Dangal 2016 (Film)

-spoiler içerir-
Konuk Yazar // Kalbinden Piraye
Öncelikle herkese merhabalar. Değerli dostum Renkli Tırtıl sayesinde blog yazarı olma hevesim de bir nebze olsun tatmin edilecek. Kendisine teşekkürlerimi sunarım.

 Dangal Filmi İzlenimlerim

İş ortamında Aamir Khan’ın fazla filmini izlemeyen ben, izlediğim birkaç filmle, birkaç lakırtı ettim. Sonra bir arkadaş Dangal’dan bahsetti, güreş filmiymiş. Babam futbolu pek sevmez, mesela evde asla maç izlemedi. Ama adam güreş hayranı ya da aşığı demek daha doğrusu. Güreş olunca televizyonu son ses açar ve gözünü kırpmadan izler. Bu yüzden güreş deyince bir olumsuz etki edinmedim desem yalan olur. Dangal, güreşle ilgili film deyince hani kafamda olumsuz fikirler uyandı ya benim, belki de sizin de uyandı. Her neyse dağıtın lütfen o fikirleri. Lütfen unutmayınız, bu filmi Aamir yaptı.


Gelelim filmimize;
Mahavir Singh Phogat emekli bir güreşçi. Aslında güreşten emekli olmak zorunda kalmış. Ve her içinde keşke olan ebeveynler gibi çocuklarından hayallerini gerçekleştirmesini bekleyen bir baba. Malumunuz güreş, erkeklere mal olmuş bir spor. Babamıza da Allah sürekli kız çocuğu veriyor. O da önceleri içine kapanıp sonraysa hayallerini gerçekleştirmek için başka bir yol buluyor. Herhalde bu yolu anlamışsınızdır.


Babamızın hayali, ülkesine altın madalya kazandırmak ve bu uğurda her şeyini ortaya koyabilir. Nitekim koyuyor da. İki kızını güreşçi olarak yetiştirmeye başlıyor. Önceleri kızlar başta olmak üzere ona herkes karşı. Anne de kızlarına kıyamıyor. Emekli güreşçimiz anneden sadece bir yıl istiyor. Kızlar eğitimden sonra erkeklerle güreşiyor ilk başta, sonuçta onlara bayan rakip bulmak epey zor. 


Kızlardan büyüğü artık yaşı büyüdüğü için akademiye gitmek istiyor. Baba da karşı çıkmıyor. Akademide aldığı farklı eğitimle zamanı gelince babasına bile karşı duruyor. Baba kızın arası açılıyor. Küçük kız ise babaya daha bağlı. Büyük kızımız tamamen hocasına bağlı kaldığı için ilk maçlarda sürekli eleniyor. 


Ardından kafasına dank edip babasına dönüyor. Bir baba hiç kızına kıyabilir mi? Sonra babanın büyük kızını korumak savaşı başlıyor. Çok zorluklar yaşanıyor fakat Mahyavir Singh Phogat hayalinden ve kızından öyle kolay vazgeçmiyor. 


Ve son sahne kızımız yeniden olimpiyatlarda. Baba yine orada kızına direktif veriyor. Kız onun sayesinde yarı finale çıkıyor. Final maçında baba orada olamıyor ama zaten babalar olmasa da hep bir yerde vardırlar değil mi? Babanın tüm düşüncelerini aklına kazıyan kızımız dişli rakibini yenip birinci oluyor. Ülkesine madalya kazandırıyor. 


Babasının hayali sonunda gerçekleşmiş. Ülkenin marşı çalınınca babası da anlıyor. Baba ve kızların sarılma sahnesi var ki değme aşk filmlerinde o duygu yoktur. 


Filmi bu yazıdan sonra izleyecekler için konu kısmını burada kapatıp izlenimlerime geleceğim. Malum sosyal mesaj da şart. Kadın hiç de azımsanmayacak bir kesim tarafından çocuk doğurma makinesi, ev işi yapma robotu, yemek pişirme aparatı vesaire biçimde görülürken insan oldukları unutuluyor çoğu kez. Anne de olsa onların da hayalleri olduğu, başaramasalar da başarsalar da...


