Akıncı (Dizi)

Yılın ilk dizisi çarpıcı fragmanlarının hemen ardından yayın hayatına başladı. Dizi iyi bir başlangıç yaptı. Türk televizyonları için denemeye cesaret edilmeyen bir tür denendi. Ne kadar başarılı olur bilemem, tutar mı onu da bilemem ama dizi için bir kaç cümle yazmak isterim.

Şükrü Özyıldız her sahnede performansı başarılıydı. Gerek Akıncı olarak gerek Fatih olarak iki hayatı da güzel canlandırdı. Aksiyon sahnelerinin zor sahneler olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden o sahnelerde daha başarılı buldum. Şahsen yapay durabilirdi de o sahneler ama Şükrü sayesinde olabildiğince doğal hale geldiğini düşünüyorum.

Büşra Develi ve Şükrü çift olarak çok iyi düşünülmüş. Birbirlerine fazlası ile yakışmışlar ve ayrıca birlikte olan sahnelerinden kimyalarının uyduğunu düşündüm. Büşra ilk bölümde meraklı ve hırslı bir gazeteci olmasının yanı sıra gururlu da bir evladı canlandırıyor. Umarım dizi de hemen aşk, romantizm işlerine girmezler de karakterini daha ne anlarız.

Yıldıray Şahinler hangi karakteri oynarsa oynasın bir kaç sene evvel kısık sesli oynadığı karakterini yıkamıyor. Sanırım hep o karakter ile anılacak. Gerçi bu dizide de ona benzer bir karaktere can veriyor. Başrol kızımızın babası karakterinin yanı sıra dizinin kötü adamlarından biri de kendisi.

Tolga Tekin hangi karakteri oynarsa oynasın o karakteri farklı bir konuma getiriyor. Farklı bir enerjisi ve o enerjiyle oyunculuğu var. İzleyiciye kendini ve karakterini hemen sevdiriyor. Bu dizide de öyle olmuş. Tolga Tekin bu dizi de Akıncı'yı koordine eden bir karakter. İlk bölümde en sevdiğim karakter oldu.

Atakan Hoşgören ve Serhan Onat ikisinin de oyunculuklarını sevdiğim seviyorum. Bu yüzden diziye renk kattıklarını düşünüyorum. İlk bölüm performanslar çok güzeldi. Fakat Atakan Hoşgören biraz daha büyük bir karaktere can verebilirdi diye düşündüm.

Müge Boz'u bu dizi ile ekranlarda gördüğüme çok sevindim. Uzun zaman olmuştu izlemeyeli özlemişim. Karakteri ilk bölümde çok geri planda kalmıştı. Umarım ilerleyen bölümlerde daha ön planda izleriz.

Deren Talu diziye olmuş ama oyunculuğu ortalamanın altında ve ses tonu için eğitim alması lazım. Ses tonunu duygularına göre ayarlayamadığı için oyunculuğu abartılı görünüyor, göz yoruyor ve izleyiciyi itiyordu. Bence oyuncuda yetenek var ama önce eğitim ve çok çalışma lazım.

Erkan Bektaş, Sermet Yeşil, Didem İnselel, Ayça Erturan, Berrin Arısoy, Berrak Kuş, Ercü Turan çok güzel performans sergilediler. Uzun zamandır televizyonda görmediğim oyuncuları izlemek hoşuma gitti.

Dizinin kurgusunun ve çekiminin yüksek bütçeli Amerikan dizi ve filmleri ile kıyaslanmasını doğru bulmuyorum. Bir cesaret ile Türk televizyonları için farklı bir şey yapılmış, denemiş ve bunu eleştirirken bütçe kısmının düşünülmeden eleştirilmesi doğru değildi. Tabii ki eksikleri vardı, bana komik gelen sahneleri de vardı ama koskoca bilmem kaç dakikalık bir dizide bir kaç komik görülen sahne yüzünden genellemek çok yanlış. Ve ilk bölüm olduğu için dizinin oturduktan sonra eleştirilmesinin daha sağlıklı olacağını düşünüyorum. Sonuç olarak ilk defa böyle bir şey deneniyor ve yanlışlar eksiklikler çok olacaktır. Birde bizler değil miyiz farklı türde hiç dizi çıkmıyor bu ülkeden aynı konular ısıtıp ısıtıp önümüze geliyor diyen... Şimdi yapılmak istenmiş, belki olmamış, belki bu türde dizilerden filmlerden esinlenmeler olmuş... Ama en azından izleyici için bir şeyler yapılmış. Bu kadar acımasız eleştiri niye? Bu şimdi bizim samimiyetimizin sorgulanmasına yol açmaz mı düşünmek lazım.

