Blogum ile İlgili Pişmanlıklarım


Herkesin blog konusunda cahil olduğu bir dönem muhakkak olmuştur.Tabi ki benim de oldu.Belki de hala ileride pişman olacağım şeyleri yapıyor olabilirim.İnsan öğrendikçe,gördükçe yanlış yaptığı şeyleri keşfediyor ve sonuç olarak keşke dediği noktalar oluyor.Ben bu yazımda geçmiş ile ilgili keşkelerimi sıralamak istiyorum.Bu yazı biraz günah çıkartma olacak gibi.Bakalım bunlar nelermiş.

1.Google+ blogger resim albümünü silmem:

Bu olay ciddi anlamda bloguma en çok zarar veren nokta oldu.Ben kullanacağım resimleri url olarak değil bilgisayarıma indirip ya da çektiğim fotoğrafları bilgisayarımdan yüklüyorum.Bu durum otomatik olarak google+ hesabımın bünyesine yükleniyor.Ben google+ profilimde paylaştığım fotoğrafları sileyim derken tutmuşum bloguma yüklediğim fotoğrafları silmişim.Çöp kutusunda da belli bir süre sonra kalıcı silinmiş.Bir gün bir baktım benim blogumdaki bütün fotoğraflar silinmiş.Aksi gibi fotoğrafların yedeği de yoktu.Hala blogumu düzeltemedim.Siz siz olun google+ hesabınızın albüm bölümüyle oynamayın.

2.Dizi film tavsiye postları:
Ben bunu maalesef ki ihtiyacım olduğu bir anda çözdüm.Meğerse alt alta sıralanmış fotoğrafları google aralarında yazı görmezse spam post olarak görüyormuş.Yani muhakkak aralarında yazı olmalıymış.Blogumun hitinden tutun alacağım reklamlara ya da aklınıza hangi alan geliyorsa engel oluyor.Düzelt postlarını diyor açıkça bana yoksa blogun hiç bir işten yararlanmaz diyor .Fakat benim post konularım çok fazla içinde ki afişlerde en az 30 küsur şimdi ne yapacağımı bilemiyorum.Tavsiye konusu bile açasım gelmiyor.İşin kötüsü ona benzer benim başka  postlarımda var.Bu konuda başım belada bu yüzden siz siz olun her paylaştığınız fotoğrafın altına yazı girin.

3.Albüm tanıtımı şarkı sözü ve paylaşmak:

Sakın ola sevdiğiniz sanatçıların albümlerinin tanıtımını paylaşmayın.Benim blog az kalsın gidiyor birde üzerine hakkımda yasal işlem başlatılıyordu.Bir gün sevdiğim bir Türk sanatçı albüm çıkarmıştı.Bende çok sevindim blogumda paylaştım.Kesinlikle indirme ve dinleme linki yoktu.Zaten böyle bir şeyi asla yapmam az çok beni tanıdınız.Neyse bu x sanatçının albümünün çıktığının ikinci haftası bana blog yönetiminden mesaj geldi.Postumun kaldırıldığını, tam hatırlamıyorum ama yabancı bir sitede linkimin olduğu (Amerika telif hakları sanırım) ve geri yayınlarsam yasal işlem olacağına dair bir e posta aldım.O an tepemden kaynar sular indi.Hemen siteye baktım blogumun linki kara listede resmen rezillik.Düşünsenize emek hırsızı gibi bir durum oldu.Hemen yazının içeriğini değiştirip geri yayınladım.Ağzıma geleni saydım.Çünkü kişinin albüm indirme linkleri o kategoride yok bile ben neymiş albüm hakkında düşüncelerimi yazıp bir şarkı sözünü paylaşmışım.Haksızlıga bakar mısınız? O gün bu gündür hiç bir sanatçının albümünün tanıtımını yapmıyorum Super Junior harici.

4.Müzik videosu paylaşmak:

Müzik videosu da telif hakları yasası dahilinde sanırım.Bu yüzden paylaşmamaya özen gösteriyorum.Birde blogun kalitesini düşürdüğüne inanıyorum.Eskiden çok paylaşırdım.Sonra google amca yine bana nasihat verdi. (asdfghjklşl) Bende bütün videoları kaldırdım.Şimdi daha hoş bir blog sahibi oldum.Cici kız endamım yürüsün yeter derdindeyim.

