9 Kasım 2014 Pazar

Aşure Yapılışı


Bu yıl  aşure ögrenmemin zamanı geldigini düşündüm ve ben yapmak istedim.Sağ olsun annemde tamam dedi.Bir kaç gün önce bir heyecan bütün malzemeleri aldım  ve bismillah deyip bu gün  mutfaga geçtim ilk denemem oldugu halde  ailem,akrabalarım ve komşular  çok  beğendiler.Hazır herkes beğenmişken  yaptıgım aşureyi sizlerle paylaşmak istedim.^_^


Malzemeler;

  • 500 gram aşurelik buğday (yarma)
  • 1,5 su bardağı kuru fasulye
  • 1,5 su bardağı nohut
  • 250 gram kuru kayısı
  • 250 gram incir
  • 500 gram sarı kuru üzüm
  • 100 gram yer fıstığı içi
  • 1 portakal
  • 2 çorba kaşığı hindistan cevizi
  • 4 ekşi elma (ben yeşil elmadan yaptım pazarda afganistan elması deniliyor sanırım)
  • 1,5 kilo toz şeker


Üzeri için;

  • 150 gram fındık içi
  • 200 gram ceviz içi
  • Nar taneleri
  • İsteğe göre toz Tarçın

Yapımı;

1 gün Önce Yapılacaklar;

  • Fasulye ve nohutu ayrı iki  kapta ılık su ile  ısla  .
  • Buğdayı  sıcak su ile yıka 4-5 kez ( sakızlaşır o sakızlaşma çıkana kadar)
  • Buğdayı bir taşım kaynat.


Aşure Yapılacağı Gün;

  • Nohut ve Fasulyeyi haşla.
  • Aşure yapılacak büyük bir tencereye ağzına kadar su koy kaynat.
  • Önce Buğdayı  bir 5 dakika kadar sonra  Nohut ve Fasulyeyi  tencereye koy.
  • 1 saate kadar yakın  bu üç  malzemeyi pişir.


Ocağı Yarım Ayara alındıktan sonra yapılacaklar;

  • Sonra içine küp küp dogranmış Kayısı,Üzüm koy.Yarım saat daha kaynat.
  • Soyduğumuz ve küp küp doğradıgımız Elmaları,küp küp doğranmış İncir,Hindistan cevizini ekle.
  • Yarım saat daha kaynat.(Elmalar pişene kadar.)
  • Her şey tamamlanınca 3 sefer suyunu çektir ve ekle.(2 seferinde  suyu  çektir 3. seferde  çektikten sonra su koyma)
  • 3. seferde   su koyduktan sonra toz şekeri ekle.
  • Bütün malzemeler  piştikten sonra  ocagı kapat.


*Dip not: Çok sık aralıklarla  karıştırmak lazım yoksa dibine sarar.
Üzeri  için; 

  • Piştikten sonra kaselere koyup fındık(kırılmış) ceviz (kırılmış) nar ve isteğe göre tarçın ile  süsleyebilirsiniz.

Afiyet olsun .

8 yorum:

  1. Çok çok seviyorum ancak yapmayı hiç denemedim ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben 27 yaşındayım (ilk yaptığımda 25 yaşındaydım) ve hayatım boyunca hiç denememiştim ama deneyince çok zor olmadığını anladım. Özellikle dualarla yapıldığı için ve ardından komşulara dağıtıldığı için ayrı bir maneviyat oluşturuyor insanda. Tuhaf bir şekilde insanların senin elinin değdiği bir şeyi tatmaları içsel olarak seni mutlu ediyor. :)

      Sil
  2. Şuanda yapmayı deniyorum :) Güzel görünüyor . Elinize sağlık . Benimki nasıl olacak merak ediyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ALLAH kabul etsin. Ay inşallah olur. :)

      Sil

✿Lütfen hiç bir sitenin linkini ve blogunuzun linkini paylaşmayınız.

(BLOG LİNKİNİ PAYLAŞANLARIN YORUMLARINI YAYINLAMIYORUM)

TARTIŞMA YARATACAK CÜMLELERDEN KAÇININIZ, saygı ve sevgi çerçevesinde yorum yapmaya özen gösterelim.

LİNK, SİYASİ, SPOİLER, ÖTEKİLEŞTİRME ve TARTIŞMA yaratacak cümleleri yayınlamıyorum. :]
zhl:)

Tasarım:Sawako Kuronuma