Kuruluş: Osman (Dizi)

Neredeyse izlemekten diziye yazı giremeyecektim. Normalde her dizi de böyle olmaz ama bu diziye ba- yıl-dım. Sahneler o kadar akıcı ki zaman nasıl geçti ilk bölüm nasıl bitti anlamadım. Engin Altan'a karşı duygularımı biliyorsunuz o yüzden ilkini izleyememiştim ama buna Burak için şans vereceğim demiştim. Keza haftalardır beklediğime değdi.

Burak Özçivit resmen dizi de mimik şov yapmış. İlk bölümde böyleyse devamında nasıl olacak çok merak ediyorum. İlkini izlemedim ama sosyal medya da okuduğum kadarıyla Ertuğrul'dan daha iyi savaşıyormuş. Yani savaş sahnelerinde Burak daha iyiymiş, ne kadar doğrudur bilemiyorum. Yalnız benden tam not aldı. Başarısı daim olsun mimiklerine bakmaktan sahnelere odaklanamadım.

Nurettin Sönmez yanlış anlamadıysam bir önceki diziden devam eden Bamsı karakteriymiş. Oyuncu karaktere hakim olduğu için bana göre en iyi o oynuyordu ve performansı hoşuma gitti.

Ragıp Savaş'ı başka bir tarihi dizide izlediğim için performansının iyi olacağını biliyordum. Keza düşündüğüm gibi de oldu. Karakterle tam olarak bütünleşmiş mi emin olamadım ama bölümler geldikçe daha iyi olacaktır.

Saruhan Hünel bildiğim kadarıyla ilk defa bir tarihi dizide oynuyor. Oyunculuğu iyi olsa da tarihi dizi farklı bir alan olduğu için acabalarım vardı. Daha ağır daha çok emek isteyen bir karaktere bürünmesi zor olacak gibi gelmişti. Fakat çok doğal ve yerinde bir oyunculuk sergilediğini gördüm. Bence diziye yakışmış.

Ayşegül Günay'ın ses tonu çok güzel değil mi? Böyle hep fettan, ortalık karıştırıcı rollerde görmeye alışkın olunca bu dizi de nasıl olacak merak ediyorum. Yürekli bir kadın olacağı kesinde senarist nasıl işleyecek merakla bekliyorum.

Aslıhan Karalar dizinin kadersiz karakterlerinden birine can veriyor. İlk bölümde en çok üzüldüğüm karakter oldu. Şimdi bu karakteri nasıl işlerler emin değilim ama inşallah yüzü güler. Aslıhan karakter olarak doğru seçim gibi geldi. Umarım bu şekilde devam eder karakter.

Özge Törer tarihe baktığımız zaman başrol kadın olması gerekir. Burak'a partner olarak çok kadın oyuncu ismi geçmişti ama Özge'nin olacağını hiç düşünmemiştim. Daha doğrusu ''noname'' bir ismin olacağını hiç düşünmemiştim. Oyunculuğu nasıl olacak bilemiyorum, ilk bölüme göre gayet güzel bir performans çıkardı.

Buse Arslan dizi konusunda talihsiz olan oyuncularımızdan. Umarım bu dizi tutarda şansı döner. Buse'nin şimdiye kadarki tüm projelerini izledim, haliyle oyunculuğunu biliyorum. Oyunculuğunu severim ama diziye yakışmış mı tam karar veremedim. Gelecek bölümlere bakmak en doğrusu olacak sanırım. İlk bölümde oyunu yerindeydi.

Alma Terzic dizinin kötü kadını karakterinde. Oyuncu o kadar yılan bakıyor ve hareketleri o kadar yılan ki ister istemez sinir oluyorsunuz. Daha önce tarihi dizide oynadığı için karakteri hemen sahiplenmiş hiç yadırgamamış belli. Kadın karakterlerin içerisinde en iyi performansı sergiledi. Bence seyirci tarafından çok nefret edilecek.

Dizi hakkında görüşlerim; 
Gönül isterdi ki her oyuncuyu tek tek yazayım ama o zaman yazı uzar giderdi. Bana göre hepsi iyi oynadı ve hepsi kendi karakterinde harikalar yarattı. İlk bölüme göre hepsi iyiydi. Dizi Ertuğrul'un devamı olduğu için yeni bir dizi değilde sezon başı yapmış gibi bir his verdi. Yani sanki bir kaç bölüm oynamış gibi başladı. Bölüm biraz acıklı ve ağırdı. Hüzünlü bir şekilde başlamış olması bence iyi olmuş. Çünkü direk efsanevi savaş sahneleri ve aksiyon dolu bir sahne olsaydı abartılı olmuş olurdu. İlk defa izleyen bana göre tam kıvamındaydı. İlk bölümde karakter olarak kim hangi karakterde pek çözemedim. Sanırım bir kaç bölüme ihtiyacım var.

Diziye hakim olanlara göre diğer sezonların yazılış şekliyle aynı düzeyde yazılmış. Dizi de beni rahatsız eden hiç bir şey olmadı ama seyircisini hiç sevmedim. Diğer bölümlerde kesinlikle sosyal medya takip etmeyeceğim. Sürekli Engin Altan fotoğrafı paylaşıp triplere giren kanser bir kitlesi var. ciddi anlamda rahatsız edici ve dayanılmazdı. Bu kanser kitle haricinde diğer diziye hakim olan izleyicisi diziyi beğendiler. Genel olarak onların düşüncelerini dikkat etmeye çalıştım.