5.Tartışma ve sohbete yorumlarına izin vermek:

Eskiden benim blogum onaylı yorumda değildi bir gelirdim hurra sayfalarca sohbet olmuş.Biri tartışmalı cümle kurmuş öbürü gelmiş cevap vermiş arada tartışma olmuş.Bir şeyler bir şeyler...Bir gün bir blogger arkadaşım.(İsim verim mi kız?)Bana yanlış yaptığımı anlattı.Bende iki bine yakın yorum vardı blogumda hepsini hiç acımadan kalıcı olarak kaldırdım.Onaylı yorum yaptım.Şuan fark ediyorum ki cidden çok terbiyesiz insanlar geliyor.Hakaret,küfür ya da kendi düşüncesine uymuyorsa düşüncesini kabul ettirmeye çalışan milyonlarca tipik insan.Bu konuda iyi yapmışım.

6.Blog linki ve ya başka sitenin linkini paylaşmak:

Ben bu olayı çok sonra çözdüm.Ulan dedim kendi kendime ben niye başka bir blogun ya da sitenin reklamını yapıyorum ki.Bloguma beklerim yazısı için değil ama url paylaşıp postumda alakasız bir yorum varsa şüpheye düşmeliyim diye düşündüm.Ben gece gündüz blogum için uğraşıyorum,sürekli detaycı şekilde etrafımı inceleyip başlık buluyorum.Bu emeğimin üzerine postum googleda üst sıralara çıkınca bu blogun ve ya sitenin yorumlarda linki olduğundan otomatik olarak onun bloguda yararlanmış oluyor.Artık kim olursa olsun en yakın arkadaşım herhangi bir sitenin ve ya blogunun linkini paylaşıyorsa direk siliyorum.Kimse kusura bakmasın link atma ne olur çalış seninde olur.

7.Tek alanda post yazmak:

Tek bir alanda blog yazan blogları sıkıcı buluyorum.(Kozmetik,kitap blogları haric)Zaten o tarz bloglarıda sadece o alanla ilgilenen kişiler takip ediyor.Misal;Sadece Kore ile ilgili blog yazan bloglar var.İnsanın bazen ortadan ikiye bölünesi geliyor.Ha dizi tanıtımı yapan dizi izleme siteleri,ha bu bloglar.Bir özgünlükte kalmıyor,samimiyette kalmıyor.Hele ki şu iki yıldır Kore blogları çok artmışken.Bazen bir bakıyorum aynı diziden aynı gün içinde 5-6 blog birden yazmış.Bir özelliği kalmıyor.Ha tabi ki yazacaksınız bende yazıyorum ama sürekli dizi tanıtımı yapan bir blogda pek özel bir blog olmuyor.Eskiden ben de yapardım.Tek bir alanda blog yazardım.Fakat şimdi baktığımda en büyük pişmanlığım galiba.Kitlemi sınırlamış oldum,sıkıcı ve klişe bir blog oldum gerçi ben dizi içeriği yazmıyordum yeni yeni başladım ama başka konularda kendimi sınırlamıştım.Fakat o dönemler geçti.

8.Boş postlar:

Boş post ne ayol derseniz hemen açıklayım.Özel günlerde png resim yapıp sadece onu atmak.İmza ve noktalamaya dikkat etmemek.Havadan su'dan gereksiz post yazmak.Yani;bloga yazmak için yazmak.Herhalde en çok kendime kızdığım konu bu.Eğer okuyucuya hitap etmek istiyorsanız her zaman dolu dolu olmanız lazım.Kelime dağarcığınız fazla olmalı.Betimlerken karşınızda ki okuyanı sıkmamalısınız.Özellikle yazım hatalarına dikkat etmelisiniz.(deyil,herkez vb)...Bir kaç kez başka bloggerların yazılarını okurken yorumlarını gördüm.Çoğu blogger yazım hatası yapan blogları blog olarak görmüyorlar.-''Tam okuyacaktım bir baktım yazım hatası dolu hemen blogundan çıktım.'' gibi yorumlara denk geldim siz olun bu konuda dikkat edin.

9.Uzun yazılar yazmak:

Bu tarz maddeli postlar değilde daha başka bir konu üzerinde post yazarken uzun yazıyorsanız okuyan kişi -''Şöyle bir bakıyorum bloga  hımm uzun...'' düşüncesiyle çıkıyor.Bunu keşfetme sürecim geç oldu.Bir yorum istatistiğime baktım.(Yorum bölümünü inceledim yani)Benim kısa yazılara bir sürü yorum gelirken uzunların üzerinden yıllar geçmesine rağmen tık yok.İnsan ister istemez üzülüyor.Dakikalarca uğraş yazı yaz okunmasın.Keşke bütün yazılarım okunsa yorum alsa.Bir blogger bundan başka ne ister ki?Siz siz olun kısa ve öz yazı yazmaya çalışın.

