Vuslat (Dizi)

Yılın ve sezonun ikinci yarısının ilk dizisi Vuslat ile başladı. Normalde eğer ara olmasaydı başka diziler de gelecekti ama ilk dizi olmak Vuslat dizisine nasip oldu.
Öncelikle Satrancı Urefa ne demek onu öğrenmemiz lazım.
indigodergisi'nin 2012 yayınına göre;
Satrancı Urefa, Büyük Tasavvuf Alimi Muhyiddin İbn-i Arabi tarafından tasavvuf yolunu öğrencilerine öğretmek üzere geliştirilmiş bir oyundur. Halk arasında ''Yılanlı Dama'' olarak bilinir. ''Urefa'' arifler demektir. Arif ise bilen demektir. Bilenlerin satrancı…
Dizinin konusuna göre;
Vuslat, ''İyi insan'' olmak için çıkılan ''aşk yolculuğu''nun serüvenleri üzerine kurgulanarak, tüm karakterlerin insana ait hallerini İbn-i Arabi'nin Satranc-ı Urefa oyunu ile anlatacak. (7.01.2019 yayınlı sözcü gazetesi)
Dizi tam TRT'ye yakışacak türde bir diziydi. TRT daha çok kültürümüze uygun diziler yapmayı seçtiği için bu dizi de o yönde bir dizi olmuştu. İlk bölümde yer yer tasavvufa yakın sahneler vardı. Ben dizinin genel ambiyansını sevdim. Diğer dizilere nazaran farklı bir havası vardı. Bu hali de bana göre çekiciydi. Fakat ariflerin satrancı'nı doğru bir şekilde betimleyip anlatabilecekler mi biraz kuşkum var. Konu ve tema hoş görünse de benim için işleyiş her zaman bir adım önde oluyor ve en dikkat ettiğim kısım oluyor. Eğer işleyiş kısmında da istenilen verilirse çok güzel bir dizi olacağını düşünüyorum.

Kadir Doğulu'nun oyunculuğunu diğer izleyicilere göre ben beğenerek izliyorum. Bana göre bir önceki projesinde oyunculuğunu daha iyi bir yere getirmişti. Bu dizi ile de pekiştireceğini düşünüyorum. Gerçekçilik konusunda da kendini geliştirdiğini fark ettim ve çok sevindim. Özellikle ses ve tonlama konusunda bana istediğimi vermeye başlamış. Diğer projelerinde sesini iyi kullanamıyordu. Çok baskın olması gereken yerlerde sesi tizleşiyordu. Bu şekilde sesinin incelmesiyle sahne gerçekçiliğini kaybedip etkili olmuyordu. Fakat gerilim olan sahnelerde ilk bölüme göre bunu aşmış gibi görünüyor. İlerleyen bölümlerde Kadir, karakter ile bütünleştikçe daha pürüzsüz mükemmel olacağını düşünüyorum. Kadir karakter için nokta atışı olmuş.

Devrim Özkan'ı ikince kez izleme şansı buldum. İlkinde bir dönem dizisindeydi ve oyunculuğu göz dolduruyordu. Hatta o dizide neredeyse tüm oyuncular çok ağırken aralarında göze batmıyordu. Bu dizide ise ilk bölüme göre tam oturmamış ama göze batmıyordu. Biraz mimikleri ile ilgili problemi var gibi duruyor. Yani donuk ve mimiksiz oynuyordu. Belki karaktere ısınamamış ya da karakteri kavrayamamış olabilir. Baştan ön yargılı olmak istemem bir kaç bölüm izlemem lazım ama sanki olmamış gibi hissettim. Fakat Kadir kimyaları uymuştu. Şahsen ikisinin olduğu sahneleri çok beğendim. Hatta Neslihan'dan sonra ilk defa bir kadın başrol karakterle yakıştıklarını düşündüm.

Mehmet Özgür müthiş bir oyuncu. Ustayı kötü karaktere koy kötü karakter olduğu için nefret ediyorsun, iyi karaktere koy sarılasın, elini öpesin geliyor. Her karakterin oyuncusu tanımının karşılığı bir oyuncu. Bu dizi de biraz tasavvuf bilgisi olan, maneviyatı yüksek bir karakter. Bence karaktere yakışmıştı.

Ümit Kantarcılar bence bölümün kahramanıydı. O bakışlar, o mimikler, o beden dilini doğru kullanışı ve inandırıcı oyunculuğuyla beni kendine hayran bıraktı. Sahneleri hemen hemen yükselten bir oyunculuk sergiledi. Bu dizi de başrolü geçen bir karakter olursa hiç şaşırmam. Kötü olmak ancak bu kadar yakışabilirdi.

Baran Bölükbaşı hangi dizi de oynasa yarıda dizi bitti. Doğru düzgün finali olan ve uzun soluklu bir dizi de oynaması nasip olmadı. Bu dizi de beklediğimden iyi bir performans ile başlamadı. Bir kaç dizisi olduğu için daha iyi bir performansı olacağını bekliyordum. Belki karakterdendir ama istediğimi alamadım. İleri ki bölümlerde karaktere daha fazla sahne verilirse belki daha iyi anlama fırsatı buluruz.