Ben bu dizi ile bir yolun açılacağını, bu ülkede de farklı işler yapılabileceğini düşünüyorum. Yani bu dizi başka yapımlara öncü olabilir. O yüzden yermek yerine, acımasızca eleştiriler yapmak yerine, yapıcı eleştiriler yapıp destek olunmasını doğru buluyorum. Belki ilk bölümü bir kesim izleyiciye göre olmadı ama bir kaç bölüm sonra ne olacağını bilemeyiz. Ya da ilerde başka yapımlarda neler yapılacağını bilemeyiz. Bu işler yapa yapa öğrenilir.  İzleyici olarak biz denenen işlere destek olmazsak klişe işleri izlemeye devam etmek zorunda kalırız. Devam etmek zorunda kaldığımızda da 
-'' Hep aynı işler! Bu sektör gelişmiyor, hep uyarlama!'' dememeliyiz. Yani diziye şans verin bir kaç bölüm devam edin. Geleceğin ne olacağını ya da bu dizi ile birlikte neler olacağını bilemeyiz. Adı üzerinde ilk defa deneniyor, yıllarca bu türde çekilmiş ve oturmuş bir tür değil. 

Her neyse dizi de eksiklikler çoktu. Aksiyon sahneleri biraz abartılı geldi, biraz daha abartılmadan çekilebilir. Bir de aksiyon sahnelerinde kamera çok oradan oraya çekim açısını değiştiriyor bu da beni çok yordu başımı döndürdü bunlarda biraz kontrollü olabilir. Akıncı'nın gözlüklerinin tasarımı fazla tuhaftı. Ben Akıncı denildiği zaman kostümün biraz daha geçmişle bağlantılı bir şeyler olmasını isterdim. Belki biraz Osmanlı zamanının kıyafetlerinden esintili olmasını isterdim. Kıyafet kısmı benim için hayal kırıklığına yol açtı. Eğer dizinin yolu açık olur ve devam ederse kıyafetlerin kesinlikle değişmesini isterim. Diziyi izleyince anlayacaksınız atalarımıza vurgu yapılıyor. Kıyafete baktığımızda fazla Amerikanvari duruyor bu da bu ne perhiz bu ne lahana turşusu dedirtiyor. Yaratılmak istenilen kahramanın tamamen ciddiyetinin kaybedilmesine sebep oluyor. Bunun gibi bir kaç beni rahatsız eden sahneler vardı ama yukarıda yazdığım gibi ilk bölümün günahı olmaz.

Dizi de en çok sevdiğim kısım replikleriydi, verilmek istenilen mesajdı ve anlatımdı. Bana göre senarist güzel bir hikaye çıkarmıştı. Fakat kurgu kısmı yüzünden eleştiriler çok geldi diye düşünüyorum. Dizinin çekimini sevdim, diziye yakışır ve ellerinden geldiği kadar özenilmiş bir teknik kısım vardı. Çekim rengini çok sevdim, kullanılan mekanlara bayıldım. Büşra'nın kıyafetlerini sevdim. Aslında genel olarak kadın oyuncular için seçilen kıyafetleri sevdim. Sonuç olarak, hikaye ve teknik kısım olabildiğince iyiydi. Bence diziye en azından bir kaç bölüm şans verilmesini düşünüyorum... Deneyin, belki seversiniz.
Bu yazı renklitirtil bloguna aittir ve kullanılması kesinlikle yasaktır. 

AKINCI
Tür: Aksiyon, Romantik, Fantastik
Yönetmen: Veli Çelik
Senaryo: Hakan Kandal
Yapım: NTC Medya
Yapımcı: Mehmet Yiğit Alp
Yapım Yılı: 2021
Yayın Günü: Cuma
Yayın Saati: 20.00
Yayın Kanalı: ATV
Başlangıç Tarihi: 1 Ocak 2021
Konu:
Suç dünyasına karşı amansız bir mücadele yürüten Akıncı, terör örgütlerine İstanbul'da yapılacak silah teslimatını haber aldığında bu duruma müdahale etmek ister. Orhan, topladığı istihbaratla ona bu 'bıçak sırtı' operasyonda yardımcı olur. Üç yıldır Akıncı ile ilgili yaptığı haberlerle tanınan ve onun gerçek kimliğine ulaşmaya çalışan gazeteci Nergis Emiroğlu da hem haberin hem de Akıncı'nın peşindedir. Akıncı bir yandan silah teslimatını durdurmaya çalışırken bir yandan da ülkede birçok yasadışı faaliyetin arkasında olan örgütün Türkiye'deki bağlantılarının kim olduğunu bulmaya çalışmaktadır. Akıncı'yı yakalamak ve adalete teslim etmek isteyen Terörle Mücadele Şube Müdürü Kemal Günay'ın başında şimdi başka bir bela vardır: Ele avuca sığmayan, başına buyruk çalışmayı seven Komiser Cüneyt bizzat Akıncı dosyasında görev almak üzere İstanbul'a çağrılmıştır.

