Ben Kuzey Kore'ye gitmek İstiyorum #2

Başlığı gördüğünüzde verdiğiniz tepkiyi hayal edebiliyorum ama şaşırmayın sadece daha etkili olsun, dikkat çeksin diye bu başlığı kullandım. Fakat şansım olsa gitmek isterdim. 

Daha evvel başka bir turistin çekimlerini sizlerle şu yazımda paylaşmıştım. tıktık Şimdi ise başta bir turistin hesabını sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu seferki paylaşacağım hesabın adı pierredepont. 

pierredepont, bir fotoğrafçı ve kameraman. Kuzey Kore'nin yanı sıra başka ülkelerin de fotoğraflarını paylaşıyor ama genel olarak Kuzey Kore ile daha alakadar. Daha evvel ki postumda yazdığım cümleleri tekrar etmek istemiyorum. Sadece batının bize dayattığından farklı olduğunu düşünüyorum. Evet fakirlik var görülüyor ve bunun sebebi de kendi kendine bir şeyler yapmaya çalışmaları. Bir yerde okumuştum, başka ülkelerle iş birliği yapılması engellendiği için sadece Çin ile bir alışveriş içindeymiş. Şimdi bakalım pierredepont'un kamerasından Kuzey Kore nasılmış.

Hesap adı:  pierredepont

Hep bize bahsedilen Kore Kore'nin sadece başkenti Pyongyang'ın önemli olduğu diğer şehirlerinde sefaletin sürdüğüydü. Kuzey Kore'nin Kaesong şehrinden renkli bir bina. 


Kuzey Kore'nin boş sokaklarında ülkede araç bulunmadığı saatlerce bekleyen ve boş caddenin trafiğini yöneten bir trafik polisi. Tamam, tamam ironi yapmayacağım. Yıllardır yolun boş olduğu anı bekleyip boş sokakta bekleyen kadın polisleri gördük öyle bildik ve bir gerçek daha. Tabii ki araba azlığından diğer ülkelere göre belli sürelerde yoğun oluyordur ama hiç olmaması söz konusu değil. Ülkede güya 2 araba vardı onlarda yönetimindi onun harici bir iki otobüs vardı.


Burada bir polis kadın Mercedes görünce selama durmuş. Galiba zengin ya da devlet adamları bu aracı kullanıyor. Ne zaman Mercedes görse selama dururmuş.


Bisiklet yolunu boyayan kamera görünce somurtan kadınlar. Batının dayatmasına göre Kuzey Koreli biri kamera görünce tedirgin olup kendini saklıyordu. Çünkü yönetimin kendilerini tespit edip ceza vereceğini düşünüyorlardı. (Yalnız çalışma kısmında diğer takip ettiğim hesaplarda da fark ettim kadın etkeni çok büyük. Acaba toplumda anaerkil bir durum mu var sorunu aklıma getiriyor.)


Renkli boyanması yasak sadece Gri kullanılan Kuzey Kore'den bir manzara.


Bir köyden çekim. Bu da demek oluyor ki daha tarım araçları kullanmıyorlar ya da belki de ülkede yoktur kim bilir.


Hava karardıktan sonra elektriğin kesildiği söyleniyordu hep ama akşam çekimleriyle bu söylemde çürütülmüş oldu. Ben bu kapatılma olayını araştırmıştım bir önceki yazımda. Ülkede elektrik kapatılmıyor aslında ülkece elektrikten tasarruf ediyorlarmış. Normal lambalar yerine elektrikler kesilince kullandığımız aydınlatma var ya onları kullanıyorlarmış.Hatta ilk yazımdaki hesap, orada çalışıyordu geçici süreliğine, bu konudan bahsetmişti. Bilgisayarlar açıktı ama aydınlatma vardı çalıştığı yerde.


Daha evvelki yazımda alışveriş merkezinin olduğu fotoğraf  paylaşmıştım şimdi de Aqua park  paylaşımı yapayım. Batı dayatmasına göre  ülkede  hiç bir şey yoktu. Telefon bile yasaktı. 


Telefon  yazmışken.... 
Telefonuyla düğünü çeken kadın,


pierredepont ile birbirini çeken adam... 


Ülkede sanata önem verildiğini düşünüyorum. Şimdiye kadar takip ettiğim hesaplarda hep bu tarz eğitim fotoğrafları vardı.


Ülkenin açlıktan ve sefaletten kırıldığını abur - cuburun yasak olduğu yazılmıştı.


Meyveler...


Bir seyyar satıcı. 



Ve son olarak;
Kuzey Kore'den manzara çekimleri



Birde yemekleri. 

İşte böyle, daha fazlası için fotoğrafçının hesabından inceleyebilirsiniz. İlk yazımda yazdığım temenniler Kuzey Koreliler için hala geçerli. İnşallah ülke bir gün tamamen özgür bir ülke olur ve bizlerde batının dayattığı Kuzey Kore öcüdür gitmeyin dayatmasından kurtuluruz. Umarım bir gün hepimiz gitmek istediğimiz ülkelere tek tek gitme şansı buluruz. Bir başka Kuzey Kore fotoğrafları paylaşan hesapla görüşmek üzere.

