Kornişon Turşusu Yapılışı

İlk defa turşu kurdum. Tam turşu zamanı olduğundan öğrenmek amaçlı annecim ben kurabilir miyim dedim. O da tabi ki dedi ve bana bıraktı. Biz turşuyu çok severiz öğünlerden birinde olmazsa diğerinde mutlaka olur o yüzden 2 ayrı büyük bidonda turşu kurdum biri sırf kornişon biri de yine kornişon baskınlı karışık turşu oldu.
 
İlk defa yaptığım halde çok güzel tuttu ve şuan olgunlaşma aşamasında her gün bakıyorum acaba oluyor mu diye şükür ki yüzüm kara çıkmadan bu işinde üstesinden geldim. Hali hazırda yapıyorken fotoğrafladım ve sizle de paylaşmak istedim. Bu arada limonlu da kurabilirsiniz ama ben sirkeyi tercih ederim. Hem çabuk geliyor turşu hem de limonlu kadar ekşi olmuyor tabi damak tadına göre değişir. Birazcık size de tariften bahsedeyim.
 
15 kiloya göre malzemeler...
Malzemeler;
15 kilo kornişon
Yarım bağ maydanoz
Yarım kilo sivri biber (acı)
8 baş sarımsak
2 su bardağı sirke
250 gram Kaya Tuzu
Bidon alabildiğince musluk suyu

Yapılışı;
Öncelikle sarımsakları ılık suda 15 dakika kadar bekletip kolayca soyuyoruz.
Ardından;

Önce kornişonları bir güzel yıkıyoruz biraz suyu aktıktan sonra yanlarındaki çöplerini temizleyip deliyoruz.
(Ben bu işlemi iğne ile yaptım çatal ve bıçakla da hafifçe delerek yapabilirsiniz.)

Bu işlem bittikten sonra içine atacağımız yarım kilo biberi yıkayıp saplarını kesip ikiye yarıyoruz...
Ardından büyük kornişonları alta 1 sıra dizip üstüne sarımsaklardan azıcık atıyoruz ve birazda biber koyuyoruz bu işlemi bidon dolana kadar tekrarlıyoruz.
Bidon dolduktan sonra sirkeli suyunu hazırlıyoruz.


Büyükçe bir tencereye 250 gram kaya tuzunu koyuyoruz üzerine 2 bardak sirke döküp birazcık karıştırıyoruz. Karıştırdıktan sonra tencereye yüze yüz musluk suyu dolduruyoruz ve tuzu eritmek için karıştırıyoruz. Tuz biraz eridikten sonra bidona boşaltıyoruz .
(Eğer bidon yarım kalmışsa kalanını musluk suyu ile dolduruyoruz tekrar sirkeli su yapmıyoruz.)

Sirkeli su işlemi bittikten sonra bidonun sonuna yarım bağ maydanozu yıkayıp saplarıyla öylece büküp koyuyoruz.

...ve kapağını sıkıca kapatıp ışık ve güneş görmeyecek kuru bir yerde muhafaza ediyoruz...
Eğer herhangi bir sorun yoksa 15-20 gün içerisinde yemeye başlayabilirsiniz.
Afiyet olsun...

30 Kasım 2014 Güncelleme:
Turşum oldu ve çok sevildi .10-15 gün içerisinde oldu fakat paylaşmak bu güne nasipmiş kütür kütür olması ay nasıl yaptın denilmesi beni çok mutlu etti büyük annem yaşındaki görmüş geçirmiş bu işin üstadı insanlar bile benden tarif isteyip beğenmeleri beni çok gururlandırdı. Umarım benim tarifime göre yaptıktan sonra sende övgü alırsın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar