Yaprak Sarması Tarifi

Bu hafta teyzem iş yerinden izin alıp 1 haftalık tatil yapmaya başladı...Tatilinin çoğunu da bizim evde geçirdi her gün bir şeyler yaptık çok eğlenceliydi ...Bu günde canımız yaprak sarması çekti.Malzemeleri hazırladık ve annemle teyzem sarmaya başladılar .O sırada ben bunu da paylaşırım ki blogum da dedim ve onlar sararken fotoğraflarını çektim.Sizle de Tarifini paylaşıyorum...İşte Tarif;

Malzemeler:
1 kilo salamura yaprak
6 orta boy kuru soğan
1 kilo pirinç
Yarım su bardağı sıvı yağ
1 demet maydanoz
1 demet taze nane
2 çorba kaşığı kuru nane
Yarım demet dereotu
1 tatlı kaşığı kırımızı biber
1 çay kaşığı karabiber
4 çorba kaşığı domates salçası
Göz kararı tuz ( herkesin ağız tadına göre)
2 adet limon
Yapılışı:
Salamuralık yapraklar bir gün önceden soğuk suya koy tuzunu çıkart.Arada bir suyunu bir kaç kere değiştir.Sonra süzgeçte süz.
Soğanları yemeklik şeklinde doğra.(Küçük küçük).
Sıvı yağ ile soğanları pembeleştir.
Maydanoz , tane nane,dereotunu ince ince kıy.
Dereotu,maydanoz, kuru nane,kırmızı pul biberi,kara biber ve taze naneyi soğanlar pembeleşince içine kat.
Hepsi kendini bırakınca domates salçasını koy.
Pirinçleri yıka .
Malzemenin üstüne boşalt malzemelerle ile karıştır...Üzerine 1,5 su bardağı su ekle suyunu çekinceye kadar kısık ayarda malzemeyi karıştırarak pişir.Ocağı kapatıp 15 dakika dinlendir...
Akşamdan tuzunu aldırdığın yaprakları sarmaya başla..
Tencerenin altına kökleriyle(sapları) yapraklarlarla bir sıra döşe....
Tencereye diz .
Üzerine 1 çay bardağı sıvı yağ gezdir.
Yarım tatlı kaşığı tuz gezdir...
Limonları dilimleyerek ya da ikiye bölerek üzerine koy. (ben ikiye böldüm)
Üzerinden çıkana kadar soğuk su koy ( sarmanın üstünden biraz çıksın...)
Kaynadıktan sonra kısık ateşe alarak suyunu çekene kadar pişir... Olur da suyu çektikten sonra pişmemişse az daha sıcak su ekleyerek pişene kadar bu işlemi yapabilirsiniz.İster soğuk ister sıcak servis yapabilirsiniz...
Afiyet olsun...

Yorum Gönder

0 Yorumlar