10.Blogumda aktif olmamak:

En vurucuyu en sona bıraktım.Herhalde köpekler kadar pişmanım dediğim madde bu olabilir.2013 'te filan biraz daha blogumla ilgili olsaydım.Daha çabuk bu bilgileri keşfetseydim.Bu gün daha iyi bir takipçi sayısı, daha iyi bir hit,daha iyi bir durumda olurdu blogum.Ha şuan ki durumundan memnun muyum diye sorarsanız hayır derim.Memnun olmadığım nokta benim istatistiklerim.Benden çok daha sonra başlayan bloglar bile günlük olarak daha fazla izlenme elde ederken bende tık yok.Evet hitim çok iyi milyonları aştı ama günlük ortalama beni tatmin etmiyor.3 bin,3 bin küsur kişi günlük izleme yapıyor.Hatta bazen bir bakıyorum binlere kadar inmiş.İsterdim 5 binlerde seyretmeyi.Ama nasip böyleymiş diyorum.O günlerde daha bilinçli postlar yazsaydım bu günlere gelene kadar hitime hit katardım.Çünkü zaman geçtikçe hele de ilk yazanlardansan google seni es geçmiyor alanında en iyi yerlere taşıyarak hakkını veriyor.Keşke daha çok aktif olabilseydim.

İşte benim pişmanlıklarım bu kadar.Eğer benim yaptığım pişmanlıkları sizde yapıyorsanız en yakın kestirmeden geri dönün ve blogunuzu düzenleyin.Yoksa ileride benim kadar çok sorunla baş etmek zorunda kalabilirsiniz.Hele de blogunuzla bütünleşmişseniz bu gibi olaylar daha da zorunuza gidecektir.Şimdiden kolay gelsin size.Umarım daha başka hata yapıp pişman olmam. 
Çünkü hala öğrenmem gereken tonlarca numara var.

Yorum Gönder

36 Yorumlar

  1. Merhaba bloguna ilk defa yorum yazıyorum. Böyle bir post yayınladığın için teşekkürler. Yeni bloglara yol gösteriyorsun.
    1. durum benimde başıma gelmişti. Hesabımı sildim ve yeni hesap açmıştım. Haliyle fotoğraflarda silindi. Fakat blogumda post sayısı az olduğu için çabucak çözdüm. Ben o zaman acayip sinir olmuştum. Bir de senin blogunun post sayılarını düşünürsek... Kolay gelsin.Fotoğrafın altına yazı yazmak derken? Biraz daha açabilir misin?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,öncelikle yorum için teşekkür ederim.Evet benim başıma geldiğinde 450 postum vardı ve hepsinin fotografları gitmişti,sana da geçmiş olsun.Bak benim yanda haftanın enleri oradan bir tane Kore dizisi tavsiyesi postuna gir örnek olur senin için.Demek istediğim şimdi iki tane alt alta fotoğraf paylaştın diyelim aralarına da yazı yazmadın o işte spam post sayılıyormuş muhakkak aralarına en az 1,2 cümle yazmak zorundaymışsın. :3

      Sil
    2. Şu spam şeyini şimdi anladım! :P Bu yayını yazdığın için tekrar tekrar teşekkür ederim :)

      Sil
    3. Heh sevindim. Rica ederim ben tekrar teşekkür ederim. :3

      Sil
  2. Çok yararlı bir yazı olmuş ellerine sağlık! Ben tam anlamıyla bloga atılalı 6 ay oluyor ve yazmasaydın 2-3 madde eminim gelecekte çok başımı ağrıtırdı, çok sağoll!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.İşine yaramasına çok sevindim. :D

      Sil
  3. Acemi bir blogger olarak benim için çok faydalı bir yazı oldu. Her bir madde, özellikle son dört madde en çok yaptığım hatalarımı fark etmemi sağladı. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yararlı olmuşsa ne mutlu bana.Rica ederim asıl ben teşekkür ederim. :3

      Sil
  4. Oh onlarinda basina gelsin bloglari ilerlemesin diye yazmayabilirdin bosuna takip etmedigimi yine gosterdin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ay teşekkür ederim çok mutlu etti beni bu yazı,hiç öyle düşüncem yok herkesin blogu iyi olsun istiyorum sonuçta benim ki emekse o blogunki de emek... :3

