyle üstüne giymiş olması hoşuma gitti.

Cem Kurtoğlu usta bir oyuncu olarak diziye renk katmıştı. Tasavvuf dizilerinde her zaman şeyh karakterini ayrı bir severim. Böyle güzel hikayeler anlatması ve artık hoş görünün üstüne çıkmış bir karakter olması beni kendine çeker. Üftâde Hazretleri'ni iyi ki Cem Kurtoğlu oynamış.

Duygu Gürcan şimdiye kadar hep dönem işlerinde oynadı. Günümüz hikayesinde oynadığını hatırlamıyorum varsa da bilmiyorum. Yüzü dönem işlerine inanılmaz yakışıyor. Fakat bu dizide performansını pek sevemedim. Yani sürekli asık bir surat ve üstüne şaşırmış bir suratla oynuyordu. Karakterden mi kaynaklı kendinden mi emin olamadım. Karşısındaki oyuncu a dese gözlerini açıp şaşırmış bir yüz ifadesi takınıp repliğini öyle söylüyordu. Hep böyle bir kuşkucu gibi rahatsız edici bir tavrı vardı. Bunun haricinde gayet güzel bir performansı vardı. Ben Rüzgar Aksoy ile yakıştırdım kimyaları tutmuştu.

Hakan Örge bu projeden önce iki projede izleme şansım olmuştu ve performansı güzeldi. Bu dizide de çok doğal ve gayet hoş bir performans sergilemişti. Karakteri ben kötüyüm ama içimde çıkmayı bekleyen bir iyilik var hissi verdi. İzlerken farklı oyuncuları bu karakterde düşündüm ama kafamda olduramadım. Bence karakter seçimi iyi olmuş sanki bu karakteri Hakan beyden başkası oynayamazdı.

Tuğba Melis Türk fazla tiyatral bir performans sergiliyordu. Sanki dizi değilde tiyatro oyununu televizyonda yayınlıyormuş hissi verdi bana. Anlam veremediğim bir abartı vardı gerek tepkilerinde gerek mimiklerinde. Normalde beğendiğim bir isimdir ama bu dizide beğenemedim. Hakan Örge ile yakışmışlardı sahnelerini severek izledim ama tiyatral performansı yüzünden oyunu iyi mi kötü mü emin olamadım.

Dizi Kahire, 1574 yılında Mahmud efendinin kabustan uyanması ile başladı. Kadı, Mahmud ve ailesinin yeni görev yerleri Brusa'ya gitmesi ile devam etti. Başlangıçtan Brusa kentine gidene kadar ki akışın görseli çok güzeldi. Gemi sahnelerinin efekti hoşuma gitti. Oyuncu kadrosuna bayıldım. Tüm oyuncular nokta atışı olarak seçilmişti. Cast'ı kim seçtiyse emeğine sağlık. Ayrıca görüntü yönetmeni, ses ve ışık ekibini de tebrik ederim. Resmen bir bütün olarak görsel şölen yaşatmışlardı. Her bölümü sinema çekimi gibiydi. Kullanılan plato fazlasıyla iyiydi hikaye ve işleyiş enerjisini yansıtıyordu.Bunun yanı sıra anlatılan dönemi de net bir şekilde yansıtıyordu. Kullanılan kıyafetler kaliteli duruyordu her biri ışıl ışıldı bol bol detaylarını izleme fırsatım oldu. Müzikleri ve jenerik kısmına bayıldım. Müzikler sahnelere tam oturtulmuştu ne çok yüksekti ne çok kısık, sahneleri destekliyordu. Senaryo abartısız yazılmıştı işleyişi asla sıkıcı değildi. Replikleri günlük konuşmanın yanı sıra anlamlı ve manevi olarak etkileyici şekilde yazılmıştı. Teknik kısmı olduğu gibi değendim hiç bir olumsuz kısım göremedim. Bir bütün olarak baktığımda çok güzel bir iş ortaya çıkmıştı. Oyunlarda ufak tefek eksikler olsa da çok iyi bir iş ortaya çıkmıştı. Şimdi finalini merak ederek her bölümü keyifle izliyorum. Bence vaktiniz varsa tabii üzerinden ücretsiz olarak sizde izlemeye başlayabilirsiniz. Keyifle izleyen bir izleyici olarak diziyi kesinlikle öneriyorum.
-reklam değildir.-

Bu yazı renklitirtil bloguna aittir ve kullanılması kesinlikle yasaktır.

AZİZ MAHMUD HÜDAYİ: 
AŞKIN YOLCULUĞU

Tür: Tarihi, Biyografi, Tasavvuf
Yönetmen: Kamil Aydın
Senaryo: İsa Yıldız, Uhud Tekin, Abdülselam Durmaz
Yapımcı: Mehmet Bozdağ
Yapım: Bozdağ Film
Yapım Yılı: 2024
Yayın Günü: Günlük Dizi
Yayın Kanalı: TRT1- tabii 
Başlangıç Tarihi: 11 Mart 2024
Konu:
Mahmud, kadı naibi olarak atandığı Bursa’ya ailesi ile birlikte yerleşir. Adalet konusunda taviz vermeyen Mahmud’u önemli sınavlar beklemektedir.
Oyuncular:
Rüzgar Aksoy
Cem Kurtoğlu
Duygu Gürcan
Hakan Örge
Tuğba Melis Türk
Yaşar Aydınoğlu
Barış Başar
Salih Bayraktar
Burak Alp Yenilmez
Furkan Karaca
Onur Can Kaplan
Aydın Şentürk
Nadir Ersoy
Mert İnce
Anıl Dal
Denizhan Kınacıgil
Efe Berke Yılmaztürk
Nizamettin Özkaya

Yorum Gönder

10 Yorumlar

  1. 23.45 nedir ya hu? İftar saatinden önceye bari koysalarmış. İnsanlar izlemesin dercesine ölü saatlere koymuşlar hem kendini, hem tekrarını...

    YanıtlaSil
  2. Dizi geç başlıyor diye bakamıyordum, sabah tekrarı olduğunu bilmiyordum. Bakarım artık. :) Bu tarz dizilerde gerçekten bazı kadın oyuncular abartılı oynuyor, göze batıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazıları abartılı oynuyor gerçekten. :(

      Sil
  3. böyle tarihsel dönemsel dizileri izleyemiyom :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğrudur herkesin sevdiği tür farklı oluyor. :)

      Sil
  4. Bu diziyi izlemeyi çok istiyordum ama fırsat bulamadım.Keşke biraz erken yayınlasalardı.

    YanıtlaSil
  5. Tv dizilerini senin sayende öğreniyorum abla. :))
    Bu diziyi hiç görmemişim, incelemeni okuyunca merak ettim doğrusu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Uygulama üzerinden ücretsiz izleyebilirsin canım. :)

      Sil

✿Lütfen hiç bir sitenin linkini ve blogunuzun linkini paylaşmayınız.

DİKKAT !!! (BLOG LİNKİNİ PAYLAŞANLARIN YORUMLARINI YAYINLAMIYORUM)

TARTIŞMA YARATACAK CÜMLELERDEN KAÇININIZ, saygı ve sevgi çerçevesinde yorum yapmaya özen gösterelim.

LİNK, SİYASİ, SPOİLER, ÖTEKİLEŞTİRME ve TARTIŞMA yaratacak cümleleri yayınlamıyorum. :]

Yorum sahibinin yaptığı yorumun blog ve blog yöneticisi ile ilgisi yoktur. Sorumluluk yorum yapan kişiye aittir.
zhl:)