Kar Yağıyor Havalar Buz Gibi Sokaktaki Dostlarımızı Unutmayın

Çok etkili başlıklar aradım ama bulamadım canımız sağ olsun. Bu gün balkonda kuşlara yaz kış su verme ve bahçeye günlük yiyecek atma da tam 4 yıl oldu. Ne kadar camların önlerini pisleseler de balkonu kirletseler de komşular kuşlar buraya pisliyor verme deseler de vermeye devam edeceğim. 


Çünkü onlar bu beklenti içine çoktan girmişler yarı yolda bırakamam. 

Balkonda ki kuşlara su vermediğim zaman kuşlar cama tıklatıyorlar. Cama tıklamasalar bile oturup bekliyorlar. Birde nasıl keşfettiler bilmiyorum uyuduğum odaya yani yatak odamın camına tık tık yapıyorlar. Özellikle minik serçe kuşlar çok tatlı oluyorlar inci gibi camın önüne dizilip her sabah kendilerini temizliyorlar. Onları böyle öpesim geliyor tombul tombul. Fakat diğer sokak hayvanları için bir şey yapamıyorum. Bir yere ev yapmak istedim köpek istilası oldu ve maalesef kediyi parçalayacaklardı komşu kurtardı. Kedilere yemek vermek istedim çevre söylendi, çöpün yanına koydum 1 gün anca kaldı. Bende artık kedi gördüğümde pisi pisi diyorum yukarıdan bir şeyler atıyorum. İlerde param olduğunda mama alıp her gün mama dökeceğim oraya buraya. 

İşsizlik başa bela.


 
Fakat ben yapamıyorum ama belki sizler yapabilirsiniz. 4 ayaklı dostlarımız için bir kap mama bir kap su koyma ihtimaliniz varsa kıyıya köşeye koyabilirsiniz. Yine benim gibi balkonunuzun ya da camınızın köşesinde bir peynir kabı ya da kullanmadığınız bir kaba su ve yem koyabilirsiniz. Hatta eviniz de kuru ekmek varsa ıslatıp bile koyabilirsiniz.



Kuşlar için peynir kutusu kullanıyorum yem ve ya yeme yakın bir şeyler varsa kaba koyuyorum ama genelde ekmek vermeyi tercih ettiğim için ıslatıp bahçeye atıyorum. Çünkü bazı kuşlar çok ürkek oluyor ve büyük kuşlar yedirmiyor. Geniş alana atınca kıyıdan köşeden kapıp kaçıyor. 

Biz insanlar ülkemizi ve Dünya'yı git gide betonlaştırıyoruz. Bu yüzden de dışarı da yaşayan canlıların yaşam alanı kısıtlanmış oluyor. Barınmak için ve beslenmek için çok zorlanıyorlar. En azından iyi insanlar onlara yardım ederlerse daha iyi olacaklarını düşünüyorum. 

Bu yüzden bu soğuk havalarda dostlarımıza bir kap mama bir kap su koymayı ihmal etmeyin.

Yorum Gönder

10 Yorumlar

  1. Bizim bahçede var minik kuzular kediler 😊 onlara elimden geldiği kadar bakıyorum su koyuyorum süt filan veriyorum minnoşlar büyüdüler bile 😊camın kenarında örtü serdim geliyorlar arada 😊bizim mahalle bakıyor sağolasın dostlarımıza herkes elinden geleni yapıyor senin de emeğine sağlık elinden geleni bile yapman çok güzel birşey canım benim sevgiler 😊❤

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ALLAH razı olsun sizlerden yalnız kediye süt verilmez süt zararlıdır bebek kediyse çok dikkatli olun öldürebilirsiniz. :) Teşekkür ederim sevgiler. :)

      Sil
    2. O zaman bebekti hepsi şimdi büyüdüler 😀arada kedi maması filan alıyorum onlardan veriyorum yada onların yiyeceği şeyleri veriyorum teşekkür ederim uyarin için 😊❤sevgiler

      Sil
    3. Hee iyi bağırsaklarını mahvediyor küçük kedilerin süt ishal olup öldürüyor o yüzden dikkatli olmak lazım. Bende geçen yıl yine köpekler gelince kedi 3 yavrusunu alıp kaçmış bir taneyi bırakmış ama nasıl bağırıyor kedi gece gündüz duramadım eve aldım sonra araştırınca öğrendim hemen gittim yeni doğan bebek maması var ya onu alıp birde hayvan malzemesi satan yerden biberon alıp besledim 2 hafta sonunda kalıcı bir yuva bulup kediyi gönderdim. Yani oradan biliyorum. Sevgiler. :)

      Sil
  2. Çok güzel yazmışsın. İşe başlayınca onlara daha fazla yardım edeceğinden eminim. Keşke komşularının kalbi de seninki gibi "TEMİZ" olsa

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. İnşallah çok istiyorum hem köpekler hem kediler için bir şeyler yapmayı ama elimden şu an için gelmiyor. Keşke... :)

      Sil
  3. Çok doğru bir yazı yazmışsın. İnşallah bende dediklerinizi yapmaya çalışacağım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah yapabilirsiniz en azından kuşlar için su koyabilirsiniz. :)

      Sil
  4. Ne güzel ne duyarlı bir paylaşım bu! Eline yüreğine sağlık

    Geçen sene o karlı havalarda ofisin önüne bir kutu koyup kedilere sığınacak bir yuva yapmıştık. Zavallılar karın içinde yürüyemiyorlardı çünkü. Hemen benimsediler, yuva doldu taştı. 2 gün sonra bi baktık ki yuva uçmuş. Çünkü çevredekiler kediler alışır diye yuvayı çöpe atmışlar. Kötülük denen şey, vicdansızlık denen şey bu değilse acaba nedir? Bu kadar duyarsız olmayı nasıl becerebiliyor bu insanlar bi anlatsalar bana keşke

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef öyle, benim yaşadığım yerde bir park var köpeklerin kulaklarına küpe takıp orada yaşıyorlar insanlar dokunmuyor bilakis yemek bırakıyorlar kuşlar ve köpekler için ama kedilerin durum zor bazen başı boş köpek grubu kapalı bahçeye bile girip zarar verebiliyorlar, yine yiyecek konusunda pek şanslı değiller çünkü kapalı çöp konteynerları var oradan bulamazlar zaten her yer beton avlanma şansları az insanlar da vermeyince birde sığınacak yer kalmayınca çok zor oluyor yaşamları. Yazın yine dışarı da kalma ihtimalleri var ama kışın çatı aralığına saklanmak istese çok uzun büyük binalar çatılara ulaşamazlar garajlar desen kapalı garaj ondan kediler için daha çok üzülüyorum ki kış geldi geleli oturduğum sokakta 1 ve ya 2 kez kediye rast geldim bakınıyorum ama yoklar galiba daha korunaklı yerlere gittiler hepsi kayboldu. ALLAH sizlerin kalbini biliyor yapanlar hesabını elbet verirler. Hayvan sevmeyen insanda sevmezmiş, kalpleri kör olanda vicdan aramamak lazım. :)

      Sil

✿Lütfen hiç bir sitenin linkini ve blogunuzun linkini paylaşmayınız.

DİKKAT !!! (BLOG LİNKİNİ PAYLAŞANLARIN YORUMLARINI YAYINLAMIYORUM)

TARTIŞMA YARATACAK CÜMLELERDEN KAÇININIZ, saygı ve sevgi çerçevesinde yorum yapmaya özen gösterelim.

LİNK, SİYASİ, SPOİLER, ÖTEKİLEŞTİRME ve TARTIŞMA yaratacak cümleleri yayınlamıyorum. :]

Yorum sahibinin yaptığı yorumun blog ve blog yöneticisi ile ilgisi yoktur. Sorumluluk yorum yapan kişiye aittir.
zhl:)