Salatalık Turşusu Nasıl Yapılır

Geçen yıl ilk defa Kornişon Turşusu ile turşu yapmayı öğrenmiştim.Hatta hızımı alamamış bir büyük bidon daha turşu kurmuştum.Bununla yetinmeyen ben, teyzemlere,yengemlere de turşu kurmuştum.Tabi; 2 bidon 3 kişi olunca haliyle geçen yıl bolca kornişon yeme fırsatı bulduk.Hala 5 kiloluk bir bidon geçen yıldan kalan kornişon turşusu var.Kendime nazarım değmesin hala taş gibi maşallah ne bir bozulma,ne bir çürüme olmadı ilk defa yapmama rağmen.Geçen yıl çok fazla olunca bu yıl kornişon istemediğimi anneme dile getirdim o da tamam karışık kuralım dedi.Fakat ince kabuklu orta boy güzel bir salatalık görünce dayanamamış almış.Ee!Eve gelince de yapmak düştü.Fakat ben salatalığın birazını ayırdım hepsini kullanmadım.Onun yerine üzerine büyük ihtimal farklı bir turşuluk koyarım diye düşünüyorum.Cidden salatalık,kornişon görmek istemiyorum bu yıl.Her neyse yaparken turşuyu fotoğrafladım ve tarifimi sizlerle paylaşmak istedim.
Bakalım bu yıl nasıl yapmışım;
Salatalık Turşusu 


Malzemeler:
5 kilo salatalık 
(ince kabuk,küçük ve ya orta boy)
Yarım kilo yeşil biber
10 baş sarımsak
1 bağ maydanoz
800 gram kaya tuzu
1 litre üzüm sirkesi
1 çay bardağı nohut
4 tatlı kaşığı şeker ve ya üzüm pekmezi
6,7 tane defne yaprağı
Su

Hazırlanışı:
Salatalıkları yıkadıktan sonra çatalla ve ya bıçakla hafifçe deliyoruz.
Biberleri yıkadıktan sonra uzunlamasına ikiye yarıyoruz.
Sarımsakları yarım saat kadar ılık su'da bekletip soyuyoruz. (Kolay soyulması için)
Ardından bidonumuzun dibine birazcık sarımsak koyuyoruz üzerine salatalıkları koyuyoruz.
Ardından üzerine biraz biber atıyoruz.
Bu işlemi bitene kadar yapıyoruz.
En üstüne nohut ve defne yaprağını koyup bidonu birazcık sallıyoruz.(Diplere de ulaşsın diye)
En üstüne yıkadığımız bir demet maydanoz bağını koyuyoruz.

Suyu için;
Bidonumuza göre ayarladığımız suyun içerisine kaya tuzunu ve sirkeyi boşaltıyoruz.
Tuz eridikten sonra şeker ve ya üzüm pekmezini de ekleyip karıştırıyoruz.
Suyumuz hazır olduğunda bidonumuza dizdiğimiz malzemelerin üzerine çıkana kadar suyu koyuyoruz.
Ağzını sıkıca kapatarak üzerine bir poşet geçiriyoruz ve ışık görmeyecek bir bölümde olana kadar saklıyoruz.
(Tahminen 15-20 günde turşunuz olur)
Ben bidonumun üstünü biraz boş bıraktım sebebi ise;başka bir turşuluk alıp üzerine eklemeye karar vermem.Siz bütün bidonunuzu  doldurun.

Yorum Gönder

4 Yorumlar

  1. Bayılırım kornişon turşuya :O Bende ki problem bir başladım mı durmak bilmiyorum.Mide fesatı geçircem o olcak :S
    Teşekkürler tarif için.Şimdi olmasa da ilerde açıp bakarım yapmak için :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende bayılıyordum,geçen yıl çok yeyince bu yıl özelliği kalmadı.Miden den bir doktora gittin mi?Rica ederim. :3

      Sil
    2. Yok Allaha şükür ama turşu da sonuçta bir asit ya.O da çok tüketilince mideye zarara verir.Ondan dediydim :)

      Sil
    3. Mide de sorun olmadıktan sonra bir şey olmaz bence.Yıllarca turşu yiyen bir şey olmayan insanlar var. :D

      Sil

✿Lütfen hiç bir sitenin linkini ve blogunuzun linkini paylaşmayınız.

DİKKAT !!! (BLOG LİNKİNİ PAYLAŞANLARIN YORUMLARINI YAYINLAMIYORUM)

TARTIŞMA YARATACAK CÜMLELERDEN KAÇININIZ, saygı ve sevgi çerçevesinde yorum yapmaya özen gösterelim.

LİNK, SİYASİ, SPOİLER, ÖTEKİLEŞTİRME ve TARTIŞMA yaratacak cümleleri yayınlamıyorum. :]

Yorum sahibinin yaptığı yorumun blog ve blog yöneticisi ile ilgisi yoktur. Sorumluluk yorum yapan kişiye aittir.
zhl:)