Filmi izlerken ciddi biçimde öz eleştiri yaptım. Evet, Hint filmiydi ama sorun aslında öyle evrenseldi ki.Böyle bir ailede yetişemesem de erkek çocuğuna ayrı bir taht veren aile sistemleri. Erkeklerin kadınlardan “üstün” olduğunu söyleyen kız arkadaşlarım. Keşke sizinle izleseydik o iki küçük kızı.Fiziksel olarak zayıf yaratılsa da her kadın aslında erkekle eşittir bence. Sonuçta ikisi de insan ikisi de bir kul.


Gözleri dolduran Sahneler:

İki kızın uzun süre erkek gibi güreş çalışmasından sonra bir düğüne firar etmesi ve oradaki gelinle aralarında geçen diyalog.Büyük kızımızın altın madalyayı babasına takması. Ardından kızların babalarına sarılması.Üstte bahsettiğim ön yargılarla biraz bile bezeliyseniz lütfen filmi izlemeyin. Çünkü sıkılırsınız. Fakat bizdenseniz ne olur izleyin bu iyiliği kendinize yapın olur mu? Künyesini sunarım.

Dangal (दंगल,Wrestling competition)
Tür: Biyografik, Spor, Dram
Yönetmen: Nitesh Tiwari
Senarist: Nitesh Tiwari, Piyush Gupta, Shreyas Jain, Nikhil Meharotra
Yapımcı: Aamir Khan , Kiran Rao , Siddharth Roy Kapur
Yapım şirketi: Walt Disney Pictures, Aamir Khan Productions, UTV Motion Pictures
Dağıtımcı:  Walt Disney Studios Motion Pictures
Süresi: 160 dakika 
Vizyon Tarihi: 21 Aralık 2016 (ABD) - 23 Aralık 2016 (Hindistan)




Oyuncular: 
Aamir Khan 
Sakshi Tanwar 
Fatima Sana Shaikh 
Sanya Malhotra
Kaustubh kazık 
Zaira Wasim
Sanya Malhotra 
Suhani Bhatnagar 
Aparshakti Khurana 
Ritwik Sahore 
Vivan Bhatena 
Kaustubh Pile 
Girish Kulkarni 
Rohit Shankarwar
Meenu prajapati

Kalbinden Piraye


renklitirtil'in yorumu:
Kalbinden Piraye arkadaşıma bu güzel yazısı için teşekkür ederim. Dostumun çok güzel bir üslubu vardı. Başta yazamam, yapamam dese de  ısrarlarım  ile bu yüzde yazıyı yazdı. Okuduktan sonra ''İyi ki yazmış.'' dedim. Çünkü; yazısı merak uyandırıcı ve akıcıydı. Bu yüzden bu izlemediğim bu filmi izlemem için bu yazı vesile oldu. Umarım Kalbinden Piraye arkadaşımı bir gün blog aleminde  görebilirim. Blogumda yazı yazmak isteyen  takipçilerim olursa 0606tatli@gmail.com adresinden ulaşabilirler. 

Yorum Gönder

8 Yorumlar

  1. aynı günde aynı filmi izlemişiz ...
    Amir Khan 'ın böyle güzel bir konuya değinmesi çok güzel.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben daha izlemedim ama Aamir Khan'ın tüm filmleri anlamlı güzeldir eminim. :)

      Sil
  2. İzlenecekler listesine ekledim. Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  3. Bende en kısa zamanda izleyeyim teşekkürler.
    Bu arada sizi takibe aldım bana da beklerim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim en kısa zamanda uğrayacağım. :)

      Sil
  4. Adamın hiç kötü filmi yok ya yine mi muhteşem :)

    YanıtlaSil

✿Lütfen hiç bir sitenin linkini ve blogunuzun linkini paylaşmayınız.

DİKKAT !!! (BLOG LİNKİNİ PAYLAŞANLARIN YORUMLARINI YAYINLAMIYORUM)

TARTIŞMA YARATACAK CÜMLELERDEN KAÇININIZ, saygı ve sevgi çerçevesinde yorum yapmaya özen gösterelim.

LİNK, SİYASİ, SPOİLER, ÖTEKİLEŞTİRME ve TARTIŞMA yaratacak cümleleri yayınlamıyorum. :]

Yorum sahibinin yaptığı yorumun blog ve blog yöneticisi ile ilgisi yoktur. Sorumluluk yorum yapan kişiye aittir.
zhl:)