Dilek Taşı (Dizi)

Perşembe akşamlarına harika bir dizi başladı. Fazlasıyla etkileyici bir hikayesi ve güçlü bir işleyişi vardı. Öyle ki yazıyı bile bölüm bitti ve tekrarının yarısında yazmaya başladım. Vallahi izlemelere doyamadım. Evet beğenilmeyecek olmayan diziler oluyor bende beğenmiyorum eleştiriyorum ama en eleştirilmeyecek diziyi bile eleştiren ve beğenmeyecek bir şey bulan bir kesim var bu küçücük kesim haricinde dizi genel olarak tam not aldı herkesten.

Salih Bademci oynamadı yaşadı yine bir karakterini. Her izlediğimde ne büyük bir oyuncu diyorum. Bölüm boyunca Türkiye gündeminde ilk beş sıradan hiç inmedi. Hepimiz ağzı açık bir şekilde izledik yazsam abartı olmaz. Bu adam başka bir boyut, yetenek ötesi bir yeteneği var. O nasıl duygu geçişleri, o nasıl izleyiciye duygu vermek, o nasıl sahne hakimiyetiydi öyle... Resmen bölümün kahramanı oldu. Kusursuza yakın, muazzam bir performanstı. Bu akşam üzerimden etkileyici oyununu atamayacağım sanırım. İyi ki varsın Salih Bademci.

Hazal Subaşı iyi oyuncu ve geç kalınmış bir dönem işi... Her zaman bu kızın yüzü dönem oyuncusuna uygun, bu kız dönem ve ya tarihi oynamalı diyordum. Nostaljik bakışları ile diziye nokta atışı bir oyuncu olmuş. Performansı beklediğime göre donuktu ama bu demek değil ki oyunu kötüydü tam tersi donuk ve soğuk olsa da oyunu çok iyiydi. Özellikle ağladığı sahneleri benden tam not aldı. Dram sahnelerinde çok çok iyiydi.

Ozan Dolunay'ın bıyıkları aşırı komik durmuş, ilk defa gördüğüm için biraz garipsedim. Babamın fotoğraflarına baktığım zaman tam o dönemin adamı olduğunu görüyorum ama yine de komik. Şimdi sakal moda ama cidden o dönem herkes bıyık olarak geziyormuş. Babamın fotoğrafları var toplu yemekli masalarda ve ya düğünlerde çekilmiş herkes bıyıklı. Sadece bıyıkları değil oynadığı karakterinin uçarı oluşu, çapkın oluşu da beni çok güldürdü. Bu kadar dram içerisinde Kenan bence nefes aldıran bir karakter olmuş. Ozan'da çok iyi oynamış. Sanıyorum ki Kenan, Figen'in canını çok yakacak.

Elif Doğan ve Hazal Subaşı Ozan'ın partnerleriydi. Bu yüzden gözüm alışık olduğu için ikisine de ben Ozan'a ikisini de yakıştırdım. Yani ikisinden hangisiyle olursa olsun yadırgamam. Fakat işleyişin gidişatına göre şimdi Hazal ile partner olsa da gelecek bölümlerde Ozan, Elif ile partner olacak gibi. Elif Doğan'ın oyununu seviyorum bu dizide de o sevdiğim performansını göstermişti.

Perihan Savaş, Özge Özberk, Teoman Kumbaracıbaşı, Çiçek Dilligil, Engin Yüksel gibi usta oyuncuları dizide gördüğüme çok sevindim her biri renk katmışlardı.