      Sil
  5. Sanırım bende yaptığım bir hatayı öğrenmiş oldum,boş postlar.Blog boş kalmasın diye o gün yaşadığım şeyleri yazıyorum bazen.Ama yazım yanlışlarına dikkat ederim çünkü yazım yanlışı olunca akıcı bir şekilde okuyamıyorum ben.Genellikle uzun postlar yazarım ama mutlaka yorum yapılır benim bloğumda.Blogger arkadaşlarıma sormuştum,okurken sıkılıyormusunuz diye,onlarda yazıların kendini okutuyor demişlerdi o yüzden sorun etmiyorum :D Birşeylerden bahsederken detaylara girmeyi seviyorum çünkü karşımdakinin beni en iyi biçimde anlayabilmesini istiyorum.Sanırım yazılarım o yüzden uzuyor.Henüz çok yeni olduğum için benim görüntülenme sayılarımın az olması normal,günde 120'yi geçmiyor ama mutluyum ben böyle :D Çünkü sadece 15-16 tane takipçimin olmasına rağmen yazılarımda 20-30 tane yorum oluyor,insan yazılarına yorum yapılınca hoşuna gidiyor :D O yüzdende takipçide,tıklanma sayısında değilim bu işin :) Ama yorum yapılmasada takipçisinde ve tıklanmasında olmazdım,çünkü yazmak beni rahatlatıyor.Sanırım birçok insanda bu yüzden blog yazmaya başlıyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Uzun yazıp okunan nadir bloglardansın o zaman ben bile başkalarının bloglarında yazılar uzunsa okumuyorum göz gezdirip geçiyorum.Bu konuda yinede sen az yazmaya çalış belli bir süre sonra uzun yazılarda sıkmaya başlayabilir bir konuda uzun yazıyorsan iki ye ayır part 1 part 2 olarak yaz mesela hem fazladan bir postun olur hemde bu şekilde daha fazla kitlelere ulaşırsın.(googleda çıkma açısından).Senin adına çok sevindim başta ki o 10-15 kişi çok özeldir.Çünkü onlar sonuna kadar takipçin olurlar.Sonra arkadaş listen arttıkça bir bakarsın bir gün biri takip etmiş bir bakarsın ertesi gün biri takipten çıkarmış hep bu böyle değişip durur.Görüntüleme sayıların için sana bir fikir vereyim.Başlıklarını dogru seç ilginç başlıklar olsun etiketlerini google aramalarına göre yap yani atıyorum yazdıgın başlıgın birazını googlea gir hani ararken farklı cümleler çıkıyor ya onları al etiketine ekle birde google analytics sitesine üye ol googleda araştırırsan neden üye olmanı söylediğimi anlarsın. :3 Umarım başarılı bir blogger olursun yolun açık olsun. İyi yerlere gelmen dileğiyle. :3

      Sil
  6. Yeni yeni yazmaya başlayan bir blogger olarak gerçekten postu çok verimli buldum, notlarımı aldım :) teşekkür ederim ^,^

    YanıtlaSil
  7. Çok yararlı bir yazı olmuş ellerine sağlık. bende google+ da profil resmim burada ne yapıyor diye silmiştim. Sonra gördüm ki blogla ilişkiliymiş sonradan geri yükledim fazla hasar olmadan :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aman aman dikkat et vallahi ben başıma iş aldım.Teşekkür ederim. :3

      Sil
  8. Fotoğraf albümlerini silme durumunu blog açışımdan 5-6 post sonra yaşadığım için minimum zararlarla işin içinden sıyrılmış oldum. Diğer Blogger'ların da yararlanması açısından güzel bir post. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke bende o kadar erken yaşasaymışım uyuz kaptım resmen.Teşekkür ederim. :3

