This Blog is protected by DMCA.com

29 Nisan 2019 Pazartesi

Islak Kek Yapılışı

Brownie yani ıslak keki yapmayalı yıllar olmuştu. Ramazan içinde çok fazla tatlı yemediğimiz için ramazan öncesi değişiklik olsun diye yaptım. Tadı çok güzel olunca bunu sizinle paylaşmak istedim. Annem kekin malzemesinden un katmadan önce kakao katıp kekin sıvı malzemelerinden sos yapıyormuş ama ben ayrıca sos yapmak istedim. Bu şekilde sanki üzerine ganaj sos yapıp dökmüşüm gibi oldu hemde çok güzel ıslandı. İlk etapta fırından kek incecik çıkınca çok üzüldüm. Kekin kalınlığını unuttuğum için kabarmadığını düşündüm. Fakat sosu koyduğum an kek yavaş yavaş kalınlaştı ve normal kek boyutuna geldi. Islak kekin çok şekerli olmasını istemiyorsanız sosunun şekerini azaltabilir ya da çok ıslak istiyorsanız içine katılan sütü çoğaltabilirsiniz. Yaptığım gün misafirim vardı ondan yatığım gün ikram ettim ve koca borcamdan sadece 2 dilim kaldı. Kalan 2 dilimi ertesi gün tadında beklediği zaman daha iyi olduğunu keşfettim. Bu yüzden acele değilse 1 gün bekletmenizi ya da gün içinde çok erken saatlerde yapıp bekleme süresini uzatmanızı tavsiye ederim. Ben süslemeden yedim ama isterseniz siz süsleyebilirsiniz. Umarım bu tarifi sizde yapar ve seversiniz. Şimdiden afiyet olsun.
Bu yazı renklitirtil bloguna aittir ve kullanılması kesinlikle yasaktır.
Malzemeler

Kek:
  1. 3 adet yumurta
  2. 1 klasik su bardağı süt
  3. 1 klasik su bardağı sıvı yağ
  4. 1 klasik su bardağı toz şeker
  5. 2 yemek kaşığı kakao
  6. 1,5 klasik su bardağı un
  7. 1 paket kabartma tozu
  8. 1 paket vanilya
  9. Kek kalıbını yağlamak için 1 yemek kaşığı katı yağ
  10. İsteğe göre 1 su bardağı fındık (Ben kullanmadım.)

Sos:
  1. 2 klasik su bardağı süt
  2. 1,5 yemek kaşığı kakao
  3. 1 klasik su bardağı toz şeker
  4. 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  5. 1 tutam tuz


Yapımı:
  • Öncelikle bir kapta vanilya, kabartma tozu, kakao ve unu karıştırın.
  • Kek karıştırma kabında yumurta ve şekeri krema haline geline kadar çırpın.
  • Ardından süt ve şekeri ekleyip biraz daha çırpın.
  • Başka kapta karıştırdığımız un karışımını topaklanmaması için elde ettiğimiz sıvı karışıma eleyin.
  • Sonra son bir kez daha un karışımı tozmaması için önce kaşıkla sonra mikserle çırpın.
  • Dilerseniz kek karışımına fındık kırıp 1 su bardağı kadar fındık ekleyebilirsiniz.
(Ben eklememeyi tercih ettim.)
  • Yağlanmış olan borcama kek karışımını boşaltıp bir yere borcamı kaldırıp hafifçe vuruyoruz.
(Her tarafa iyice yayılması ve havanın çıkması için)
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzerine kabuklaşana kadar pişiriyoruz. 
  • Üzeri kabuklaşınca ısıyı 150 dereceye indirip içinin pişmesini bekliyoruz.
(30 dakika kadar sürdü benim ama sizin fırınınızda farklı olabilir o yüzden kontrollü pişirin.)


Kek fırında pişerken sosunu yapıyoruz:
  • Tüm malzemeleri küçük bir tencereye alıp topaklaşma gidene kadar biraz karıştırıyoruz sonra ocağa alıyoruz. 
  • Sos bir taşım kaynadıktan sonra ocaktan alıp ılımaya bırakıyoruz.
  • Kek ocaktan çıkınca ilk sıcağı geçince bir çatal ya da bıçak yardımı ile keki deliyoruz ve hemen sosu döküyoruz.
(Kekin soğuk olmaması lazım o yüzden ilk sıcağı çıkar çıkmaz sosu muhakkak dökün içine iyi çekmesi gerek.)
  • 10 dakika kadar dışarıda beklettiğimiz keki soğuması için buzdolabına alıyoruz.
  • Yaptığımız keki bir kaç saat dinlendirip servis yapabilirsiniz ama ertesi gün sos iyice keke geçtiği için daha güzel oluyor.
Afiyet olsun.




14 yorum:

  1. Ellerine sağlık,
    ıslak kek vazgeçilmezlerimizden.....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Bu yapışımdan sonra benimde vazgeçilmezim olabilir. :)

      Sil
  2. O zaman bir ara deneyeyim. Çok teşekkürler. Ellerine sağlık canım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım beğenirsiniz, ben teşekkür ederim. :)

      Sil
  3. Ellerinize sağlık.Ben de anneniz gibi yapıyorum.Kek harcından bir bardak ayırıp ,piştikten sonra üzerine döküyorum.Çikolatalı gibi oluyor.Bir de sizin tarifinizi deneyeyim bakalım:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tarif benim değil aslında netten araştırıp biraz ölçülerini değiştirip yaptım. Bir daha ki yaptığımda bende harçtan ayırıp yapacağım. :)

      Sil
  4. harika, bayılıyorum ben ıslak keke. Çay, nescafe ve kahveyle çok uyumlu bir kek.Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kahve ile denememiştim, bir daha ki sefer deneyeyim. Teşekkür ederim. :)

      Sil
  5. Yanıtlar
    1. Afiyet olsun diyesim geldi, teşekkür ederim. :)

      Sil
  6. Ben bunu da deneyeyim en iyisi:D Bakalım bunu ne zamana yaparım:)) Ama yaparsam mutlaka buraya yorum düşerim^^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Denemeni tavsiye ederim. Benim yaptığım, yapmamla bitmesi bir oldu gibi oldu. Yorumunu bekliyorum. :)

      Sil
  7. Tam da diyetteyken olmadı ama şimdi.. 😅😅 Neyse birkaç kilo gittikten sonra ödül niyetine deneyebilirim. 😋

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Küçük bir kaçamak yapıp diyetine kaldığın yerden devam edebilirsin. Ödül olarak güzel olur, evet. :)

      Sil

✿Lütfen hiç bir sitenin linkini ve blogunuzun linkini paylaşmayınız.

DİKKAT !!! (BLOG LİNKİNİ PAYLAŞANLARIN YORUMLARINI YAYINLAMIYORUM)

TARTIŞMA YARATACAK CÜMLELERDEN KAÇININIZ, saygı ve sevgi çerçevesinde yorum yapmaya özen gösterelim.

LİNK, SİYASİ, SPOİLER, ÖTEKİLEŞTİRME ve TARTIŞMA yaratacak cümleleri yayınlamıyorum. :]
zhl:)

Tasarım:Sawako Kuronuma