Börü (Dizi)

Çok bekletti izleyicisini ama sonunda beklememize değdi. Hoş geldin ekranlara BÖRÜ! Dizi daha başkamadan beni tanıtımlarıyla çok etkilemişti. Beklemesi beklenilen zaman diliminde başlamaması beni üzse de beklemeyi asla bırakmadım. Dizi hakkında bilgiler geldikçe daha çok heyecanım artmıştı. Bu gün de ilk bölümü yayınlanacak diye içim kıpır kıpır oldu sürekli bir bilgi var mı diye sosyal hesaplarımı yenileyip durdum.

İlk defa bir dizi de bu kadar heyecan ve etki duyduğumdan dolayı benim için gelmiş geçmiş en özel dizi oldu. Dizi 2014 Diyarbakır'da başlıyor. Askerimizin tehditlere karşı mücadelesini izleyeceğimiz dizi, tam beklediğim gibi çıktı. Haberlerde duyduğumuz konuların olguları çok net ve şeffaf bir şekilde doğrudan işlenmesi bir tebriği hak eder nitelikteydi. Her zaman önce oyunculardan sonra teknikten yazarım ama bu sefer önce teknik kısmından yazıma başlamak istiyorum.

Bu çekim ve ses kalitesi Türkiye'de ilk sanırım. Dizi başladığı andan itibaren resmen ekrana yapıştım. Sanki evde değilim de sinema salonunda Hollywood filmi izliyormuşum hissine kapıldım. Tüm incelediğim diziler bir yana bu dizinin çekimleri bambaşka olmuştu. Açılar, çekim stili, arkaplanlar, mekanlar, çekim rengi, ses netliği, görüntü geçişleri muazzamdı. Hele o sahnelerde ki minik ayrıntılar beni benden aldı. Bunun yanında güçlü bir hikaye, güçlü bir konu, güçlü kurgu ve güçlü bir işleyişte dizinin tadına tat katmıştı. Birde aklımdayken yazayım repliklerin altı çok iyi doldurulmuş duygu sömürüsü ve ya bir taraf olmadan doğrudan izleyiciye sunulmuştu. Bu da benim için dizi ekibinin ne kadar zeki ve işinde ne kadar iyi olduğunu gösteriyordu. Özellikle Alper Çağlar'ın zekası hayranlık duyulacak derecedeydi.

Serkan Çayoğlu'nun artık kendi sesini kullanmaya başlaması çok iyi oldu. Dublaj olduğu zaman oyunculuğu hakkında bilgi sahibi olamıyordum ama şimdi oyunculuğunu tamamen eleştirebiliyorum.
Serkan Çayoğlu bu karakterle bakış açımda biraz farklı geldi bana. Sanırım bu karakter için çok çalışmış ve kendini geliştirmişti. Bakışları, mimikleri ve ses tonlaması çok yerindeydi. Bu da gerçekçilik payını daha çok arttırmıştı. Ben karakteri ve Serkan Çayoğlu'nun oyunculuğunu çok başarılı buldum

Emir Benderlioğlu'nu oldum olası beğenirim. Diziye farklı bir renk kattığını düşünüyorum. Ayrıca karakter olarak da çok renkli bir karakter. Çabuk sinirlenen ama ortamı ısıtan bir karakter. Bu yüzden de en sevdiğim karakter Turan oldu.
Fırat Doğruloğlu bayağıdır yoktu. Böyle kaliteli bir işle dönüş yapması beni çok sevindirdi. Fırat Doğruloğlu'nu gördüğümde nedense çocukluğumu görüyor gibi oluyorum. Bu karakteri de ona çok yakışmış. Behçet Orbay ile tamamen bütünleşmişti. İzlerken Fırat'ın oyunculuğunu değil Behçet karakterinin sahnelerini izliyor gibi hissettim.

Keza Mesut Akusta'da bu şekildeydi. Karakterin havasına o kadar iyi girmişti ki İrfan Aladağ adlı gerçek bir insan var ve ben onu izliyor gibiydim. Ayrıca Fırat Doğruloğlu ile olan sahnelerinde çok iyi paslaşmışlardı.

Murat Arkın'da kendini özleten oyunculardan. Böyle değerli oyuncuları daha çok ekranda görmek istiyorum. İzlerken oyunculuğu tadından izlenmiyordu. Hele o hain ile olan diyaloğunda oyunculuğunu tamamen ortaya koymuş gibiydi.

Ahu Türkpençe dizinin tek kadın askeriydi. Dağ serisinde ki performansını aynı şekilde Börü dizisine de aktarmıştı. Bu oyuncu bu ülkede hak ettiği değeri bana göre almıyor. Daha çok projede olması ve konuşulması gerekirken maalesef ekranlarda göremiyoruz. Belki de kendi tercihidir ama diğer kadın oyuncular kadar konuşulması ve değer görmesi gerektiğine inanıyorum. Asena karakteri de güzel yazılmış ve doğru oyuncu oynamıştı.

Can Nergis ilk bölüme göre çok fazla etkin değildi. Karakteri hakkında eleştirecek fazla bilgi edinemedim ama gördüğüm kadarıyla güzel bir oyunculuk sergilemişti. Fakat hangi karakteri oynarsa oynasın benim için gazeteci olarak kalacak sanırım. Bu karakterine şu an alışamadım ve yadırgıyorum.