Yorum Gönder

10 Yorumlar

  1. Vayyy ne değişik bize lanse edilene bak gerçeğe bak cidden bu dünya politikasına akıl erdirmek mümkün değil :(

    YanıtlaSil
  2. Bence Kim Jong Un bu yazılarından ötürü ödüllendirmek amaçlı seni ülkeye davet edecektir!Şaka bir yana hep Kim Jong un resimleri ve askeri resimler füzeler lanse edildiği için bilinçaltımızda K.Kore denilince savaşçı kötü pis çirkin dünyayı yok edecek gibi düşüncelerin oluşmasına sebebiyet veriyor.Sıkı bir yönetim vardır elbette ama tabiri caizse ‘Bunlar hep Amerikanın oyunları’ desek yeridir.İslam deyince terörist ve terörizmin akla gelmesi gibi:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Senin yazının benim blogumda spama düşmesi beni kahretti. Yakın arkadaşım nasıl spam kutusuna gider bunu kabullenemiyorum. :D Her neyse yazın spam kutusuna gitmiş ve ben şimdi fark ettim. Cidden can sıkıcı olan. Çünkü geç yazmışım ve yayınlamışım durumuna düştü öncelikle özür dilerim. Verdiğin örnek çok yerindeydi tıpkı müslümanlara yapılan algının aynısı Kuzey Kore'ye yapılıyor ve ülke yanlızlaştırılıyor. Hiç bir ülkeye bağımlı olmadığı içinde bu ülkenin insanı fakir milli geliri şu kadar diye haber yapıp hem yönetimini hem ülkeyi kötülüyorlar. Şimdiye kadar bahsedilen tüm konulara bakıldığı zaman aslında hepsi bir varsayım gibi haber yapılmış. Düşünülüyor, yapmış, bu şekilde konuşuluyor, iddialar şeklinde. Gerçekten olan bir şey mi kanıtı yok. Bir ülke adına aslında üzücü. Dış ticareti zor, turist son yıllarda rahatça gitse de daha önceleri korkuyordu. İnşallah bu algılar son bulur ve eğer o baskı varsa ülke de o da son bulur. :)

      Sil
  3. İlk yazını da okudum gözümden kaçmış yeni haberim oldu. Çok bilgilendirici, faydalı güzel bir yazı olmuş. Ufkumu açtın :)) Gerçekten çok önyargılı olduğumu fark ettim. Böyle bir yazı yazdığın için teşekkür ederim :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, evet ön yargı oluyor bence öcü gibi görürdüm eskiden. Rica ederim. :)

      Sil
  4. Ya ben şey diyicem size.. büyük ihtimalle hatta kesin cevaplamayacaksınız çünkü blogunuzu düzenli okuduğum için blog kurallarınızı da biliyorum ama yine de bir şansımı deneyeyim dedim denemeden bilemezdim >_< ya ben blog dünyasıyla sizin sayenizde tanıştım diyebilirim sizden sonra bir sürü güzel blog buldum (yalakalık için değil valla hiçbiri sizinki kadar güzel değildi ve sizinkinden asla vazgeçmedim:P) ama olsun yine de harika bloglar vardı çok sevdim okumayı ama yetmedi daha çok okumak istedim bulmak istedim ama bulamadim çevrem de de bilen yok bana güzel bloglar önerir misiniz lüütfeen ●_● biliyorum blogunuzun kurallarına aykırı aman cevaplamazsaniz da canınız sağolsun çok da önemli değil dedim ya ben bi soriyim şansımı deniyim dedim :) iyi haftalar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba maalesef blog kurallarıma göre link vermiyorum ama sosyal medyalarımdan bana ulaşırsan az ama severek takip ettiğim tüm blogların linkini sana yollarım. Hemen sol tarafta sosyal medya butonlarım var. Bunun harici Google'a Blog önerileri yazarsan da güzel bloglar çıkar. Bunun harici zaten yazılarımda bazen blog linkleri paylaşıyorum ama özellikle reklam amaçlı kimsenin linkini paylaşmıyorum. :)

      Sil
    2. Tamamdır sağolun :)

      Sil

✿Lütfen hiç bir sitenin linkini ve blogunuzun linkini paylaşmayınız.

DİKKAT !!! (BLOG LİNKİNİ PAYLAŞANLARIN YORUMLARINI YAYINLAMIYORUM)

TARTIŞMA YARATACAK CÜMLELERDEN KAÇININIZ, saygı ve sevgi çerçevesinde yorum yapmaya özen gösterelim.

LİNK, SİYASİ, SPOİLER, ÖTEKİLEŞTİRME ve TARTIŞMA yaratacak cümleleri yayınlamıyorum. :]

Yorum sahibinin yaptığı yorumun blog ve blog yöneticisi ile ilgisi yoktur. Sorumluluk yorum yapan kişiye aittir.
zhl:)