      Sil
  9. oooooo nə qədər problemlər ortaya çıxdı. Anlamadığım musiqi videoları niyə? axı məsələn sevdiyim qrup və ya müğənni/şarkıcı dan yazmaq istədiyim də olur.. :( şəkillər/resim bağlı dediyini nəzərə alım gərək. bir də ən dəhşəti uzun yazılar oldu. Bununla bağlı bir şey etməliyəm. Tam olaraq blogumda k-dramalar yazmıram doğrusu, həm gələcək yazılarımda da kitab yazıları çox olacaq və bu mənada Asimov un kitabı ilə də başlamışam. Blog linki paylaşmaqla bağlı da gərək diqqətə alım. Bu məsləhətlərin üçün çox sağ ol Zühal :)) Çox yararlı yazıdır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O bir ön görüydü,yani eser sahibi harici çoğaltmak,paylaşmak ve ya indirmek yasak ya oradan yola çıktım. Bende birde reklam alacağım zaman engel olmuştu müzik videoları.Evet resimlere dikkat etmelisin ,uzun yazılarıda baktın uzun oldu iki ayrı posta böl,part 1 ,part 2 şeklinde yazarsan bu konuda hem bonus bir fazla postun olur hemde okuyucu iç.in daha iyi olur.Fakat dizi ve ya film yazıyorsan bu iş olmaz bunu da yazı bittikten sonra düzenleme açısından biraz biraz silerek hazırlayabilirsin.Ben teşekkür ederim asıl işine yaradıysa ne mutlu bana. :3

      Sil
  10. bir də dediyin kimi məndən sonra blog açıb daha çox takipçisi filan olanları görəndə insan şaşırır.. :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onun sebebi çekilişler,farklı başlıklar,dikkat çekici yazılar ve etiketler oluyor. Evet şaşırıyor insan özellikle çekiliş yapmadan büyüyen bloglar oluyor insan onları görünce hayret ediyor nasıl böyle takipçi saysına ulaşmış diyor.Her konuda yazan özgün olan bloglar her zaman daha kazançlı oluyor özellikle fotografları bile kendi çekip atıyorsa onlar daha şanslı oluyor.Çünkü bizler googledan aldıgımızdan daha yavaş googleda yükseliyoruz onlar özgün olduğundan her yazdıkları konuda bizlerden bir tık daha önde oluyorlar. :3

      Sil
  11. Çok bilgilendirici bir yazı olmuş gerçekten. Ellerine sağlık. :)

    YanıtlaSil
  12. Bu arada icimizdeki seytan kitabini bitiren kimi fikrini bildir maraqlidir, ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tamam tatlım bu arada Sabahattin Ali'nin çogu kitabını bitirdim de yazılacak duruyor hepsini bir anda yazmam lazım :D Bir türlü fotoğraf çekemedim bir vakit bulamadım en kısa zamanda yazayım. :D

      Sil
  13. Çok gerekli, çok yardımcı bir yazı olmuş. Sadece yeni başlayanlar için değil, birçok blogger için yararlı olduğunu düşünüyorum. :) Ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.Umarım herkesin işine yarar. :3

      Sil
  14. Çok yararlı bir yazı cidden! Artık beni şaşırtmıyorsun... :D

    Şu spam post olayını bilmiyordum, dikkat ederim artık :) Ben de yepyeni bir blog açtım, bu hataları yapmam inşallah ( ^ u ^ )

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım yapmazsın,hayırlı olsun canım umarım bu blogunla birlikte temiz bir sayfa açabilirsin. :3

      Sil
  15. Ben de yeni açtım sayılır blogumu bakalım benim ne gibi pişmanlıklarım olacak :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım olmaz ama blogun siyah benden sana tavsiye beyaza çevir aydınlık bir blogun olsun. Daha çekici bir blog olmuş olur. :3

      Sil
    2. hımm aslında haklısın bunu yapmayı deneyeceğim :) teşekkür ederim tavsiye için

      Sil
    3. Haklı bulmana sevindim genelde bloguna gelen kişi önce blog tasarımına bakar sonra uslubuna imla hatalarına vs. vs. buna dikkat etmelisin.Rica ederim ben teşekkür ederim. :3

      Sil
  16. 2.durumu ilk defa duydum :O sağ olasın :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu sayede öğrenmiş oldun.Teşekkür ederim. :3

      Sil

✿Lütfen hiç bir sitenin linkini ve blogunuzun linkini paylaşmayınız.

DİKKAT !!! (BLOG LİNKİNİ PAYLAŞANLARIN YORUMLARINI YAYINLAMIYORUM)

TARTIŞMA YARATACAK CÜMLELERDEN KAÇININIZ, saygı ve sevgi çerçevesinde yorum yapmaya özen gösterelim.

LİNK, SİYASİ, SPOİLER, ÖTEKİLEŞTİRME ve TARTIŞMA yaratacak cümleleri yayınlamıyorum. :]

Yorum sahibinin yaptığı yorumun blog ve blog yöneticisi ile ilgisi yoktur. Sorumluluk yorum yapan kişiye aittir.
zhl:)