Diğer oyuncularda pot duran bir oyuncu yoktu. Belki çekimden önce çalışmış olabilecekleri aklıma geldi. Bence Börü bir diziden daha öte bir proje olmuş. Eğer vaktiniz yoksa bile vakit ayırın, internetten izleyin yine izleyin bu diziyi. Bence bu dizi kaçmaz. Ölmeden önce izlenmesi gereken diziler listenize muhakkak alın. Bana göre dizinin tek olumsuz yönü bölüm sayısının 6 olması, sinema olarak final yapacak olması ve bölüm süresinin 60 dakika olması. Bunun haricinde olumsuz eleştirecek hiç bir şey bulamadım. Siz ne düşünürsünüz bilmiyorum ama ben diziyi fazla kaliteli buldum. Bu yüzden de şiddetle tavsiye ederim.

DİPNOT:
-5 Maddede Börü- 
*Özel kanalların ilk mini serisi. BÖRÜ; Türkiye’de özel kanallarda yayınlanmış ilk mini seri olacak. Aynı zamanda büyük finalini sinemalarda yapan ilk mini seri olma özelliğini de taşıyacak. Alper Çağlar’ın birbirine bağlı bir öykü evreni yaratma projesinin ilk adımı.

*60 dakikalık sinema kalitesinde bölümler. BÖRÜ’nün 1’er saatlik her bölümü, senaryodan prodüksiyona kadar sinema filmi kalitesinde olacak. Bölümler, dünyanın en prestijli sinema kamerası markası olan RED’in, Türkiye’de ilk kez kullanılacak RED WEAPON 8K modeli ile çekiliyor.

*Gerçeklik ön planda. DAĞ serisinde olduğu gibi gerçeklik öğesi BÖRÜ’nün de kalbini oluşturuyor. 10 ay süren araştırmalar sonrasında gerçek hikayelerden esinlenen, gerçek ekipmanlar ile gerçek mekanlarda çekilen ve gerçek eğitimlerin olduğu bir proje olan BÖRÜ’de, proje için geliştirilen mekatronik ve efekt sistemleri kullanılıyor. Özel Harekat Daire Başkanlığının faal ve emekli üyeleri ile yapılan uzun mülakatlar sonrası, geçtiğimiz dört senenin en mühim operasyonları inceleniyor.

*Türkiye’nin ilk Amerikan stüdyo modeli işi. BÖRÜ; Yaratıcı yapımcı, yapımcı ve kanalın yapım stüdyosu ortaklığında hayata geçen ilk dizi olma özelliği taşıyor.

*Prodüksiyon ve hikayenin üstünlüğü var. Seri yaratıcısının liderliğinde yürütülen proje, sektöre yeni bir soluk getirecek. Amaç, DAĞ film serisinde olduğu gibi, yakın tarihe damgasını vurmuş Polis Özel Harekat’ın büyük fedakarlıklarını taçlandırmak ve seyirciye, yurt dışındaki özenli dizi projelerinin yerli halini sunabilmek…
Bu yazı renklitirtil bloguna aittir ve kullanılması kesinlikle yasaktır. 

Dizi ilk bölümüyle reytinglerde yayın zamanı,  6. sırada, tekrarı ise 31. sırada tamamladı.
BÖRÜ
Tür: Askeri, Aksiyon, Dram
Senaryo: Alper Çağlar
Yönetmen: Can Emre, Cem Özüdur
Yapım: CaglarArts, Insignia
Yapımcı: Alper Çağlar, Doruk Acar
Bölüm Sayısı: 6
Bölüm süresi: 60 dakika
Yapım yılı: 2018
Yayın günü: Çarşamba
Yayın saati: 20:00
Yayın kanalı: STAR TV
Başlangıç tarihi: 28 Şubat 2018
Konu:
2014 baharında Türkiye. Sınırda düşmanların çoğaldığı, içeride tehlikeler çemberinin giderek daraldığı bir dönem. Türkiye Cumhuriyeti yakın tarihinin en büyük tehditleriyle karşı karşıya. BÖRÜ, vatan aşkı ile tutuşmuş yalnız kahramanların destanını anlatıyor.

Onlar son kale.
Oyuncular: 
Mesut Akusta
Ahu Türkpençe
Serkan Çayoğlu
Emir Benderlioğlu
Fırat Doğruloğlu
Murat Arkın
Ahmet Pınar
Can Nergis
Armağan Oğuz
Bedii Akın
Ozan Ağaç
Gürol Tonbul 
Tan Altay

Yorum Gönder

2 Yorumlar

  1. Son diye bir dizi vardı.Yanilmiyorsam oda mini diziydi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Son dizisi Ay yapım imzalı olup 25 bölüm yayınlandı. Şimdiye kadar sadece mini dizi olarak ''devlet kanalı'' yani resmi kanal TRT1 mini diziler yaptı. Son zamanlar oynayan Son Destan dizisi ve şu an yayını devam eden Alija dizisi var. Son Destan 5 bölümden oluşurken, Alija dizisi 6 bölümden oluşuyor. Fakat ''özel kanalların'' ilk mini dizisi Börü dizisidir. :)

      Sil

✿Lütfen hiç bir sitenin linkini ve blogunuzun linkini paylaşmayınız.

DİKKAT !!! (BLOG LİNKİNİ PAYLAŞANLARIN YORUMLARINI YAYINLAMIYORUM)

TARTIŞMA YARATACAK CÜMLELERDEN KAÇININIZ, saygı ve sevgi çerçevesinde yorum yapmaya özen gösterelim.

LİNK, SİYASİ, SPOİLER, ÖTEKİLEŞTİRME ve TARTIŞMA yaratacak cümleleri yayınlamıyorum. :]

Yorum sahibinin yaptığı yorumun blog ve blog yöneticisi ile ilgisi yoktur. Sorumluluk yorum yapan kişiye aittir.
zhl:)