Dizi de aksiyon ve savaş sahnelerine bayıldım. Aybars'ın yaralandığı sahneye ve getirilişine çok üzüldüm. O kadar acıklıydı ki bende ağladım. Zaten nasıl başladı nasıl bitti anlamadığım için herhangi bir hata göremedim. Hakim olan seyirciye göre şive ya da ağızda sorun varmış. Yani daha çok İstanbul Türkçesine kayma olmuş. Diğerinde nasıldı bilmediğim için bana güzel geldi. Osman Bey'in siyah incisi atına aşık oldum. Oyuncu bir Türk atı ilk defa gördüm. Maşallah kimin atıysa çok bakımlı, zeki ve güzeldi. Dizinin müzikleri heyecan verici ve sahnelere uygundu. Kurulan plato, kıyafetler ve kullanılan eşyalar hoşuma gitti. Çekimde kullanılan renk paletine hayran oldum. Teknik açısında dört dörtlüktü. Ben diziyi çok sevdim, belki Engin Altan olmasaydı ilkini de çok severdim. Burak için başladım ama hikaye ve işleyişi için devam etmeyi düşünüyorum. Tarihi dizileri seviyorsanız bence izleyin, tavsiyemdir.
Bu yazı renklitirtil bloguna aittir ve kullanılması kesinlikle yasaktır.
Dizi ilk bölümüyle reytinglerde yayın zamanı, 1. sırada, tekrarı ise 12. sırada tamamladı.
(Dizi Total, AB, 20+ABC1 gruplarında 1. oldu.)
Kuruluş: Osman

Tür: Tarihi
Yönetmen: Ahmet Yılmaz, Fethi Bayram
Senaryo: Mehmet Bozdağ, Atilla Engin, Aslı Zeynep Peker Bozdağ, Ozan Bodur
Yapım: Bozdağ Film
Yapımcı: Mehmet Bozdağ
Yapım Yılı: 2019
Yayın Günü: Çarşamba
Yayın saati: 20:00
Yayın kanalı: ATV
Başlangıç Tarihi: 20 Kasım 2019
Konu:
O, kömür karası gözleriyle, gaza ve hürriyet ateşini tutuşturacaktı. Adı, Ertuğrul Gazi oğlu Osman'dı…
Karanlığın içinde ona yol gösteren "aşk" oldu…
Kan ve gözyaşıyla sulanan topraklarda, gök ekini gibi biçilen; yedi göğü, yedi yeri, dağları, denizleri aşacak bir milletin rüyasını "aşkla" gördü.
Gücünü kılıcından değil, "aşktan" aldı… Zorbalığa adaletle; köleliğe hürriyetle direnen, tarihin gördüğü en büyük imparatorluğa adını "aşkla" verdi.
72 milleti kıran bozuk düzene karşı başkaldırı, mazlumların sessiz çığlığına umut, Kuruluş'un adı oldu…
Kuruluş Osman… 400 çadırlık bir obadan, "ilahi aşkla" kurulan bir cihan imparatorluğuna yürüyüşün hikayesi.
Oyuncular:
Burak Özçivit
Nurettin Sönmez
Ragıp Savaş
Saruhan Hünel
İsmail Hakkı
Tuğrul Çetiner
Ayşegül Günay
Alma Terzic
Emre Basalak 
Abdül Süsler
Eren Hacısalihoğlu
Özge Törer
Buse Arslan
Aslıhan Karalar
Serhan Onat
Uğur Arslan
Açelya Özcan
Emel Dede
Yiğit Uçan
Ali Sinan Demir
Şevket Çapkınoğlu
Ayşen Gürler
Yaşar Aydınlıoğlu

Yorum Gönder

4 Yorumlar

  1. Konusu akıcı birde sevilen aktör veya aktirsitler bir araya gelince ortaya sürükleyici bir eser çıkıyor.
    Öneri ve diğer detaylar için editöre teşekkür ederiz.

    YanıtlaSil
  2. Bende engi altan ı pek sevmiyorum. Bu sezona burak için bakacağım. Ne yazık ki bu dizi de karakterlerin pek yüzü gülmüyor. İlk sezonu hiç oturup kendim izlemedim ama evde takip edildiği için göz gezdiriyordum denk geldikçe kimi hah bunu sevdim bunun için izlerim dediysem öldü. 😢

    YanıtlaSil

✿Lütfen hiç bir sitenin linkini ve blogunuzun linkini paylaşmayınız.

DİKKAT !!! (BLOG LİNKİNİ PAYLAŞANLARIN YORUMLARINI YAYINLAMIYORUM)

TARTIŞMA YARATACAK CÜMLELERDEN KAÇININIZ, saygı ve sevgi çerçevesinde yorum yapmaya özen gösterelim.

LİNK, SİYASİ, SPOİLER, ÖTEKİLEŞTİRME ve TARTIŞMA yaratacak cümleleri yayınlamıyorum. :]

Yorum sahibinin yaptığı yorumun blog ve blog yöneticisi ile ilgisi yoktur. Sorumluluk yorum yapan kişiye aittir.
zhl:)