Ve Erdem Akakçe...
Fiziksel olarak kiloluyken sanki daha fazla oynadığı karaktere adapte oluyordum gibi geliyor. Yine oyunculuğu çok iyi ama zayıflayınca bir garip geldi. Sanki o hep sevdiğim oyuncu gibi değil de başka biriymiş gibi geliyor. Ondan hep yüzüne bakıyorum ve oyunculuğuna dikkat edemiyorum. Fakat iyi bir oyuncu olduğu için sahnelerini severek izliyorum. Anladığım kadarıyla Mehmet Özgür gibi biraz tasavvuf bilgisi olan, maneviyatı yüksek bir karakter. dizi de görmek çok güzel.

Dizinin çekim açılarını çekilen mekanları ve kullanılan parçaları beğendim. Giyilen kıyafetlerden çok dekor kısmı daha bir ilgimi çekti. Dekorları kim düzenlediyse çok hoş düzenlemişti. Çekim rengi koyu ve mat ağırlıkta yapılmıştı. Dizinin hikayesine çok uygun olduğunu düşündüm. Bunların hepsini bir araya getirince bir bütün olarak çok beğendim ve kusur bulamadım. Sadece ilk bölümün işleyişinde bir iki tane mantık hatası olarak gördüğüm sahneler vardı onu da ilk bölümün nazar boncuğu olarak nitelendirdim. Dizi başlamadan önce ilgimi çekmese de izleyince hoşuma gitti. Eğer denk gelirseniz ya da dizi arayışındaysanız sevebileceğiniz bir dizi olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden diziyi size tavsiye ederim.
 Bu yazı renklitirtil bloguna aittir ve kullanılması kesinlikle yasaktır.
Dizi ilk bölümüyle reytinglerde yayın zamanı, 6. sırada, tekrarı ise 21. sırada tamamladı.
VUSLAT

Tür: Entrika, Aile, Dram, Romantik
Senaryo: Betül Yağsağan
Yönetmen: Murat Onbul
Yapım: A23 Medya
Yapımcı: Ece Beyter
Yapım yılı: 2019
Yayın günü: Pazartesi
Yayın saati: 20.00
Yayın kanalı: TRT1
Başlangıç tarihi: 7 Ocak 2019
Konu:
Aziz, babası ve annesinin devleştirdiği holdingin başında tek yönetici olarak bulunmakta ve kendi dünyasında Tanrıcılık oyunu oynamaktadır. Feride’ye âşık olduğu andan itibaren kendini ve hayatı sorgulamaya başlar. Ancak Aziz konumundaki biri için vazgeçmesi gereken çok fazla şey vardır.
Feride; babası, üvey annesi ve kardeşleri ile birlikte sakin bir hayat yaşamaktadır. Faik Süheyla ile birlikte açtığı terzi dükkanını çalıştırmakta ancak Hasibe’nin bitmez tükenmez istekleri ve çocukların masraflarına yetişememektedir. Feride babasına yardım etmek para için bir butikte çalışmaya başlar. Böylece baba kız evi geçindirmek için didinmektedir. Feride bir gece Aziz’in işlediği ve bariz bir şekilde örtbas ettiği bir cinayetlere şahit olur. Polise şikâyet etmekte kararlıdır. Ancak Feride polise gideceği anda, kardeşi Fırat’ın da işin içinde olduğunu öğrenir. Aziz, tek başına savaşan bu kızı bir böcek gibi ezmeye yetecek kadar güçlüdür. Feride ise ne yapacağını bilmez bir halde. Bu karışık süreçte Aziz, Feride’ye âşık olacak; Feride de Aziz’e ilgi duymasına rağmen gururu Aziz’e yaklaşmasına engel olacaktır. İki aşığın önce kendilerini aşmak gibi bir engeli vardır. Aşklarını kabullendikten sonra da bu aşkın imkansızlığı ile yüz yüze kalacaklardır.
Oyuncular: 
Kadir Doğulu
Devrim Özkan 
Mehmet Özgür
Ümit Kantarcılar
Pelin Uluksar
Baran Bölükbaşı
Serra Pirinç
Gamze Süner Atay
Erdem Akakçe
Özcan Varaylı
Şeyla Halis
Gözde Kaya

Yorum Gönder

4 Yorumlar

  1. Diziden beklenti yüksek olunca bazen de hayal kırıklığım oluyor.Ya da bana mı öyle geliyor bilmiyorum..
    EN iyisi yorum yapmayayım izleyeyim daha iyi.Teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. Biz de izledik ailecek. Tasavvuf kisimlari guzeldi. Kizi ilk defa gordum ve begendim. Cok donuk gelmedi. Umarim guzel devam eder. Devaminda klasik bir Turk dizisine donecegi icin ilk birkac bolumu izlerim yine sadece ama. Artik Kadir Dogulu'nun dizileri tutsun istiyorum. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah dönmez ve böyle devam eder. Gerçekten klişeye dönünce sıkılıyorum. Evet ve Baran Bölükbaşı'nın... :)

      Sil

✿Lütfen hiç bir sitenin linkini ve blogunuzun linkini paylaşmayınız.

DİKKAT !!! (BLOG LİNKİNİ PAYLAŞANLARIN YORUMLARINI YAYINLAMIYORUM)

TARTIŞMA YARATACAK CÜMLELERDEN KAÇININIZ, saygı ve sevgi çerçevesinde yorum yapmaya özen gösterelim.

LİNK, SİYASİ, SPOİLER, ÖTEKİLEŞTİRME ve TARTIŞMA yaratacak cümleleri yayınlamıyorum. :]

Yorum sahibinin yaptığı yorumun blog ve blog yöneticisi ile ilgisi yoktur. Sorumluluk yorum yapan kişiye aittir.
zhl:)