Tüm oyuncular sevdiğim oyuncular olunca hikaye ve işleyiş güçlü, replikler güzel yazılmış olunca eleştirecek bir şey bulamadım açıkçası. Çekim, dekor, mekan ve kıyafetler de dönemi güzel yansıtıyordu daha ne olsun. Bence dizi ilk bölümde karakterleri bize tanıttı ikinci bölümde ise açılacak gibi duruyor. İlk bölümde çok fazla olay oldu buna bir de başka olayların eklenmesini istemek garip. Dizi zaten 10 eylülde başlıyor 12 eylül bölümün sonuna denk geldi. Yani nasıl işlenmesini bekliyorsunuz anlayamadım dizi tutarsa en az iki sezon sürer ilk bölümden bir şeyler işlenirse iki sezon boyunca ne işleyecekler... Yıllardır eleştiri yapıyorum, dizi eleştiren yorumları okuyorum böyle garip eleştirileri daha önce hiç bir dizide görmemiştim. Kaldı ki dizinin bir konusu var bölümü izlemeden bakmamışlar mı anlayamadım. Tabii ki bu eleştiri teknik kısmı ve ya başka şeyleri eleştirenlere değil tamamen işleyişini eleştirenlere yönelikti. Öyle işte yazının kısası çok güçlü bir dizi başladı yayın hayatına, dönem işi seviyorsanız kesinlikle kaçırmayın. Umarım reytingleri güzel gelir sezon boyu ekranda görebiliriz.
Bu yazı renklitirtil bloguna aittir ve kullanılması kesinlikle yasaktır.
DİLEK TAŞI
Tür: Dram, Aile, Dönem
Yönetmen: Altan Dönmez
Senaryo: Can Sinan
Yapımcı: Yaşar İrvül, Efe İrvül
Yapım: Pastel Film
Yapım Yılı: 2023
Yayın Günü: Perşembe
Yayın Kanalı: kanal D
Başlangıç Tarihi: 7 Eylül 2023
Konu:
Dilek Taşı, 1980’li yılların İstanbul’unda geçen bir dram hikayesini konu alıyor. 1987 yılında başlayan hikayede yer alan Aras Rona ve Rüçhan Rona, oldukça varlıklı bir ailenin üyeleridir. Figen Kutlu, ailesiyle birlikte Rona ailesinin malikanesinde yaşamaktadır. İdam cezasıyla yargılanan Mustafa'nın eşi öldüğü için Çocuk Esirgeme Kurumu'na verilen kızı Cemre'yi Rona ailesi evlatlık olarak kabul etmek zorunda kalır.
Oyuncular:
Salih Bademci
Hazal Subaşı
Ozan Dolunay
Perihan Savaş
Özge Özberk
Teoman Kumbaracıbaşı
Elif Doğan
Çiçek Dilligil
Engin Yüksel
Afra Karagöz
Merve Engin
Besim Demirkıran
Lena Naz Kalaycı
Ömer Toprak Yılmaz
Ahmet Mark Somers

Yorum Gönder

4 Yorumlar

  1. Dizi hakkında yorumunuzu okudum. söylediğiniz her bir ifadeye kesinlikle katılıyorum. Kadınları çengelde kalmış ete benzeten, sanki galeriden araba seçiyormuş gibi kadınların seçildiği, kadınlık gururunun yerlere serildiği hamam sahnesinin çekildiği Yalı Çapkını ve toplumumuzu seküler ve muhafazakar diye ikiye ayıran, el öpme gibi kültürümüzde olan değerlerimiz çağ dışı olarak gören Kızılcık Şerbeti adlı diziler 2. sezonunu çekmişken bence kesinlikle sizin de söylediğiniz gibi Dilek Taşı dizisi 2. sezonu hak ediyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında Yalı Çapkını ve Kızılcık Şerbet'inin verdiği mesajlar var düzenli izlediğiniz zaman anlayabilirsiniz. Kızılcık Şerbeti ön yargıdan bahsediyor mesela. Önce el öpmeyi çağ dışı gösterip aslında çağ dışı olmadığını düşünen kişinin hatalı olduğu anlatılıyor. Yalı Çapkını yine hasta bir ailenin yaşamını anlatıyor. İkinci sezonla birlikte belki kadının gücünü de anlatabilir. Çünkü ilk bölümden son bölüme kadar çok şey değişti karakterlerde. Bu yüzden örneklerinize katılmıyorum. Dilek Taşı senaryoyu bozmazsa gerçekten iyi bir dizi yolu açık olsun.

      Sil
  2. Ay ne beklemem gerek hiç bilmediğim bir dizi, henüz izlemedim de... Sadece dönem dizilerini sevmiyorum ve izlerken ruhum daralıyor genelde ama ilk bölüme bakacağım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben dönem dizisi severim. Diziyi ayıla bayıla izledim, inşallah şans verirsin. :)

      Sil

✿Lütfen hiç bir sitenin linkini ve blogunuzun linkini paylaşmayınız.

DİKKAT !!! (BLOG LİNKİNİ PAYLAŞANLARIN YORUMLARINI YAYINLAMIYORUM)

TARTIŞMA YARATACAK CÜMLELERDEN KAÇININIZ, saygı ve sevgi çerçevesinde yorum yapmaya özen gösterelim.

LİNK, SİYASİ, SPOİLER, ÖTEKİLEŞTİRME ve TARTIŞMA yaratacak cümleleri yayınlamıyorum. :]

Yorum sahibinin yaptığı yorumun blog ve blog yöneticisi ile ilgisi yoktur. Sorumluluk yorum yapan kişiye aittir.
zhl:)