Oyuncular:
Şükrü Özyıldız 
Büşra Develi
Yıldıray Şahinler
Tolga Tekin
Erkan Bektaş
Sermet Yeşil
Didem İnselel
Serhan Onat
Atakan Hoşgören
Ayça Erturan
Müge Boz
Berrin Arısoy
Berrak Kuş
Yılmaz Bayraktar
Ercü Turan
Deren Talu

Yorum Gönder

20 Yorumlar

  1. Dün akşam denk geldi baktım diziye ilk bölümü fena değildi bakalım ilerliyen zamanlarda nasıl bir yol alacak..emeğine sağlık canım benim sevgiler sevgiler..

    YanıtlaSil
  2. Dizinin fragmanına bir kaç kez rastladım. Dediğin gibi ilk kez yapıldığı için çok fazla eleştirel yaklaşmamak lazım. Ama tanıtımlardan gördüğüm kadarıyla (bahsettiğin gibi) kostüm fazla amerikanvari olmuş.

    YanıtlaSil
  3. Ne yalan fragmanı görünce bir şaşırdık, güldük ama çok haklısın. Bu tarz dizilere destek vermezsek klişeli, silahlı dizileri izleriz. Diziyi izlemeden tek beklentim tek olay ve kişiler üstünden gitmemeleri, bir kaç bölümde farklı olaylara, konulara değinmelerini isterim. Konuda terör dedi, büyük ihtimal öyle devam edecek ama farklı konular hoş olabilir. Bakalım devamında neler olacak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belki işlenir nasıl yol alacağı belli değil ama dediğin gibi olabilir. :)

      Sil
  4. ilk yayınından beri evimizde 2 kere 1. bölüm izlendi :D güzel konusu var ama akıncının maskesi bana çok asit açtı ya komik duruyor hiç gerçekçi değil :D

    YanıtlaSil
  5. Umarım sonunda bozulmaz ilk bölüm gayet güzeldi bence 😊

    YanıtlaSil
  6. dizi izleme özürlü olarak söylüyorum ilk defa sende gördüm :)))

    YanıtlaSil
  7. Baştan sona katılmadan edemedim. Ayrıca yepyeni bir dizi hakkında böyle dolu dolu yazmandan da çok keyif aldım canım tırtıl. ellerine sağlık '^^ senin dizi fikirlerini online olarak twitter dan takip eden biri olarak artık buradan da uzun uzuuuun okurum ^^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun çok mutlu etti, çok teşekkür ederim. :)

      Sil
  8. Ben de diziye bir şans verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bir bakayım birinci bölüme. Ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil
  9. Dizi ile ilgili yorum yaptım ama gelmemiş. Üstelik iki kere girdim. Sanırım teknik hatadan dolayı bir ara atıyordu sayfalar.

    YanıtlaSil
  10. Bu tarz filmler tamam da diziler çok cezbetmiyor beni

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zevk meselesi, diziyi seven çok izleyici oldu. :)

      Sil

✿Lütfen hiç bir sitenin linkini ve blogunuzun linkini paylaşmayınız.

DİKKAT !!! (BLOG LİNKİNİ PAYLAŞANLARIN YORUMLARINI YAYINLAMIYORUM)

TARTIŞMA YARATACAK CÜMLELERDEN KAÇININIZ, saygı ve sevgi çerçevesinde yorum yapmaya özen gösterelim.

LİNK, SİYASİ, SPOİLER, ÖTEKİLEŞTİRME ve TARTIŞMA yaratacak cümleleri yayınlamıyorum. :]

Yorum sahibinin yaptığı yorumun blog ve blog yöneticisi ile ilgisi yoktur. Sorumluluk yorum yapan kişiye aittir.
zhl:)